Румъния съобщи за тежък остър хепатит при дете

OFFNews 26 април 2022 в 10:18 1030 0

Снимка Pixabay

Министерството на здравеопазването на Румъния съобщи за случай на тежък остър хепатит при дете, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Става дума за 5-годишно момиче, прието в специализирана болница на 4 април. При детето не е открита активна вирусна инфекция, а маркерите за автоимунно заболяване са отрицателни.

Състоянието на момиченцето е стабилно, то получава симптоматични лекарства и все още е настанено в болница. Детето не е пътувало в чужбина и няма епидемиологична връзка с друг случай, докладван на Световната здравна организация (СЗО) в Европа.

Лекари съобщават за ''необясними'' случаи на нов хепатит при деца в Европа и САЩ

По данни на здравното министерство на Румъния към 21 април регионалният офис на СЗО за Европа е съобщил за 169 случая на тежък хепатит с неизвестна причина (не са открити известни до момента хепатитни вируси) при деца на възраст от един месец до 16 години.

Тези случаи са имали чернодробна недостатъчност, често тежка, и високи нива на ензимите, които показват цитолиза на черния дроб и жълтеница.

Аденовирус F41 е открит в 74 случая.

Министерството на здравеопазването на Румъния отбеляза, че прави тези разяснения, за да информира обществеността и да премахне спекулациите, които биха могли да предизвикат безпокойство сред родителите.

Световната здравна организация официално е започнало проверка на случаите на мистериозен хепатит при децата в 12 страни, съобщиха по-рано световните агенции. Най-малко едно дете е починало вследствие на заболяването до момента.

СЗО проверява ''необяснимите'' случаи на нов хепатит при деца

Специалистите все още не могат да определят какво ги предизвиква "новия" хепатит. До момента са регистрирани 169 случая, в 17 от тях се налага чернодробна трансплантация.

До момента тази форма на хепатит е докладвана в Дания, Ирландия, Холандия, Испания и САЩ, но не е засичана у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки