България след потопа (обзор)

OFFNews 07 септември 2014 в 13:19 4636 0

Дига на река Марица край димитровградското село Райново се скъса. Залети са огромни площи земеделска земя. Има евакуирани хора.

Скъсани стени на язовирите в старозагорските села Борово и Козаревец са причинили наводнението в Странско, съобщи кметът на Димитровград Иво Димов.

В потопеното село започнаха възстановителни работи. Утре ще бъдат описани и щетите.

Над милион и половина лева са щетите от наводнението в община Бургас по предврителни прогнози. Пороите в региона взеха три жертви. В рибарското селище, което пострада най-много от проливния дъжд, все още няма ток.

Близо 80 населени места в България бяха засегнати при последните наводнения, съобщава БНР.

Близо сто души са прекарали тази нощ в приюти или приемни домове в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско. След като дъждовете спряха, ситуацията започва да се нормализира, щетите обаче са много големи.

В Стара Загора валежите наводниха стотици къщи и дворове. За щастие няма пострадали хора. Близо 100 удавени животни има в село Средец.

В населени места в общините Гълъбово, Раднево и Опан вчера бяха евакуирани част от жителите. Скъсана е язовирната стена на язовир Козаревец. Пътят Димитровград – Стара Загора вече е отворен за движение. Няма ток в селата Трънково и Землен. Водоноски осигуряват вода в засегнатите места.

Заради обилните валежи е прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Влаковото движение е спряно поради наводнен железен път и нанесени повреди по железопътната инфраструктура.Не се движат влакове в участъците между гарите:Стара Загора - Чирпан; Стара Загора - Димитровград; Нова Загора - Любеново - Свиленград.

Дупка с дълбочина около метър и половина се е отворила след снощните дъждове на улица в ромския квартал в Кюстендил.

Местните хора твърдят, че през целия летен сезон след дъждовете се наводнявали улиците и приземните етажи на домовете им. Засегнатите жилища попадат в регулацията на града и са напълно законни, казаха още потърпевшите.

Те са подавали няколко пъти сигнали до институциите, но проблемът им останал без решение.

Днес след подаден сигнал за зейналата дупка на средата на улица "Ален мак", на място пристигнаха екипи на ВиК-Кюстендил, за да установят каква е причината за аварията.

Според жителите на квартала до проблема се стигнало, след като в отводнителната шахта на засегната улица, където живеят около 50 домакинства, била вкарана тръба с десет пъти по-малък обем от друга, събираща водата от дъждовете от по-високите частина града и околните села. Местните хора се опасяват, че при по-големи дъждове водата ще ги залее.

Българският Червен кръст призовава за спешна помощ за пострадалите от наводненията, като вече е активирана кампанията за набиране на средства на кратък номер 1466.

БЧК призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от нововъзникналите наводнения в страната.

"БЧК ще помогне във всички бедстващи райони, тъй като има структури из цялата страна, ресурс и възможности ", заявиХристо Григоров - председател на Българския червен кръст.

На пострадалите от последните наводнения в страната БЧК предоставя най-необходимото - вода, храна, спални комплекти и одеяла. Организацията е в готовност да отвори и бедствения си резерв при нужда.

Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" 3
(За пострадалите от наводненията в страната)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!