Свършиха леглата за COVID болни във Видин, няма и персонал

Проблем с хоспитализациите има и в Пловдивска област, където се отбелязва сериозен ръст на заболели в тежко състояние

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2021 в 12:12 699 0

Във видинската МБАЛ "Св. Петка" COVID отделението е пълно, няма свободни места, недостига медицински персонал. Това съобщи за БТА директорът на здравното заведение д-р Ивета Найденова.

Тя уточни, че само за последните 24 часа в отделението са приети осем болни от COVID-19 и към днешна дата лежащите в него са 85. Така на практика капацитетът на отделението е запълнен.

Ръководството на болницата се е обърнало до здравното министерство и до Регионалната здравна инспекция с настояване болните да се настаняват в съседни здравни заведения. Налага се в последните дни да не могат да се приемат болни от района на Белоградчик поради недостиг на легла. В болницата в Белоградчик разполагат само с 10 легла в разкритото COVID отделение, каза още д-р Найденова.

Видинската болница е единственото лечебно заведение, което обслужва населението в областта. Недостига персонал, който да работи в COVID отделението. В момента болните се обслужват от петима лекари, десет медицински сестри и седем санитари, каза д-р Найденова.

Здравното заведение разполага със свободна и оборудвана сграда за разкриване на допълнителни 27 легла за болни от COVID -19, но не и с персонал, който да ги лекува. В приемните фургони, където болните изчакват приемането си в болницата е осигурено отопление, осигурено е и помещение с отделени боксове, където придружителите на болните да изчакват, допълни Найденова.

Според директорът на болницата, от всички 85 лежащо болни, само един е бил със завършен имунизационен цикъл, останалите не са били ваксинирани. Болните в отделението са във възрастовата граница от 45 до 71 години.

Деветнадесетгодишен младеж е излязъл днес от реанимация и състоянието му се подобрява, сред болните от COVID-19 има и 14-годишно дете, което също е в задоволително състояние, уточни д-р Найденова.

Според данни на Единният информационен портал, за последното денонощие във Видинска област са потвърдени 109 случая на заразени, със завършен имунизационен цикъл са 12 035 лица и с трета доза са ваксинирани 116.

Голям е броят на заразените с коронавирус само за денонощие в Пловдив и областта - 630 души. За сравнение през вчерашния ден те били 538, сочат данните на РЗИ. В същото време от болниците предупреждават, че интензивните легла са на изчерпване, а медицинските екипи в COVID отделенията са на ръба на силите си, съобщи БНР.

Натискът към здравната система е вече много сериозен, предупреди директорът на пловдивската болница „Каспела“ проф. Илиан Дойков и допълни, че персоналът е уморен от денонощни дежурства.

Трудно се справят с графиците за обслужване на пациентите и в болница „Еврохоспитал“, където има разкрити 25 легла за средно тежки случаи. За съжаление в последните дни се увеличават болните, които се нуждаят от интензивно лечение. В момента те са 10, а наличните интензивни легла са 6, каза управителят на здравното заведение д-р Димитър Димитров.

„Някъде около порядъка на 4-5% са ваксинираните, които са постъпили за стационарно лечение. Слава Богу, нещата при тях протичат много по-леко, което отново поставя на дневен ред ваксините“, уточни специалистът.

Заради бързото нарастване на броя на пациентите, които трябва да бъдат хоспитализирани, в Карловската болница увеличиха на 50 леглата в COVID отделението. В болницата в Първомай също отчитат тази тенденция. Там при 31 разкрити легла са запълнени 26. Ръководствата и на двете лечебни заведения също отбелязват, че около 90% от лежащо болните с коронавирус са неваксинирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови