Съдебни психиатри: Марио може да симулира от години шизофрения

OFFNews 19 януари 2012 в 18:57 3971 0

Марио Любенов - Заека
Марио Любенов - Заека

"Не е изключена хипотезата задържаният за убийството на Мирослава Марио Любенов-Заека с години да е симулирал шизофрения." Това заяви съдебният психиатър д-р Петър Маринов, който участва в екипа, изготвящ психиатричната експертиза на Любенов.

Шизофрения, депресия, олигофрения и деменция са сред най-често избираните психични заболявания от симулантите, каквито често стават хора от криминалния контингент с цел избягване на правосъдие. Симулантите обаче винаги си противоречат, разказаха специалисти. Те са категорични, че дори и извършителят действително да страда от това заболяване, то не го освобождава автоматично от отговорност. "Диагнозата шизофрения не освобождава от отговорност извършителя. Човек може да има шизофрения и да е отговорен, ако е планирал и извършил деянието с ясно съзнание - в състояние на ремисия. Само ако заболяването му действително е попречило да разбира последствията от действията си и че те са забранени, може да бъде освободен от отговорност", каза д-р Владимир Велинов, председател на Държавна комисия за съдебна психиатрия в здравното министерство.

Срок

Специалистите поискаха повече време за изготвянето на експертизата, както и включването на висококвалифициран клиничен психолог. "Марио в момента е в Перник, което е достатъчно основание да удължи срокът, заяви д-р Петър Маринов. Марио не е имал прояви, които да демонстрират паника, страх или ужас - това е на повърхността, но трябва в дълбочина да се изследват нещата", каза д-р Маринов. "Работата по случая продължава. Съществуват няколко хипотези, но не можем да ги коментираме. Изследванията обхващат години назад от живота му и дори времето преди раждането му. Експертите изследват включително и това как е протекла бременността на неговата майка", посочи още той.

Проблеми

Специалистите отново напомниха, че експертите по съдебна психиатрия в България са само 12 души, че легловата им база е недостатъчна. Признаха, че тези експерти напускат страната, за да работят при по-добри условия зад граница. „В България няма интерес към повишаване качеството на съдебна експертиза", констатира д-р Владимир Велинов и подчерта, че съдебните експертизи изискват специализирани знания и по-висока компетентност от вещите лица. Според него в медицинските вузове трябва да има структура, където да се освидетелстват задържани лица. Според експертите, липсва контрол над качеството на изготвяната експертиза. Стандарти за извършване на на съдебни експертизи в различни области на науката, изкуството или техниката също липсват. Експертите алармират, че липсват специализирани обучителни звена в системата на медицинското образование. Експертната дейност в областта на психиатрията е значителна (годишно се изготвят над 750 експертизи), но се извършва от недостатъчно квалифицирани психиатри. Д-р Маринов и д-р Велинов искат закон за съдебната експертиза и национален регистър на вещите лица с данни за тяхната базисна компетентност, допълнителната им експертна квалификация и нивото им на експертна компетентност. Едно от решенията е създаването на департамент по съдебна медицина, който да организира и контролира специализираното обучение в областта на експертизата и на магистрати и на вещи лица. Според двамата специалисти трябва да се въведат задължителни модули по съдебна психиатрия и съдебна психология в юридическите факултети.

Натиск

Съдебните психиатри признават за съществуващия корупционен натиск. Ако симулиращият психично заболяване не успее да заблуди психиатъра, че е болен, често предлага директно пари. Доц. Велинов разказа как преди години, преди приемането на еврото, наркотрафикант, симулиращ шизофрения, предложил на негов колега цигара, в която били свити 500 марки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews