Във Франция затвориха три джамии поради „радикализация“

OFFNews Последна промяна на 02 декември 2015 в 17:16 3037 5

Казньов

Снимка Архив

Министър Бернар Казньов: „Водят се операции против проповедниците на омраза“.

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов съобщи днес, че в рамките на извънредното положение в страната са затворени три джамии, пише електронното издание на сп. „Експрес“.

Извънредното положение беше обявено веднага след атентатите на 13 ноември вечерта в Париж, когато ислямисти убиха 130 души в няколко нападения и раниха стотици.

Два мюсюлмански храма – в южния град Лион и в Женвилие (недалеч от Париж) са били затворени миналата седмица. Мярката спрямо третата джамия – в Лани-ъюр Марн, също в Парижкия район, е наложена в рамките на мащабна полицейска операция тази сутрин.

Като причина министърът е посочил „радикализация“, но без да даде конкретни пояснения. „Подобни мерки за затваряне на джамии с мотива радикализация никога преди не са вземани от никое правителство“, е казал Казньов: „Водят се операции против проповедниците на омраза, самопровъзгласили се имами“.

Той е добавил, че вследствие на тези операции в най-скоро време Министерският съвет окончателно ще разпусне „три псевдокултурни асоциации“, свързани с джамиите.

„За 15 дни ние иззехме оръжия, колкото една трета от обичайния обем за цяла година“, е съобщил още министър в поредна равносметка на полицейските операциите. За същия период са били извършени 2 235 обиска.

Що се отнася до Лани, в резултат на обиските на 22-ма души е забранено да напускат страната, 9 „радикализирани лица“ са въдворени на задължително местоживеене и е иззет един 9-милиметров револвер. Неговия собственик е арестуван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови