Макрон изненада всички, но решението му е добре премерено, смята юристът от Сорбоната Огнян Атанасов

Разделението между националистите ще им попречи да направят голяма коалиция, прогнозира той

OFFNews 11 юни 2024 в 12:59 2432 0

Огнян Атанасов

Снимка Екранна снимка, БТА

Огнян Атанасов, д-р на юридическите науки

С решението си да разпусне парламента и да свика бързи предсрочни избори френският президент Еманюел Макрон шокира всички, но решението му не е импулсивно,а  добре премерено и в крйна сметка може да отслаби крайната десница, смята Огнян Атанасов - заместник-директор на дирекция "Юридически и институционални въпроси" в университета "Париж 1 Пантеон-Сорбона". 

"Бързината на решението на Макрон и фактът, че той се включи на живо вчера в предаването само 30 минути след обявяването на резултатите показва, че това решение всъщност е добре обмислено", каза Атанасов в интервю пред пратеника на БТА в Париж за европейските избори. Според специалиста "няма политическа сила, която е по-подготвена от "Ренесанс" (партията на Макрон, б.ред.) за бързи, предсрочни избори във Франция". Kонституцията на Франция казва, че при разпускане на парламента президентът може да насрочи предсрочни избори в срок между 20 и 40 дни, а Макрон избра най-краткият срок - 20 дни и насрочи изборите за 30 юни.

По думите му мажоритарната система на изборите във Франция ще направи така, че на втори тур най-вероятно сблъсъкът в различните избирателни райони ще бъде точно между тези две партии - "ренесанс" и партията "Национален сбор" на Марин льо Пен.

"Оттам има две хипотези - или "Ренесанс" ще спечелят и ще успеят да реализират пълно мнозинство в парламента - нещо, което нямат в момента, или "Национален сбор" ще продължи да изненадва и ще доминира. Тогава Макрон ще трябва да назначи министър-председател от "Национален сбор", но това ще означава, че те ще управляват заедно с Макрон три години до следващите президентски избори, което ще намали тяхната подкрепа, която имат в качеството си на опозиционна партия в момента", прогнозира Огнян Атанасов.

Разделението между националистическите партии няма да доведе до голяма коалиция между тях в ЕП, смята още юристът от "Сорбоната".

Победата на френския "Национален сбор" и добрите резултати на други националистически партии в цяла Европа променят контекста в Европейския парламент безспорно. Те ще имат сега над една четвърт от местата в Европейския парламент, очерта общата картина в бъдещия ЕП той. Но според него националистите няма да успеят да направят мнозинство, от една страна, а от друга - разделението между тези партии според мен няма да доведе до голяма коалиция на националистическите организации.

Той даде за пример разграничаването на френската партия от "Алтернатива за Германия" и факта, че тя иска сближаване с "Италиански братя" на Джорджа Мелони, само че министър-председателката на Италия и лидерка на тази формация не се е изказала още по този въпрос.

В края на май френската политическа сила скъса отношенията си с проблемните си съюзници от "Алтернатива за Германия", която бе изключени от групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент - част от която е френският "Национален сбор" - след серия от скандали с един от ръководителите ѝ, Максимилиан Кра, припомня БТА.

"Италиански братя" и "Национален сбор" имат съществени различия например по отношение на войната в Украйна. Мелони е сред най-отявлените привърженици на оказването на подкрепа за Украйна срещу руската инвазия, докато "Национален сбор" е против изпращането на оръжия в помощ на Киев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?