Променят условията за ТЕЛК, процентите от всички увреждания ще се събират

OFFNews 25 януари 2023 в 13:10 3335 0

Асен Меджидиев

Снимка Министерство на здравеопазването

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Променят условията за изчисляване на временната трудова нетрудоспособност, реши служебният кабинет на редовното си заседание. След него министърът на здравеопазването Асен Меджидиев даде брифинг, на който обяви промените. 

"Същественото в тази промяна е отчитане на всяко увреждане, а не само на водещото. Предвижда се възможността освидетелстваните или неосвидетелствани граждани да имат право да заявяват преосвидетелстване извън случаите на чл. 56, ал. 1 от Закона за хората с увреждания", обясни министърът.

Той посочи, че е отстранена и несправедливостта, свързана с невъзможността за определяне на чужда помощ при лицата с психични заболявания, на които са определени под 90% трайно намалена работоспособност. Промяната в тези текстове на Наредбата ще допринесе за по-справедливото оценяване на лицата с психични заболявания.

С приетите промени се променя методиката за прилагане на оценката за нетрудоспособност, като ще се отчита всяко заболяване, а не само водещото, както досега. Процентите ще се събират и така е бъде определен общият процент на увреждане. 

От думите на министъра стана ясно, че се предвижда преосвидетелстваните и освидетелстваните лица до влизането на определението да могат да подадат заявление за преосвидетелстване.

Ще има промяна в ТЕЛК-комисията, за да може повече експерти в цялата страна да правят експертизи, като по този начин ще бъде и намалено времето за чакане за явяване на комисия. 

Министърът не пропусна отново да нападне бившия редовен здравен министър Асена Сербезова. 

"Нашето правителство положи огромни усилия, тъй като бяхме в заварено положение, чувате изявленията а на бившата министърка на здравеопазването, в които тя започва да употребява лични нападки конкретно срещу мен и на хора в моя екип. Но аз не искам това да се превръща в задочен или директен спор между мен и нея. Нашият служебен кабинет на Министерство на здравеопазването има една единствена цел: да помогне гражданите да бъдат подсигурени с медикаменти и промените, които залагаме са в насока така да бъде организирана системата за наблюдение на лекарствените средства, че тя да извършва реален контрол", каза Меджидиев.

Той упрекна, че Сербезова го напада лично, като Меджидиев не искал липсата на лекарства да се превръща в задочен спор. Според него предишното ръководство на министерството умишлено е неглижирало доставките на лекарства и нищо не е направено.

Министърът успокои, че са направени вече допълнителни доставки на лекарства.

"До момента искане за увеличаване на цените на прегледите не е обсъждано и не е постъпвало за разглеждане. Това, което чух от медиите като желание на общопрактикуващите лекари е за корекция на карантината и изолацията. Това предстои да бъде разгледано. Другата тема не е обсъждана", каза още той.

Подобрена е и програмата за профилактика на ваксинацията срещу грип при хората над 65 години, съобщи Меджидиев.

"Предвидено е повишаване на имунизационния обхват за 2023 година на 25%. Очакваме имунизационния обхват през 2026 година да бъде 35%", каза министърът на здравеопазването.

За разпространението на грипа министърът посочи, че в момента разпространението е по-голямо, а протичането - доста по-тежко.

"Слава Богу, в някои области, където се взеха мерки, давам пример Бургас, вече имаме преминаване на пиковата ситуация на заразяване с грип. Вървим надолу. Имаме няколко области в страната, в които са все още са високи нивата. За София положението е спокойно, не се налагат налагане на допълнителни мерки", съобщи той. 

Министерството на здравеопазването препоръчва често проветряване, използване на маски, когато сме на обществени места, където има струпване на много хора и обръщане към личните лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!