И преди са го правили: За Кремъл животът на хората не означава нищо

Игор Тишкевич 06 юни 2023 в 09:09 10386 7

стена
Взривената стена на Каховската ВЕЦ.

Руските окупатори взривиха язовирната стена на водноелектрическата централа "Нова Каховка", която се намира в горното течение на река Днепър над Херсон. И почти веднага започнаха да обвиняват Украйна за инцидента. Казаха, че язовирната стена се е срутила в резултат на обстрел. Но, за съжаление, самите те публикуваха момента на експлозията.

Съдейки по кадрите, които се появиха в интернет, язовирът е бил критично повреден и вече не е в състояние да задържа водния поток. Както ясно се вижда от видеото, започнало е неконтролируемо изпускане на вода от язовир Каховка, което е съпроводено със сериозни наводнения надолу по течението на Днепър.

Уви, в изкривеното чувство за целесъобразност на руснаците това е приемливо. Достатъчно е да си припомним историята.

Логиката на Кремъл е да убива своите, за да забави врага

През 1941 г. - за да се предотврати пробивът на Вермахта, е взривена Днепърската водноелектрическа централа. Резултатът - десетки хиляди жертви сред цивилното население. А Вермахтът? И те стояха на десния висок бряг на Днепър. Тоест логиката на Кремъл е да убива своите, само и само, за да забави врага. Няколко месеца по-късно, през ноември 1941 г., те направиха същото - взривиха язовирната стена на Истринското водохранилище, като наводниха голяма част от Московска област. И отново плюха на цивилното население.

Днес е ред язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа. На фона на разговорите за украинско контранастъпление. И отново имаме ситуация, в която ВСУ е на десния, висок, бряг на Днепър.

За съжаление височината на вълната е такава, че част от Херсон все пак ще бъде залята. На левия бряг ситуацията е много по-лоша - ще бъдат наводнени значителни райони. А хората? Украинската страна вече започна евакуация и тя вече е в ход. Руснаците? Някъде по обед ще изимитират някаква загриженост.

Това не е нещо ново. В традицията на Кремъл е да умножава труповете.

Важно е обаче да се разбере, че 2023 г. е различна. Логиката на Кремъл ще бъде в искането (всъщност това е точната дума) на примирие. Например, за да се "спасят хората" на левия бряг. А също така за пореден път ще разиграят картата с ядрения шантаж. Взривяването на язовирната стена означава спад на нивото на водата в язовир Каховка. А следователно и спад на нивото на водата в охладителите на Запорожската АЕЦ. Москва ще продължи да ни изнудва.

За Путин "замразяването" на войната под какъвто и да е повод сега е изключително важно. Уви, можем да очакваме, че някои от партньорите на Украйна поне ще разгледат тази възможност и ще се опитат да окажат натиск върху Киев.

Ако спрат, те ще повторят

В същото време си струва да си припомним любимата фраза на руснаците, когато става въпрос за война - "може да го направим отново". Тя е имплантирана в подсъзнанието им още от детството. Така че в името на сигурността единственият възможен вариант е да предложим на окупатора три възможности: окупаторът бяга вкъщи, окупаторът се предава и мъртвият окупатор наторява земята ни.

Б. ред. - Игор Тишкевич е политически анализатор в Украинския институт на бъдещето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

8

alcom4

06.06 2023 в 20:31

Лол-:)Огромен смях ! Страхотно доказателство ,че руската сган е готова да се отрежат по една ръка само,да не загубят В случаят,уви !Взривът на язовирната стена е пример за руска военна безпомощност.Жалко,за невинните жертви!

1010

6

Mounted Archer

06.06 2023 в 16:44

Кире-Факире, вятър те вее на бял кон. Гордеем се с теб, невероятен си!

345

5

Джендо Джедев

06.06 2023 в 12:35

Кирчо,

Като проследиш цялата военна история на тия получовеци ще видиш колко им пука за цивилните. Като почнеш от ВСВ, минеш през Афганистан и Грозни и свьршиш с Алепо, Мариупол, Буча, Бахмут и бомбардировките на цивилна инфраструктура. Броят на жертвите не е потресаващо голям само по една причина - че хората се изнесоха още когато орките почнаха да ги "освобождават". Та останаха малко хора за трепане.

А за това колко ценят живота на своите - да не говорим, и там е потрес!

-1655

4

ob1

06.06 2023 в 11:53

кирето, руZнацитата са се доказали многократно като некадърни идиоти и изверги. Само малоумник като техните подлоги може да изказва съмнения кой е разрушил язовирната стена.

-529

3

6екеr4о

06.06 2023 в 11:24

Ех, тия изроди Господ Бог ще ги накаже, и тях, и потомството им до девето коляно!!!

А на хоризонта се е появил некакъв нов неграмотен извратеняк, който ни призовава: "да мислим малко". Ругатните са безпредметни, Господ Бог може да забавя, но не забравя...

2400

2

Кирето

06.06 2023 в 11:17

Ако не означаваше нищо човешкия живот за рунсацит, да не дава господ, цивилните жертви щяха са 100ци пъти повече.

Мислете малко.. или мислите пропагандно предимно.

Доколкото разбирам, информацията кой е причинил това не е потвърдена.
Де не се окаже, като с АЕЦ Запорожие, че руснаците са се самостреляле. Ей така, за нищо.

345

1

Джендо Джедев

06.06 2023 в 09:48

Изконни руски ценности! Не са "сатанински" като на "еврогейците". ;)
 
X

Подкастът на OFFNews