Половината мед на пазара е менте

OFFNews 03 октомври 2014 в 14:41 87829 4

Съдържанието на продавания у нас пчелен мед често масово не покрива едно или повече от нормативно задължителните показатели за качество. Тестове на "Активни потребители" доказаха, че при 5 от 10 марки мед има отклонения от стандартите.

Една от тях ("Медун") не покрива и трите най-чувствителни критерия. Не може обаче да се каже, че фирмата е нарушител, защото ако се вгледаме в етикета, ще забележим, че на него пише "пчелен продукт", а не "пчелен мед". В съдържанието му пък е отбелязано, че освен мед има и фруктозо-глюкозен сироп, т.е. захар.

"Въпреки това го включихме в списъка за изследване, тъй като по всички други признаци продуктът прилича на мед и потребителите лесно могат да се подведат", обясниха от "Активни потребители".

Още четири продукта не покриват минималните изисквания по всички показатели за качество - български пчелен мед, мед пчелен полифлорен, многоцветен натурален мед и пчелен мед букет.

Оказва се, че най-често продуктите не покриват показателя "диастазна активност", който показва с най-голяма достоверност доколко медът е натурален. Тя зависи от няколко фактора като силата на пчелното семейство и интензивността на пашата, вида на растенията, почвите и климата, но при всички случаи нейната стойност трябва да надвишава 8 пункта, за да отговаря на нормативните изисквания.

Показателно за качеството на меда е и съдържанието на пролин. Пролинът е една от двадесетте аминокиселини, изграждащи белтъците. Той се съдържа в свободна форма във всички видове мед в определени концентрации. По-ниското съдържание на пролин в продуктите е индикация за разреждане на меда със захарни сиропи или вода.

Хидроксиметилфурфурол (hydroxymethylfurfural) HMF пък е вещество с канцерогенно действие, затова в показателите за качество на меда е заложено изискването за максимално допустимо съдържание на това вещество. То се получава при нагряване на глюкозата в кисела среда. Образува се също и при продължително съхраняване меда, в резултат от разпада на фруктозата.

При два от продуктите са установени високи стойности на хидроксиметилфурфурол, което най-вероятно се дължи на нагряване при процеса на бутилиране на продукта, особено ако той е бил захаросан преди това.

За да минимизират рисковете от непокриване на този критерий, производителите просто трябва да извършват втечняването на захаросан мед при по-ниски температури, не повече от 40-450С.

Вижте тестваните показатели в таблицата, а резултатите от тестовете - в основната илюстрация към материала:

При изпитването са приложени изискванията и методите за изпитване, посочени от International Honey Commission (HARMONISED METHODS OF THE INTERNATIONAL HONEY COMMISSION 2002, 2009), Наредба за изисквания към пчелния мед предназначен за консумация от човека от 2002г, CODEX standard for honey (12-1981) и Регламент 110/2001 на ЕС.

Какво казват етикетът?

Най-общо предлаганите видове мед са два - пчелен мед и индустриален пчелен мед. Каква е разликата?

Наименованието "пчелен мед" може да се носи от следните видове продукти: 

- "нектарен пчелен мед" - пчелен мед, получен от нектар на растения;

- "манов пчелен мед" - продукт, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията (Hemiptera) или от секрети на живи части от растенията;

- "пчелен мед във восъчна пита" - пчелен мед, събиран от пчелите в килийките на новоизградени пити от пчелен восък без пило и продаван в запечатани цели пити или части от такива пити;

- "пчелен мед с восъчна пита" - продукт, съдържащ едно или повече парчета восъчна пита;

- "отцеден пчелен мед" - продукт, получен след отцеждането на разпечатана восъчна пита;

- "центрофугиран пчелен мед" - продукт, който е получен чрез центрофугиране на разпечатани восъчни пити;

- "пресован пчелен мед" - продукт, получен след пресоване на медени восъчни пити със или без прилагане на умерено нагряване, но не повече от 45 °С.

На етикета на продукта може да пише както "пчелен мед", така и някоя от изброените по-горе разновидности. Етикетът може да съдържа (но не е задължително) още информация относно:

1. цветния или растителния произход, ако медът е получен изцяло или предимно от означения източник и притежава органолептични, физико-химични и микроскопски характеристики на съответния източник;

2. регионалния, териториалния или географския произход, ако продуктът произхожда изцяло от посочения район;

3. специфични качества на продуктите.

Наименованието "индустриален пчелен мед" се използва за пчелен мед, предназначен за промишлена употреба или като съставна част на други храни, които се подлагат на обработка. При този вид мед до основното наименования на продукта задължително трябва да се постави и изразът "предназначен за кулинарни цели". Нормативните изисквания към индустриалния мед са силно занижени.

Тестове

Има ли надежден, научно-базиран, тест, чрез който да може в домашни условия да се установи дали медът съдържа добавена захар и/или примеси? За съжаление, отговорът е отрицателен, казват от "Активни потребители". Но все пак има някакви методи за проверка на качеството.

1. Тест с разтваряне 

Сложете в чаша или паничка студена вода една супена лъжица мед и леко разбъркайте. Истинският мед се разтваря бавно и трудно, а нечистият се разтваря видимо по-лесно. Може да опитате и чрез смесване на равни части мед и метилов спирт (денатуриран спирт) - чистият мед се утаява на дъното, а нечистият се разтваря и оцветява течността.

2. Горящ тест

Вземете обикновена свещ с памучен фитил и го потопете добре в малко мед. След това запалете фитила и ако той изгаря, медът е чист. Ако не се запалва или това е трудно, най-вероятно има добавена вода, която се абсорбира от фитила.

3. Абсорбиращ тест

Сипете няколко капки мед върху попивателна хартия (салфетка) и наблюдавайте ефекта. Ако медът попива в салфетката, значи не е чист. Друга модификация на този тест се прави с бяла памучна кърпа, която просто трябва да нацапате с мед и след това да изплакнете. Ако медът е чист, няма да остави петно.

Съвети

По-вероятно е захаросаният мед да е истински. Ако искате да сте сигурни, че медът, който сте купили е истински, просто купете захаросан.

Не слагайте мед в горещ чай, вода или кафе. При висока температура той губи полезните вещества и се образуват канцерогенни съединения като хидроксиметилфурфурол.

Никога не хранете бебета с мед - той може да съдържа спори на ботулизъм (обикновено безвредни за възрастни), които сериозно да навредят на бебето и да доведат до смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!