Нови учебници ще има след 1 г. в I, V и VIII клас

OFFNews 18 септември 2015 в 15:29 2519 0

Тодор Танев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Министърът на образованието Тодор Танев не присъства в залата на Народното събрание, докато се гласуваше образователния закон с основен вносител Милена Дамянова. Дойде след това, за парламентарния контрол, защото имаше въпроси към него

Учебници по нови учебни програми ще има след 1 година. Те ще са за I, V и VIII клас и всяка следваща година ще бъдат одобрявани учебниците за съответния следващ клас от началния, прогимназиалния и гимназиалния етап.

Това става ясно от приетите окончателно днес текстове от Закона за предучилищното и училищното образование в Народното събрание.

Депутатите одобриха на второ гласуване от чл. 149 до чл. 160 (от общо 350 члена и 60 параграфа допълнителни разпоредби), които касаят учебниците, учебните помагала и познавателните книжки. Според тях процедура за нови учебници за училищата може да има след утвърждаването на нови учебни програми, а за предучилищното образование - при приемане или промяна на държавния образователен стандарт.

Процедура може да бъде открита със заповед на министъра на образованието. Срокът за внасянето на проектите на нови учебници, учебни комплекти (учебник плюс едно или повече помагала) или познавателни книжки е най-малко 12 месеца, считано от датата на заповедта. Преходните и заключителни разпоредби на закона, които още не са гласувани от депутатите, предвиждат срокът за учебниците за първи, пети и осми клас за следващата учебна година - 2016/2017 - да бъде 7-месечен.

След подаването на проектите започва процедурата по оценяването, която включва два етапа.

При първия се оценява съответствието на проекта с държавния образователен стандарт за учебниците, който ще бъде утвърден тепърва, след окончателното приемане и обнародването на закона. Оценителите се избират от министъра на образованието, след съгласуване с председателя на БАН, пише в приетите днес текстове.

Само одобрените учебници на първия етап стигат до втория - "оценка на пригодността им за прилагане в училище", при който учителите по съответните предмети във всяко училище в страната оценяват проектите.

Заповедите за одобряване или отказ от одобряване на проектите се издават не по-късно от 6 месеца от изтичането на срока за подаване на проекти, т.е. 7 месеца за 2016/2017 г. и 12 месеца за всяка следваща процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови