Пореден случай на брутално отношение в център за възрастни хора с деменция

Общината и социалното министерство са започнали проверки

OFFNews 20 януари 2020 в 10:00 5867 0

За пореден случай на брутално отношение към болни са сигнализирали близки на възрастни хора, настанени в Център от семеен тип за хора с деменция в Пловдив, показва разследване на Нова телевизия.

На екипа са били предоставени записи, които свидетелстват за скандално поведение на болногледачите в заведението. Въпросната институция е нова, води се за елитна и за едно място се борят 60 човека. Оказва се обаче, че възрастните хора, настанени в дома, са подложени на системен физически и психически тормоз.

За случая става известно, след като внучката на една от жените в центъра, Калинка Ненова, поставя записващо устройство. На записите се чува как болногледачите псуват, удрят и обиждат възрастните хора. Бабата на Ненова е на 84 години и е напълно неподвижна. На внучката й направило впечатление, че пациентите са „като препарирани“. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.

Точно на една от оперативките се чува как директорката на дома предупреждава болногледачите да не псуват и да бъдат внимателни, когато има посещения от външни хора, тъй като получавала оплаквания от посетители: „Има ли външни хора, искам да бъдете много културни и внимателни“, инструктира тя персонала си.

Какво се случва, когато няма посетители става ясно от записите, на които могат да бъдат чути реплики от типа: „Мърло, знаеш ли какви сиктири ще ти тегля“.

По думите на жена от персонала, пожелала да остане анонимна, имало случаи, в които възрастните са били карани да ядат изпражненията си.

Ирина Ангелова, чиято майка също е била настанена в дома, пази снимки, на които се виждат отпечатъци от пръсти по китките ѝ. Обяснено й било, че майка й се удряла сама. Впоследствие жената забелязала, че болната е с ударен крак и лепенка, но никой не ѝ отговорил как се е случило това. След поредното падане, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала.

Ирина твърди, че въпреки, че възрастната жена страдала от деменция, била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, жената била агресивна и крещяла по цели нощи. Лекарката на центъра обаче заяви пред екипа на Нова, че жената не е напускала заведението, което доказва, че издадената епикриза е фалшива.

Друг скандален факт е, че възрастните хора са били заключвани. Някои от тях са били под ключ и по-дълго време, за наказание. Управителката на центъра отрича, но на записа от оперативката на персонала се чува как предупреждава болногледачите да отключват стаите в 7,30.

Предприемани са били и други "наказателни мерки". Според служител на центъра на някои от болните е бил спиран тока, оставяни са били без обяд или вечеря. Случвало се да спят на отворена врата, понякога по цяла нощ, при минусови температури.

Бащата на друга жена, която свидетелства за жестокото отношение към пациентите в центъра, си счупил тазобедрена става, докато бил заключен: „Никой не може да ми отговори откога е в това състояние. Аз го открих, че е със счупен крак. При положение,че от 3 дни не съм ходила при него, той може и от 3 дни да е така”, разказва Райна Димитрова.

Наскоро в дома починал мъж, защото сестрата преценила, че не се чувства добре от смяната на времето и не подала сигнал, за да бъдат взети мерки.

От община Пловдив и от социалното министерство, по чиято шапка е центърът, започнаха проверки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови