Издателства: Отварят врата за манипулиране на конкурсите за учебници

OFFNews 05 ноември 2015 в 16:55 4611 0

Публикуваме мнението на част от членовете на Асоциация "Българска книга", изпратено до редакционната ни поща в рамките на инициирания от OFFNews дебат за проектите за нови учебни програми за I и V клас, които бяха публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката. Проектите може да видите ТУК. Ако искате да изразите мнението си за тях, пишете до имейла ни: [email protected].

Ние, издателите продължаваме да се запознаваме с предлаганите от Министерството на образованието и науката (МОН) текстове за нова наредба за оценяване на учебниците и за нови учебни програми за 1-ви и 5-ти клас, но възникват все повече неясноти.

Според точка в допълнителните разпоредби на новия закон и множество други индикации МОН възнамерява да пусне конкурси за нови учебници за 1-ви и 5-ти клас със заповед някъде около 14.12.2015 г. и срок 7 месеца. Т.е. можем да предположим, че ще получат проектите на 14.07.2016 г. или 7 месеца по-късно.

Следват процедури по:

  1. Допускане до оценяване – около седмица
  2. Отстраняване на допуснати в документите неточности
  3. Оценяване от комисии – поне 10-12 дни
  4. Евентуални искания за назначаване на контролни комисии
  5. Контролни комисии – около 17 дни
  6. Евентуално ново оценяване – около седмица
  7. Отпечатване от издателствата на безплатни екземпляри – около 8-10 дни
  8. Разнасяне от издателствата на безплатните екземпляри до всяко училище в България – около 10 дни
  9. Оценяване от учителите – поне 10-12 дни
  10. Обявяване на резултатите
  11. Производство на учебниците от страна на спечелилите издателства – около 2 месеца
  12. Доставка на учебниците в търговската мрежа

Според проекта за наредба всички процедури от 1. до 10. е нормално да отнемат до 6 месеца.

Според физическите възможности на печатниците процедурите 11. и 12. не могат да отнемат по-малко от 2 месеца, защото ще трябва да се отпечатат около 1 милион книжни тела.

Излиза, че приемаме нов закон и веднага пристъпваме принципите му, т.е. предвиждаме срок за подаване с 5 месеца по-къс, което рязко контрастира с красивите анонси за повишаване качеството на образованието в новия закон.

Изобщо не е предвидена процедура за обжалване, евентуално касиране и повтаряне на оценяването на втори етап, което е некоректно.

Описаната по-горе процедура просто няма как да се случи до 15.09.2016 г.

Дори да наречем решението политическо, т.е. да пренебрегнем процедури по обжалвания и повторни оценявания, да съкратим максимално останалите процедури и да нарушим 2, 3 правила – целият процес не може да бъде разположен в наличното време след 14.07.2016 г, което е точно 2 месеца, т.е. толкова са необходими само по точка 11.

Подобно е мнението на всички издателства - без никакво изключение, които недвусмислено го потвърдиха на вчерашната среща в Асоциация "Българска книга" (АБК). Ние не сме просто участници в „гражданско обсъждане”, ние сме партньорите по тази дейност, които по абсолютно неясни причини са пренебрегнати при създаването на наредбата и закона. В същото време се водят непрекъснати контакти и консултации с работодателски и профсъюзни организации, които нямат абсолютно нищо общо с проблемите на учебниците и с професионалната част на средното образование.

Не е ясно кой и кога е постановил, че точно тези организации представляват народа на България при всички възможни решения. Но понякога трябва и да се мисли в перспектива, а не просто да се демонстрира привидно съгласуване. Това е и една от основните причини да има неточности в текстовете и налични планове, които просто няма как законно и нормално да бъдат осъществени.

Горните аргументи ще бъдат изложени и пред Министъра на образованието.

Не е ясно също защо се обявяват точно тези конкурси. Защо например не се обявяват първо конкурси за предучилищна възраст и за 8 клас, където реално не съществуват одобрени учебни книжки и учебници?

Има и други странни неща - например в проекта за наредба. Комисията, която се предвижда да одобрява проектите за учебници, се състои от 7 човека, от които един специалист по предмета, един специалист по методика, един държавен експерт и 4-ма учители. Дори не е споменато, че първите двама трябва да са хабилитирани лица или да са автори на поне един одобряван някога от МОН учебник. Така на практика комисията може да бъде съставена и само от учители. Не е ясно и защо са необходими цели 7 човека.

Участието в комисията на учители е нередно по редица причини. На първо място, те не притежават нужната научна подготовка, за да преценяват учебниците. На второ място - те на практика оценяват учебници, писани от хората, които са ги учили в университета, което е чист абсурд. На трето място - учителите са на практика служители на МОН и са мнозинство в комисията, т.е. всеки високопоставен служител на МОН би могъл теоретично да манипулира конкурса. Точно по тези причини оценители би трябвало да бъдат само независими учени с опит и с авторитет в обществените и научни среди. Само такива хора стоят зад името си и не биха го рискували заради някакъв си конкурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови