В Хитрино има достатъчно вода, качеството й не е влошено

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2016 в 16:35 1921 0

ВиК Шумен е осигурило необходимите количества вода за гасеното на пожара в село Хитрино днес. Водоемите са с достъчни водни количества, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Всички пожарни автомобили са захранени с вода. Заради недостатъчен дебит налягането на два пожарни хидранта е намаляло, в резултат на което автомобилите са насочени към други хидранти. Налягането вече е възстановено.

Нивото на водата във водоема на Хитрино е достатъчно. Веднага е пуснат дълбок сондаж. Наличен е и дренаж – помпена станиция, но в момента не се налага тя да работи.

За да се гарантира необходимото количество вода за селото, е ограничено водоподаването към три съседни населени места – Върбак, Каменяк и Тимарево. В момента те имат достатъчни количества вода в собствените водоеми. Помпените станции по водоснабдителната система се управляват ръчно.

Осигурено е необходимото количество вода за охлаждане на останалите цистерни от влаковата композиция, за да не се запалят и те, като вече няма опасност това да се случи. Гарантирано е количеството на водата за гасене на тлеещите огнища на къщите и за захранването на центъра на Хитрино.

Качеството на питейната вода не е подложено на риск, тъй като в района на селото няма открити водоизточници.