Ръководството на болница Лозенец отрича за незаконните трансплантации и източването на НЗОК

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2021 в 21:47 2333 0

Ръководството на университетската болница "Лозенец" отрече разпространените по-рано днес данни от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за източване на НЗОК с подправени документи за фиктивно лечение, лошо финансово състояние и незаконни трансплантации.

Ръководството на здравното заведение предпочете да отговори със становище на сайта си.

От болницата твърдят, че "внушенията за източване на здравната каса са несъстоятелни и неверни", а проблемът с отчитането на средства бил заради преструктурирането на здравното заведение в търговско дружество. 

Относно трансплантациите - от ръководството твърдят, че са спазили всички изисквания и са уведомили Агенцията по трансплантации и ДАНС, "тъй като се касае за чужденци". 

Публикуваме пълния текст на позицията на болницата: 

1. Внушенията за „източване на здравната каса“ са несъстоятелни и неверни. Няма нанесена финансова щета за НЗОК и незаконно финансово облагодетелстване на болницата. Поради преструктурирането на болница „Лозенец“ в Търговско дружество и нов начин за отчитане пред НЗОК е допусната техническа грешка в отчитането. Болница „Лозенец“ сама открива този пропуск, сама информира НЗОК и сама възстановява неправомерно получената сума 4 дни преди стартирането на проверка от НЗОК и 26 дни преди последвалото журналистическо разследване.

Това беше потвърдено категорично от извършена проверка по сигнал от НЗОК от Софийска районна прокуратура, Арбитражната комисия към СЗОК, УС на Софийската колегия на БЛС и от Асоциацията на Университетските болници.

2. Относно внушенията за „неправомерни трансплантации“ – болница „Лозенец“ е спазила стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор и е изискала и получила нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като се касае за чужденци.

3. По отношение на твърденията за трансплантацията на висш държавен служител – болница „Лозенец“ не прави разлика между своите пациенти и се ръководи единствено от медицински критерии и индикации за трансплантации и спешност. При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което може да бъде предотвратено само със спешна трансплантация на засегнатия черен дроб. Статусът на спешност е обявен своевременно в Агенцията по трансплантации.

Основен приоритет на болница „Лозенец“ и екипът ѝ винаги е бил и ще бъде човешкият живот и неговото опазване, следвайки принципите на професионализъм, честност и човечност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови