Търсят международна помощ по казуса с болница ''Лозенец''

OFFNews 13 юни 2023 в 09:02 1910 0

Лозенец

Снимка УМБАЛ "Лозенец"

Болница "Лозенец"

"Провежда се детайлно разследване, в рамките на което се ползват инструментите на международната правна помощ. Изпратени са две молби за международна правна помощ и една европейска заповед за разследване. Към момента не е получен отговор на едната от двете молби, все още няма повдигнати обвинения".

Това заявиха от Софийска градска прокуратура (СГП) за БНТ по скандала с луксозния апартамент в болница "Лозенец".

Здравното министерство влезе на проверка в лечебното заведение. Това е поредният случай, който засяга управлението на дългогодишния бивш директор Любомир Спасов.

През 2021 г. болницата бе замесена в скандал за незаконни трансплантации на чужди граждани от живи донори. От Софийската градска прокуратура са заявили, че все още досъдебното производство не е приключило. Към момента няма повдигнати обвинения, и се чака отговорът на молбата за международна правна помощ.

Отново през 2021 г. в доклад на тогавашния Съвет на директорите бяха установени множество нарушения, включително незаконно видео наблюдение в отделението, в което са лекувани пациенти от висшия държавен апарат.

Кацаров за лукс апартамента в болница Лозенец: Подслушвали са посетители на болницата

В края на 2022 г. прокуратурата прекрати досъдебното производство, поради липса на доказателства за престъпление от общ характер. Здравното министерство и новото ръководство на болницата не са обжалвали. В разследването на Нова телевизия за луксозния апартамент беше показана апаратура, за която сегашното ръководство предполага, че е използвана за следене.

Ангелов и службите знаели за незаконни трансплантации от октомври 2020 г.

"След проведено обстойно разследване, с постановление от 20.12.2022 г. досъдебното производство е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление от общ характер. До момента не е постъпвала жалба срещу постановлението на СГП за прекратяване на наказателното производство", добавиха от Софийска градска прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки