Quantcast

Хронология на популизма срещу българската земя

Юлиан Христов Последна промяна на 30 април 2014 в 18:21 14090 12

Вчера Народното събрание отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за земеделската земя, с което депутатите препотвърдиха уседналостта като принцип за покупка на имоти. Новият регламент, освен че е антиевропейски, се оказа и антибългарски – българите зад граница няма да могат да купуват земя и дори да я наследяват, ако не са живели в България през последните пет години преди сделката.

А всичко започна с „лудостта и популизма“ и приключи… пак с тях.

На 22 октомври 2013 г. Народното събрание прие мораториум върху придобиването на земя от граждани на ЕС по предложение на „Атака“. ГЕРБ и левицата подкрепиха забраната, а националистите ликуваха в пленарната зала с възгласи „победа“. Радостта им обаче се оказа преждевременна… Или поне такъв знак даде премиерът Орешарски, който само два дни по-късно от Брюксел обяви: „Ще намерим начин да преразгледаме това лошо решение, което е плод на политическа емоция, а не на рационален подход.“

Антиевропейската забрана, която остави лошо впечатление на партньорите ни от Брюксел, уж вразуми и лидера на Гражданите за европейско развитие на България – Бойко Борисов, който се оправда: „Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума“. ДПС, които гласуваха против, пък се обявиха, че решението „се явява първият пробив в цивилизационния избор на България“, по думите на Лютви Местан, който дори предупреди за санкции от Брюксел.

Отрезвени от цивилизационните порядки вкупом депутати от ДПС и БСП сезираха на 1 ноември Конституционния съд с искане да се обяви за противоконституционно решението на парламента. На 28 януари, очаквано, магистратите обявиха за несъстоятелен плода на „лудостта и популизма“. Но поривът за ограничение на правото за свободно движение не секна… Грешката беше „поправена“ с промени в Закона за земеделските земи, с които се въведе условието за 5-годишната уседналост. При окончателното гласуване на текстовете ДПС отново демонстрираха „проевропейското си отношение“ и гласуваха против.

Аргументът дойде от Четин Казак, който в пленарната зала на 3 април каза: "Опасявам се, че сме на път да повторим казуса с мораториума за покупката на земя, но е глупаво да повтаряме една и съща грешка“. Въпреки това ограничението за уседналост, не само за чехи, или пакистанци и китайци, но и за българи бе въведено.

И така се стигна до третия опит за ревизия на глупостта и популизма – с президентско вето. Гласуването му в четвъртък свали маските и показа колко лицемерни са били всички покаяния на ГЕРБ и БСП, както и привидността на проевропейската загриженост на ДПС. От ГЕРБ за пръв път не подкрепиха вето на Росен Плевнелиев – те просто не гласуваха с аргумента, че подкрепят уседналостта по отношение на купуването и продаването на родна земеделска земя. Въпреки покаянието за лудостта и популизма. При ветото от ДПС този път подкрепиха закона, въпреки че само десетина дни по-рано бяха обявили изискванията в закона за „грешка“.

Хронология в рамките само на шест месеца, която показва, че лудостта и популизмът са политическа диагноза. Особено в предизборна обстановка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.05 2014 в 10:40

До Локмири: Да, прав си за natural resources. Направих справка сега. Но това пак не оправдава защо трябва да си продаваме земята... скоро ще ни искат и рента да си живеем в собствената страна.. това нормално ли е според теб?

08.05 2014 в 10:33

Някои тук завиха на умряло, голяма трагедия за тях, продажниците.А какво да правят тези дето са решили, че ще живеят в България? Ако земята бъде изкупена от турци, евреи, кувейтци, саудитци, руснаци и т.н. - всякаква богата чужда измет, къде ще бъдат изтикани бедните българи?В резервати? В концлагери за евтина работна ръка?

08.05 2014 в 07:51

До Пламен от 07.05.2014 написаното от Вас е абсолютно невярно. Правото на собственост върху повърхността не дава никакви права върху полезните изкопаеми. Никакви. Първо четем, после пишем. Иначе се получава някак неловко.

07.05 2014 в 11:22

Драги хора,

Аз съм против продажбата на земя на чужденци, защото освен земята земя , те придобиват право и на онова, което е под нея.. да не вземе да се окаже, че пак ще намериме златце или шистов газ там... и после всички пак да плачете да не се дупчи и печалбите да ходят за българската хазна. Айде малко да се замислиме, а не да скачааме на някой само защото бил ГЕРБ, червен , атакист. То е ясно, че те го правят за популизъм, но поне веднъж това е правилното решение.

За санкциите.. света нито е започнал с тази мантра-небесна ЕС, нито ще свърши с него като се разпадне...

06.05 2014 в 09:11

ааааа, ноо убаво! съга русняко да мое да си купи земята под газовата търба и после да прати охрана от 50 -60 000 солдата да я пазат и че си доеме на нашето.

06.05 2014 в 08:27

flcn,
според теб ако има пазар на земя с повече участници, това ще доведе до сериозен спад в цените?

01.05 2014 в 10:54

Eвропейският ГЕРБ нещо много евразийски го дава!

01.05 2014 в 10:50

Сега остава тихомълком да си вкарат едно законче с което да придобиват непотърсената собственост и са готови...

Като ви разправям, че трябва да ги избесим всичките никой не чува!

01.05 2014 в 01:06

На пръв поглед верно звучи нечестно да не мога да имам земя в собствената си държава, ако по една или друга причина бачкам на запад. Обаче като се замисля - за какво ми е земя, ако не мисля да живея тук? Едва ли ще тръгна да въртя бизнес точно със земеделие от хиляди километри разстояние.

30.04 2014 в 23:45

Всичко започна с това,че "европейците" искат да купуват земята ни на безценица и очевидно имат много сериозна подкрепа от продажните ни медии.