Правителството разреши бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано

Регистрираните до момента случаи на коклюш са 314 - спрямо 4 за същия период на 2023 г.

OFFNews 23 април 2024 в 10:48 3072 0

Снимка Министерски съвет/пресцентър

Първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. 

Това решение е взето на среща между премиера Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести.

Здравният министър е посочил, че ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите, тъй като такива пикове се наблюдават обичайно през период между 3 и 5 години.

Това е потвърдил и доц. Кунчев, която е посочил, че ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.

По време на срещата е обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни и при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

В Министерството на образованието и науката внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието. От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки.

Премиерът Главчев е уверен, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Главчев е допълнил, че е доволен от предприетите мерки и смята, че институциите са подготвени: "Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков