Проф. Копрев за обединяването на университети: Удар срещу МГУ е и удар срещу националната сигурност

Александра Маркарян 07 февруари 2022 в 16:40 10703 3

Снимка МГУ

Заличаването на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" чрез включването му в нова мегаструктура е удар срещу минерално-суровинния и енергиен отрасъл, срещу възможността за бъдещо развитие на България и, в края на краищата, срещу националната ни сигурност - пише ректорът на висшето училище проф. д-р инж. Ивайло Копрев в изпратено до OFFNews становище по повод идеята за мащабно окрупняване на държавни висши училища.

Готви се голямо окрупняване на университети у нас: намаляват държавните от 38 на 16

Проф. Ивайло Копрев, сн.: Съвет на ректорите

Публикуваме пълния му текст:

Подготвяното окрупняване на университети е в противоречие със заложената в Стратегията за развитие на висшето образование идея, че обединяването на висши училища ще става единствено на доброволен принцип, чрез създаване на консорциуми за висше образование, без загуба на тяхната правосубектност.

Не е възможно предвижданите образователни промени да доведат до повишаване нивото на висшето образование. Намаляването на „количеството“ на университетите няма да доведе до повишаване на „качеството“. Напротив - то ще се влоши от механичното сливане на университети. Качеството на висшето образование е функция от компетенциите на академичния състав в съответния университет. В това отношение обучението в МГУ е гарантирано и международно признато. Потвърждава го и класацията на Станфордския университет (САЩ), в която преподаватели от МГУ за втора поредна година са сред престижните два процента топ учени в света с най-голям принос в развитието на съвременната наука.

Красимир Вълчев: Правилната формула е алианси на университети, а не заличаването им

МГУ „Св. Иван Рилски“ е институцията, олицетворяваща връзката между образование, наука и бизнес. Заличаването на подобен университет, чрез предвижданото преструктуриране на висшето образование ще доведе до загуба на идентичност. Университетът е разпознаваем с името си в целия свят и включването му в нова мегаструктура би довело до рязко намаляване на бъдещите български и чуждестранни кандидат-студенти и докторанти, което означава за България в бъдеще зависимост от внос на специалисти от чужбина. Това означава зависимост от чужди кадри на основополагаща за България индустрия. Това е удар не само срещу МГУ, но и срещу минерално-суровинния и енергиен отрасъл, срещу възможността за бъдещо развитие на България и, в края на краищата, срещу националната ни сигурност. Няма как да има такава сигурност без използване на собствените суровини и възможности от български специалисти.

Академичният съвет на МГУ „Св. Иван Рилски“ категорично не приема преструктуриране на висши училища в Република България под формата на административно сливане на университети.

Р. България не трябва да бъде лишена от единствения университет, който обучава необходимите кадри за минерално-суровинната и енергийна промишлености. Подобна стъпка ще се отрази катастрофално на бъдещото икономическо развитие на страната.

Ректорът на ЛТУ проф. Илиев: Механичното намаляване на броя университети ще има тежки последствия

От създаването си през 1953 г. до днес, кадрите, които университета е обучил, са високообразовани и ефективни професионалисти. Те проектираха, формираха, надградиха и развиват цялата база, както и производствено-технологичния цикъл на минерално-суровинната и енергийна индустрия не само в България, но и по света. Чуждестранните студенти и докторанти, завършили МГУ „Св. Иван Рилски“ (граждани на Европа, Азия, Африка, Централна и Южна Америка), със знанията и уменията получени в МГУ, създадоха минерално-суровинна и енергийна индустрия в собствените си държави. От 1953 г. до днес кадрите на МГУ в България и чужбина са в основата, върху която светът гради своя просперитет и благоденствие. Това е така, защото полезните изкопаеми са материална основа и суровинна база за изграждане и развитие на човешката цивилизация.

Проф. Белоев: В Съвета на ректорите обсъждахме предложение за обединяване на три ВУЗ-а

МГУ „Св. Иван Рилски“ е уникално учебно заведение със специфични професионални направления за България. Нещо повече, в Европа има само три подобни тясно специализирани университети, подготвящи кадри за минерално-суровинния и енергиен отрасъл. Това са Минната академия в гр. Фрайберг (Германия), Минен университет Льобен (Австрия) и Национален минен университет в гр. Днепропетровск (Украйна). Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ традиционно работи в тясно сътрудничество с тях, реализирайки съвместно научноизследователски и приложни проекти, както и образователна мобилност на преподаватели, студенти и служители по Еразъм.

Не само в България, а и в ЕС, след COVID и енергийната криза ще избухне най-силната - свързаната с недостига на суровини, със суровинната зависимост на Европа, а и със зависимостта на отрасъла от кадри от трети страни. Това означава липса на възможност за технологичен напредък, дори забавяне развитието и изпадане на ЕС в технологична зависимост.

Разработването и развитието и на най-модерните технологии от най-мощните университети и изследователски центрове не би било възможно без необходимите за тях суровини. В решаването на тези проблеми е мястото на уникалните и малкото останали в ЕС висши училища, като МГУ „Св. Иван Рилски“. Напредналите държави в Америка и Азия не закриват, а всячески подкрепят университети и изследователски центрове, осигуряващи кадри и технологии за развитие на икономиката със собствени суровини.

Правилният подход е използване на различни форми на сдружаване, чрез сключване на договори за партньорство при което университетите запазват своята юридическа самостоятелност.

Разчитам, че уважението към образователните традиции в минерално-суровинния и енергиен отрасъл и здравият разум ще надделеят и няма да се допусне да бъде заличено лицето на минно-геоложкото образование в България, което съществува успешно вече близо 70 години.

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев
РЕКТОР

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

07.02 2022 в 22:53

Не може за всеки студент да има университет!!!

2210

1

fishcake1

07.02 2022 в 17:27

Как си личи кой си е изградил лична хранилка и не иска външен контрол.