Институтът за войната: Кремъл унищожава ''Вагнер'', Путин е наредил свалянето на самолета с Пригожин

OFFNews 24 август 2023 в 09:53 11025 8

Снимка Кремъл

Евгений Пригожин във времената, когато още беше Готвача на Путин.

Руското министерство на отбраната (МО) и Кремъл унищожават частната военна компания ЧВК "Вагнер" и отслабват авторитета на Евгений Пригожин след метежа на вагнеровците и убийството на висшето ръководство на наемниците вероятно е последната стъпка за елиминирането на "Вагнер" като независима организация. Такива изводи прави екипът на Института за изследване на войната (ISW) в четвъртък. Според последния доклад на тинк-танка "почти със сигурност Путин е наредил на руското военно командване да свали самолета на Пригожин".

Основателят и финансист на "Вагнер груп" Евгений Пригожин, съоснователят Дмитрий Уткин и шефът на сигурността на компанията Валерий Чекалов са сред загиналите в катастрофата на Embraer Legacy 600 в сряда в Тверска област.

По повод усилията на Кремъл да разруши ЧВК "Вагнер" ISW коментира с позоваване на вътрешни източници от Русия, че руското МО наскоро е започнало да формира нови частни военни компании, които да заменят "музикантите" в Африка. Двама високопоставени командири от наемническата група на Пригожит вече са се присъединили към МО, а част от личния състав е започнал да напуска Беларус, след като беларуският президент Александър Лукашенко отказал да финансира групата. След опита за метеж ЧВК "Вагнер" беше поставена в информационно затъмнение, вероятно част от сделката между Лукашенко, Путин и самия Пригожин и това, вероятно е оказало негативно влияние върху способността на "Вагнер" да набира нови наемници. Руското министерство на отбраната и Кремъл на практика са създали условия, при които Пригожин вече не може да поддържа адекватно контингента на "Вагнер", смята базираният във Вашингтон институт. Това в по-дългосрочен план би могло да доведе до отлив на бойци от Вагнер и загуба на влиянието на самия Пригожин. 

"Готвача на Путин", колкото и саркастично да звучи вече прозвището на загиналия главатар, вероятно се е опитвал да противодейства на унищожаването на "Вагнер" от руското МО и Кремъл. „Прибързаното“ заминаване на Пригожин за и от Африка е било реакция на плановете на ГРУ за подкопаване на присъствието на "Вагнер" в Африка. Заместник-ръководителят на ГРУ и ръководител на отдела за специални операции генерал-полковник Андрей Аверянов е ръководил усилията за пълно блокиране на операциите на "Вагнер" в Африка и е имало планове за създаване и обучение на армейски корпус от повече от 20 000 души, които да заместят "Вагнер" на континента. Пригожин се е съпротивлявал яростно срещу това и е положил всички усилия за да предотврати плановете на Аверянов. Аверянов, припомня ISW, е участвал в други опити за убийство като отравянето на Сергей и Юлия Скрипал или на Емилиян Гебрев в България и е възможно руските служители да са се възползвали от паниката и импулсивността на Пригожин, за да ликвидират висшето ръководство на Вагнер.

Бъдещето на ЧВК "Вагнер" без лидер остава несигурно, но според ISW компанията отдавна има разработен механизъм за смекчаване на последиците от евентуална смърт на Пригожин и Уткин. "Почти със сигурност, казват аналитиците на ISW, Путин е наредил на руското военно командване да свали самолета на Пригожин". Изключително малко вероятно е части от руската армия, особено пък руският министър на отбраната Сергей Шойгу или началникът на ГЩ ген. Валерий Герасимов да екзекутират Пригожин без санкция от Путин.

Путин може да е счел, че достатъчно е отделил Пригожин от "Вагнер" и може да го убие, без да го превърне в мъченик в очите на останалите наемници на Вагнер. Алтернативно, също така, Путин може да е решил, че Пригожин е преминал предварително установена червена линия с усилията си да запази достъпа на Вагнер за операции в Африка. Путин, Пригожин и Лукашенко може да са включили споразумение в сделката, която сложи край на бунта на "Вагнер" и изискваше Пригожин да ограничи своето и на "Вагнер" медийно присъствие и/или да ограничи операциите на наемниците в Африка.

