Пристигнаха 18 720 дози ваксини на Пфайзер/Бионтех, започват имунизации от втора фаза

19 леки нежелани реакции към ваксината са докладвани до момента

Янка Петкова 18 януари 2021 в 09:22 908 0

Още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер/Бионтех пристигнаха минути след 7:00 часа тази сутрин на летище София. Пратката беше приета от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изп. директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Доц. Кунчев съобщи, че само в тази доставка поръчката ще бъде съкратена с 50%, като през втората половина на февруари и през март страната ни ще бъде компенсирана с допълнителни количества от РНК ваксината. Както стана ясно по-рано от съобщение на Пфайзер, редуцирането на количеството ваксини се е наложило заради реконструкция на производството с цел увеличаване на капацитета.

Кой ще се ваксинира с новите дози

Областите, които приключиха с първа фаза, започват да имунизират желаещите от втора - от домовете за възрастни хора и учителите, обясни доц. Кунчев. Паралелно с тях ще бъдат ваксинирани и медицински лица, които не са изявили желание да се имунизират в първа фаза. Започва и поставянето на втората доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех, за която има запазени количества от ваксините, уточни той.

В момента се правят ваксини на дентални лекари, фармацевти, общопрактикуващи лекари, съобщи главният държавен здравен инспектор и допълни, че масовото ваксиниране ще започне с пристигането по-големи количества ваксини, което се очаква в края на март. Тогава в имунизациите ще се включат и личните лекари.

Да се записваме ли за ваксиниране

Има данни за желаещи при личните лекари, но ако сега се правят списъци, няма да са актуални впоследствие, когато настъпи фазата за имунизиране, каза държавният инспектор. Списъци трябва да се изготвят не по-рано от две-три седмици преди самата ваксинация, коментира той.

По думите на доц. Кунчев с приоритет трябва да се имунизират хората с хронични заболявания, но това е преценка на личния лекар.

Екипите, с които които разполагаме в момента в болници и РЗИ, могат да се удвоят, когато започнат реимунизациите и масовото ваксиниране, подчерта Кунчев. Във ВМА има 10 екипа, които ежедневно могат да ваксинират, ако има желаещи, допълни той.

Медицинският план за изборите

След като вече имаме дата за изборите, можем да започнем подготовката, каза главният държавен здравен инспектор. По думите му изненади няма да има – изискването за дистанция и използване на предпазни средства остава в сила. Доц. Кунчев съобщи, че здравните власти имат готовност да осигурят ваксини за около 2000 души, колкото се очаква да работят в мобилните избирателни секции. 

"Решение на ЦИК е какви изисквания да постави пред тези хора, процесът на гласуване не е по-рисков от едно посещение на търговски център, той продължава не повече от 10-15 минути", каза Кунчев.

Следващи количества и странични ефекти

Следващата седмица очакваме около 4000 дози от ваксините на Модерна, съобщи Богдан Кирилов, изп. директор на ИАЛ и член на Националния ваксинационен щаб. В началото на февруари се очакват още 35 000 дози на Пфайзер/Бионтех, а седмици по-късно и количеството, с което ще бъде компенсирана днешната доставка.

Богдан Кирилов каза още, че в Агенцията са постъпили 19 сигнала за нежелани реакции към ваксината на Пфайзер/Бионтех, но всички те са леки и са описани в кратката характеристика на продукта. Засега няма данни за реакции към ваксината на Модерна.

Получените 18 720 дози ваксини се насочват към СРЗИ и Бул Био, след което ще бъдат натоварени за останалите 5 ваксинационни центъра в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови