Обвиниха Марио Любенов за убийството на Мирослава

Юлиан Христов 20 януари 2012 в 12:02 1648 0

Марио Любенов-Заека. Снимка: БГНЕС
Марио Любенов-Заека. Снимка: БГНЕС

Марио Любенов, по прякор Заека, вече е официално обвинен за убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, съобщи БНР.

По-късно днес съдът ще решава дали да го остави за постоянно в ареста. Пернишката окръжна прокуратура даде за първи път официална информация по случая.

В кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов нито потвърди, нито отрече, че има трети задържан за убийството, както и кой е Краси Полицая и дали е работил в системата на МВР. Процесуално следствените действия продължават, отговори Цветанов.

Днес Окръжният съд на Перник се съгласи да бъде удължен с 20 дни срокът за изготвяне на експертизата за Марио Любенов от датата на постъпването му в болница „Свети Наум“. Любенов в момента е със 72-часова мярка за неотклонение, която ще се гледа днес следобед.

След като Любенов бъде настанен в болница „Свети Наум“ експертите ще имат 20 дни, за да изготвят преценката за състоянието му. Удължаването на срока на експертизата бе поискано от самите експерти.

Марио има няколко експертни решения и 4 комисии на ТЕЛК, каза днес адвокатката му Диана Ангелова. Тя посочи, че той, освен страх от преследване, има и страх от хора. Ангелова се е изненадала от това, че Марио е взиман от антимафиоти без постановление и воден в ГДБОП. Това е станало на 11 януари в 22 часа и е върнат на следващия ден. "От неговите близки и от него знаем, че той е върнат с наранявания", каза тя. Адвокатката е категорична, че Марио е дал подробни обяснения на всички въпроси, които са му били зададени и няма какво да крие. И прокурорът не отрече, че Марио е воден в ГДБОП, за по-малко от 24 часа за "разпит и беседа".

Версията на прокуратурата

Окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов е категоричен, че след като е намерен трупът на момичето, експертите констатирали, че върху нея не е упражнено сексуално насилие. Причината за смъртта й е механична асфиксия. По трупа й са открити и малки травми – кръвонасядания по тялото.

За момента Марио Любенов е единственият обвиняем за отвличането и смъртта на Мирослава. Според прокуратурата има трети замесен - Красимир Петров-Краси Полицая. Той обаче не е заподозрян, а е само свидетел по делото. Държавното обвинение е планирало да привлече като обвиняем и Стойчо Стоев, стана ясно днес на пресконференция в Перник.

Според показанията на Стоев, който се самоуби пред трима полицаи, те двамата с Любенов са участвали в отвличането и убийството. Претърсването на дома му било първо, а не второ, както се знаеше досега. Той бил придружаван от двама служители на ГДБОП от София, а белезниците са били закопчани отпред на ръцете му. На влизане в апартамента му, се задействала аларма, а Стоев се опитал да я деактивира. След като не успял, се качил на стол и спрял електрозахранването. Точно тогава той поискал разрешение да отиде до тоалетната, като посочил килера. Там той съхранявал пистолета си в каса.

От прокуратурата не обясниха защо, след като Стоев е бил криминално проявен, той е имал оръжие в себе си.

Прокурор Пламен Найденов посочи още, че за момента няма данни над заподозрените да е имало и други хора, които са замесени в отвличането на Мирослава. Откупът за свободата на Мирослава се очаквало да бъде платен от приятеля на сестра й Елеонора - Борислав Чолев. Стойчо и Марио се познавали от фитнеса. Стойчо бил пък 4 месеца шофьор на Борислав Чолев – приятелят на Елеонора, от който трябвало да се искат парите. Марио пък бил съученик на Борислав. Самият Борислав също е разпитван по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!