Мъжът на починалата жена във Враца: Хора умират заради липса на лична карта

Днес пред врачанската болница ще се проведе демонстрация с искане за прозрачност на разследването

OFFNews 02 февруари 2022 в 09:35 10633 4

"Може би е по-добре, че очевидец е заснел станалото, защото иначе никой нямаше да повярва, че се случват подобни неща в болниците – как умират хора заради липса на лична карта. Това губене на време коства човешки животи”. Това каза пред Нова телевизия Николай Витанов, мъжът, с когото е съжителствала починала във Враца жена.

Случаят стана известен след като очевидец публикува видео, в което се вижда как жена в тежко състояние е задържана на регистратурата заради липса на документи. Докато служителката на местната болница настоява да си оформи документацията, пациентката умира пред очите на детето си.

„При пристигането, когато помолих за помощ, ми поискаха личната ѝ карта, за да я регистрират. Казах, че е в колата. Започнах да я търся, но не я намерих. Казаха ми, че не може без документ, върнах се до колата и я открих в чантата на жена ми. В момента, в който дойдохме, тя трябваше да бъде приета", споделя още мъжът на починалата. 

Николай Витанов разказва какво се е случило във фаталния ден. По думите му жена му се почувствала зле внезапно.

„Имаше затруднено дишане. Обадихме се на 112. Казаха ми да ѝ премеря температурата. Видимо нямаше такава, изглеждаше ми студена. Попитаха ме не може ли аз да я закарам до Бърза помощ. Преди да стигнем в Спешния център вече почти не можеше да говори”, поясни мъжът на починалата.

Близките на починалата заявиха, че ще се погрижат за детето на жената, което вече е пълен сирак.

„Детето няма да го оставим. Има леля, баба и дядо. Ще го гледаме, то си е наше. Няма значение, че не съм биологичен баща”, коментира Витанов.

„Мама ми се обади и пищеше, че сестра ми е починала. Отидохме в болницата, не получихме никаква информация. Казаха ни, че вече са обясни всичко на мъжа ѝ”, разказа сестрата на 44-годишната починала жена.

Директорът на РЗИ-Враца Орлин Димитров също е уведомен за случая.

„Вчера по обяд ми се обади шефът на болницата, за да ми съобщи. Назначих комисия, която днес ще работи по случая. Изгледах клипа над 20 пъти. При човек в безпомощно състояние първо трябва да се окаже незабавно помощ и после да се иска лична карта”, категоричен е той.

Пред bTV той коментира, че около 6 минути е продължило бавенето на регистратурата на жената, в чакане да бъдат обработени документите ѝ. Това е показала първоначалната проверка на здравната инспекция.

Окръжната прокуратура в града се самосезира по случая. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. Проверка назначи и министърът на здравеопазването Асена Сербезова. В болницата се извършва вътрешно разследване на случая.

Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова няма причина регистрацията на един пациент да предхожда медицинските действия, когато има опасност за живота, регистрацията не бива да е на първо място. По Нова нюз тя коментира, че прокуратурата може да установи, че е причинена смърт по непредпазливост, наказанията за това включват и лишаване от свобода. Възможно е да се открият и пропуски в медицинския стандарт в спешното отделение, от което да последват санкции, каза още Шаркова.

Вчера в града се проведе и протест пред болницата. Местните искаха да изкажат възмущението си от случилото се и да поискат прозрачност при разследването.

„Настояваме за промяна в отношението на лекарите. Много хора ги е страх да говорят пред камера. Съветвам ги да си търсят правата”, каза един от протестиращите.

„Не може постоянно да се губи ценно време. Вчера, пред очите ми се съобщи за инцидент на пътя – четирима пострадали, сред които и бебе. Заснех как линейките се бавят, лекарите пушеха. Отне им 40 минути да вземат ранените и да ги закарат в болница”, каза друга протестираща.

Днес в 18.00 ч. пред лечебното заведение отново ще се проведе демонстрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

4

Merc

02.02 2022 в 18:24

После пак им ръкопляскайте !....

12182

3

sawall

02.02 2022 в 14:37

Аз и без видеото го вярвам - виждал съм го. И това е масово, не само във Враца, просто така е по спешните отделения. Чакаш 10-15мин в пуста празна чакалня (с малко късмет - ако нямаш, пълно с ковид-болни...), току мине някой, попита какво ти има, даде ти формуляр, па те прати в друга болница...

И лекарите също са виновни, да. Малоумната бюрокрация не я ли виждат всеки ден? Но не ги засяга ли? Да не говорим за това колко грубо се държи болничния персонал и с пациенти, и с притеснени роднини. Сякаш им досаждаме с въпроси като "Баба има ли шанс да оцелее?" Аз съм задавал този въпрос и началник отделение ми се присмя на образованието... Това дали от бюрокрацията? От липсата на пари? Не знам от какво е, но не е от това.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки