Закъсняват имунизациите срещу дифтерия, тетанус и коклюш при 12-годишните

OFFNews 13 август 2020 в 14:36 4522 0

Лекари и родители алармират, че липсва задължителната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш за 12-годишните деца. Заради зачестилите случаи на коклюш от тази година ваксината е включена в имунизационния календар, заменяйки двувалетната ваксина срещу дифтерия и тетанус. 

Пред bTV д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар и баща на 12-годишно дете обясни, че тази ваксина не е налична в момента, въпреки че би било добре да бъде поставена преди началото на учебната година. Заради забавянето на поръчката в условията на пандемия обаче, реимунизацията ще трябва да бъде направена през есента. Личните лекари се безпокоят, че тогава има повишена циркулация на респираторни вируси и не е безопасно да има струпване на пациенти пред кабинетите, още повече при наличието и на коронавирус.

От здравното министерство са уверили, че до края на годината всички ще получат необходимите дози. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пък обяснил, че в момента се провежда търг за изпълнение на ваксината за тази година. "Подадени са офертите, отворени са, предстои сключването на договор", заявил той.

Първите доставки вероятно ще са през септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!