Видеоклипът на Пригожин от 21 август, в който се твърди, че "Вагнер" разширява присъствието си в Африка и последвалото увеличение на рекламите за набиране на личен състав от "Вагнер" може да са преминали предварително установена червена линия.

Възможно е Путин да е възнамерявал от извество време да екзекутира Пригожин и свалянето на самолета на Пригожин на 23 август да е било случайно съвпадение, въпреки че това е малко вероятно. Кремълският новинарски канал РИА Новости съобщи на 23 август, че Путин официално е освободил армейския генерал Сергей Суровикин, свързан с "Вагнер", като командир на руските въздушно-космически сили (ВКС) и го замени с генерал-полковник Виктор Афзалов. Официалното потвърждение за уволнението на Суровикин в руските държавни медии в деня на убийството на Пригожин вероятно не е случайно. Кремъл вероятно възнамерява и двете оповестени наказания да изпратят ясно послание, че разправата с участниците в бунта от 24 юни е приключила и, че предизвикателството на Вагнер към руското ръководство е уреден въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

8

AlexT

24.08 2023 в 13:14

Самолетът с пригожин ?
Това е само един щрих, елемент от живота в Империята на злото ..Няма пречки пред един диктатор, /който,обикновено, управлява русия през всички години на съществуването и !? /,
да ОТСТРАНИ всеки друг, в съответствие със ‘’законите ‘’’ на страната .!?..Убийства до стените на кремъл или във входа на дома ти – Немцов, политици, журналисти, дисиденти, лагери в Сибир и т.н..
Болшевишка история от времето на ленин, сталин, берия , брежнев и т.н..Там ТАКА се решават въпросите за ВЛАСТТА, конкуренцията , Човешките права, Правото на избор, Свободата на мисълта, пресата , и т.н.., и т.н..

По- важното за НАС , е друго..
Да знаем, че ТОВА е ‘’СВЕТЪТ, ‘’държавното управление, ‘’законите , изборите’’ : , ‘’Човешките права’’ , властта , 20-35 годишно управление от ЕДИН , , ..... ..към които СЕ СТРЕМЯТ да ПОСТИГНАТ , наложат на НАС , гражданите свободните ,....
хора , като копейки, ниновци, радевци, доган и пеевски, мутрите , ДС отпадъците, СЪВЕТВАНИ от БКП -бащ

-529

7

6екеr4о

24.08 2023 в 13:03

Путлер нарече противягата Пригожин, не мога да напиша Бог да го прости, той ще гние в Чрево Адово вовеки, та Путя нарече Готвача предател, което си бе направо произнасяне на смъртна присъда, без право на обжалване!

А дрънканиците, че пучът бил бутафория, за да се видело кои са преданите на режима генерали са пълни измишльотини...


22548

6

dolivo

24.08 2023 в 12:28

ако не е бутафория някаква и е жива гадта някъде

12078

5

edin slep

24.08 2023 в 12:10

То тръгнаха интерпретации, че бунтът е бил бутафория, за да лъсне кой е лоялен на Путя и кой не. Кой знае дали в някакъв момент Пригожин не се е замислил, дали пък няма шанс ...

С тези ресурси природни, могат да са страна, която да се чуди как да си опази границите от навлеци, а сега са кочина, в която дори нашите путинолюбци не искат да живеят.

870

4

Constanza

24.08 2023 в 12:01

Уважаемата редакция да бяха пуснали текста през Гугъл за превод, дори той знае, че think tank на български е мозъчен тръст.

10298

3

AntiZ

24.08 2023 в 11:56

В тази блатна степ, никой властник не е умрял от естествена смърт. Ненавистта, злобата и лошотията се ширят и покосяват всичко, което драпа по върховете. Пък и не само там...

4638

2

Того

24.08 2023 в 10:34

Суровикин е добре да внимава какво яде и къде пуши. Военният престъпник и убиец Путлер ще прочисти още хора от "Вагнер", което не знам дали е толкова лошо.

710

1

Бълг

24.08 2023 в 10:13

Маймунландия ще се разпадне на Московия и Петербургия. Поляците ще си приберат Кьонигсберг, а финландците Карелия. Само в България ще има останали руски комунисти.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика