Французи, какво направихте?

Последна промяна на 07 декември 2015 в 21:51 18497 50

Марин льо Пен

Французите се поддадоха на дясното изкушение: екстремистката партия на Марин льо Пен спечели първия тур от местните избори. Дано скоро французите си спомнят, че са всъщност нация, дарена с разум, коментира Барбара Везел.

Възходът на Националния фронт на Марин льо Пен протича като по учебник. Съвсем под мотото: как да направя една дясноекстремистка партия обществено приемлива. Първото място на местните избори е несъмнено най-големият успех на шефката на партията Марин льо Пен. Успех, който тя постигна, възползвайки се умело от предразсъдъците на избирателите, подбирайки думите си така, че да не може да ѝ бъде търсена юридическа отговорност, и представяйки се за единствения истински патриот.

Човек трябва да внимава с историческите сравнения. Но на фона на германската история може направо да ти прилошее. Дали Националният фронт на Марин льо Пен и националистите на Качински, които взеха властта в Полша, не са точно толкова опасни, колкото и германските фашисти през 30-те години на миналия век? Все още не са, но биха могли да станат. Паралелите са твърде много: дискриминирането на определена група от обществото, ксенофобията, национализмът. Днес мюсюлманите във Франция изпълняват ролята на изкупителни жертви, които застрашават идентичността на "истинските французи" и затова срещу тях трябва да се води борба. Човек не бива да се връзва на номерата на Марин льо Пен. Тя не е демократ и нейната партия не е безобидна. Точно обратното дори - тя е изключително опасна. И единствената ѝ цел е да поеме властта във Франция.

Какво тласка французите към политическо самоубийство?

Да, разочарованието на френските избиратели е донякъде разбираемо. Двете големи партии - социалистите и републиканците - се отдалечиха от обикновения човек и след поредица от скандали окончателно загубиха доверието на избирателите. Французите изпитват потребност от истинска промяна. Потребност, която се засилва от неспособността на Франсоа Оланд да задвижи икономиката и да овладее безработицата. Голяма част от гласовете за Марин льо Пен идват именно от редиците на губещите във френското общество.

При това икономическата програма на Националния фронт е пълна безсмислица, а обещанията на Марин льо Пен са всичко друго, но не и изпълними. Повече от ясно е, че призивите за затваряне на границите и излизане от ЕС няма да доведат до конюнктурен подем. Една Франция, която се капсулира и реанимира остарялата идея за национална идентичност, няма да привлече повече инвеститори и няма да се превърне в световен износител, а френските фермери ще има да се чудят, когато изведнъж им спрат субсидиите от Брюксел. И още: Националният фронт нито може да увеличи социалните придобивки, нито пък е в състояние да осигури работни места за всички французи. Не и при тези закостенели икономически структури. Но пък е пределно ясно, че една управлявана от десни екстремисти Франция би означавала край на ЕС. Ако се стигне дотам, Германия и още няколко съседни държави ще трябва да си създадат една нова, малка Европа.

Предупредителен изстрел

Марин льо Пен има една цел - да влезе в Елисейския дворец. Но пътят дотам е все още много дълъг, а и през 2017 година вероятно вече ще има достатъчно избиратели, които ще са готови да се обединят около кандидат на републиканците, за да попречат на Льо Пен да стане президент. И въпреки това резултатът от тези местни избори трябва да се тълкува като предупредителен изстрел: французите са станали податливи за изкушенията на десните екстремисти и очевидно не са наясно какви биха могли да са последиците от това тяхно решение. Да не пренебрегваме и притегателната сила на утопията: мечтата за едно бъдеще като в добрите стари времена, когато френските мъже бяха горди, французойките - красиви, а всички заедно - заможни и щастливи. И всичко това, естествено, на фона на Марсилезата и веещия се френски флаг. Това е идилията, за която си мечтаят всички онези французи, които очевидно са претоварени от предизвикателствата на модерността. А партии като Националният фронт умело разбуждат подобни емоции. И си играят с тях.

Това вече сме го виждали, нали? И знаем докъде води. Остава да се надяваме, че през следващите 18 месеца французите ще си припомнят, че са всъщност една нация, дарена с разум.

"Дойче веле"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2015 в 21:19

French Far Right
1915: Let's bring back the king
1965: Well, let's at least keep Algeria
2015: I like being French

КРАЙНО ДЯСНО

08.12 2015 в 16:22

Victimized, ти си изключително глупав човек, а обноските ти са селски.

Националист и патриот са две абсолютно различни неща. Празната ти глава никога няма да го проумее, затова и ще страдаш.

08.12 2015 в 15:33

ЗАЩО реши,че Левски,Раковски пък и Ботев са националисти-да те са проляли кръвта си за народа, но и тримата са се борили за свобода на всички народи. Учете историята и знайте ....абе няма смисъл.....

08.12 2015 в 15:31

Просто елементарен инстинкт за самосъхранение. На франсетата им писна да са дискриминирани в собствената си държава от разни пишман политици, марионетки на ционисткия глобализъм и интернационализъм.

08.12 2015 в 14:21

Националист е дума превърната в нарицателно на лош човек , на расист , на изрод и пълен кретен . Демек да пренаписваме учебниците и да им турим на Левски , Ботев , Раковски и останалите ни герои по един етикет "кръгли идиоти" ?!?!!?
И тука както навсякъде виреят бесни кретени като тоя аргин :

"Националистът е глупак, който не може да гради бъдеще. Може само да съсипва вече изграденото такова, чрез лъжи и популизъм."

Малко педалче такова , това , че българските модерни националисти са кретени , които се възползват от любовта на народа към родината им , за да се облагодетелстват и да влезнат във властта , не прави националиста глупак . Доказва , че такива като теб , обобщаващи всички под един знаменател , са истинските глупаци . Не я знам тази френска националистка , не ме и интересува . Плаши ме тенденцията , всяка една друга държава извън Европа се опитва да повдигне националния си дух , да запазят традициите си , обаче понеже в Европа сме на мушката в момента , всеки който заяви , че обича родината си и културата и е прероден Хитлер . Не се ли виждате колко сте смешни с такива твърдения ??

08.12 2015 в 13:43

Истински политическо самоубийство на французите. Искам да видя как партията й ще се справи с огромния брой на гета в Париж и другите големи градове. Ще ги разбие? Ще намери работа на хората? Някой от тях са черни, но са 3-то поколение французи.

Националистът е глупак, който не може да гради бъдеще. Може само да съсипва вече изграденото такова, чрез лъжи и популизъм.

08.12 2015 в 13:21

Масовата заблуда, наречена избори. Абсолютно ми е невъзможно да повярвам, че все още има хора, които имат дори бегло доверие в способностите и нивото на ИЗБИРАТЕЛИТЕ било като умствено, обща култура, а най-вече икономическа и държавна такава. Ако ви се счупи колата, последното нещо, което ще ви дойде на акъла да направите е да съберете 20 случайни човека на улицата и да им се водите по акъла. Но като избираме кой да ни управлява държавите и живота, много яростно вярваме в силата на човешката доблест, ум и умения. А то изборите се случват единствено и само на един, единствен принцип - глупост в огромни количества.

08.12 2015 в 13:12

И докога ще продължава тази демогагия, налагана от левичарските коментатори и журналисти, да се наричат "десни" и "крайно десни" партии, които нямат абсолютно нищо общо с истинските десни ценности като свобода, морал, законност, свободен пазар, дерегулация, индивидуализъм, по-малко държава и пр.???

Партии като Националния фронт във Франция, Атака и подобните им всъщност са левичарски, демагогски, ксенофобски и популистки партии, нямащи нищо общо с дясното!!!

08.12 2015 в 12:56

Как ви хрумна да публикувате тази пачавра Барбара Везел?

08.12 2015 в 12:04

То проблема не е, че са десни, а че са идиоти. Което си се съдържа в определнието "краен".

Интересното е те ли ще скапят Франция, или присъствието във властта ще им скапе крайността. Т.е. нищо ново под слънцето, пак няма новина.