По-меки мерки в началото на учебната година обеща доц. Кунчев

OFFNews 17 август 2022 в 11:40 902 0

доц. Ангел Кунчев

Снимка БТА/Христо Касабов

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

„Търсим най-точния баланс между това да държим под контрол заболяването и да не пречим на нормалния живот. То ще се види и по време на кампанията за изборите, началото на учебната година – със сигурност мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година”.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по Нова телевизия.

По думите му българите в момента не се тестват толкова, колкото хората в Западна Европа. „Ние сме наясно, че една голяма част от заболяемостта остава в сивия сектор”, призна доц. Кунчев.

Във вторник здравните власти обявиха, че се съкращава срокът на изолацията и карантината за COVID-19. Мярката влиза в сила в четвъртък - ден след издаването на заповедта, и ще важи до следващата седмица.

Доц. д-р Ангел Кунчев обясни причините за честата смяна на правилата, които трябва да се спазват:

Този експертен съвет, който работи към министъра, обсъжда ситуацията на седмична база и взема решенията. Съответно и заповедите ще се променят всяка седмица. Обикновено това се случва във вторник, с административното време, необходимо да се оформи заповедта, става сряда.

Мерките влизат в сила от четвъртък.

Попитан запълнени ли са до голяма степен леглата в болниците у нас, той отговори, че процентът не е висок.

Ние нямаме дори в най-засегнатите области повече от 20% заетост на леглата, които са определени за COVID-19. Средната заетост се движи в граници от 8-10 до 20%, каза доц. Кунчев.

Той прогнозира, че още през септември у нас ще бъде доставена одобрена амбивалентна ваксина срещу заболяването, която е еднакво ефикасна срещу класическия ухански щам на вируса и към Омикрон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови