Жена почина пред детето си в Спешното отделение във Враца

Прокуратурата се самосезира, здравният министър нареди проверка

OFFNews 01 февруари 2022 в 14:14 8846 9

43-годишна жена почина пред очите на детето си в Спешното отделение на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Тя е била откарана с линейка до болничното заведение. 

На видео, качено във Фейсбук, се вижда как жена на болнична количка, мъжът й и детето им чакат на регистратурата в спешното. Докато отговарящата на регистратурата иска лична карта на болната и пита за ЕГН-то й, жената клюмва главата си назад и не помръдва.

Регистраторката пита мъжа какво е пила съпругата му. Той обяснява, че от два дни тя пие Флудрекс, а през нощта се е събудила и му казала, че не може да диша. Пила е само вода, но състоянието й се влошило.  

След като не намира лична карта, мъжът се обръща към жената на регистратурата и казва емоционално: "Тя умря. Пишете й смъртен акт".

Според изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев жената е издъхнала в ръцете на реаниматорите след 45-минутна битка за живота й. По първоначалната информация починалата е имала тежка белодробна емболия. 

По думите на д-р Керемедчиев 43-годишната жена е чакала около 10 минути пред регистратурата, след което е приета в реанимация, но медиците не са успели да я спасят, предаде местния сайт "Конкурент". 

"Тя не умира пред регистратурата, но според мен тези минути там, които се виждат и на видеото, са отвратителни. Взел съм административни мерки", заявява д-р Керемедчиев.

От Окръжната прокуратура във Враца се самосезираха за случая. 

Образувано е досъдебно производство. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. Възложена е съдебномедицинска експертиза, която да установи причината за смъртта на жената.

На разследващите е указано да изискат и приложат заверени преписи от цялата медицинска документация, както и всички други относими документи и да бъдат установени действията на длъжностните лица, приемащи сигнали на телефон за спешни случаи 112, допълват от обвинението.

Предстои цялостна проверка на действията на медицинските лица за спасяване живота на болната, техните евентуални пропуски и бездействия, за да се установи дали е причинена смъртта по немарливост.

Междувременно министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" проверка по случая. Ще бъдат проверени както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

7

dolivo

01.02 2022 в 21:29

да черпят опит от гнилия запад - първо те вземат директно, след това се администрира

в гнилата европа, бърза помощ не може да ти откаже ако ще и наркоман да си - доктор прави триаж мигновено, и ако си за спешното директно без препятствия

междудругото, затова толкова се стреснаха от Ковида в началото, защото се образуваха опашки пред спешното , няма места. Сега има де, преструктурираха

210

6

Merc

01.02 2022 в 19:29

Само да напомня :

НИКОЙ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е УМРЯЛ БЕЗ КВАЛИФИЦИРАНА ММЕДИЦИНСКА ПОМОЩ .

2030

5

мрави

01.02 2022 в 18:43

През 2021г. ми се наложи да закарам мой близък в Спешен център, бяхме в локдаун! Беше 22.00 или около толкова, човека не можеше да диша!!! От центъра не ни пуснаха, дадоха му кислород от линейката! След два дни почина.Когато бях пред Спешното на можах да повярвам, че съм в България.

14469

4

случайно прочетох

01.02 2022 в 18:12

За мен е неприемлово поведението на жената от регистратурата.Сигурно е имала не малко случаи на доведени пияни или симуланти, но не е ли по-добре да помогнеш първо, а после да съдиш пострадалия?
Все пак, тя си е избрала тази не лека професия.
Жалко за детенцето....

1011

3

плебей

01.02 2022 в 17:20

Вероятно не са били 10 минути, а поне половин час. Горчивия ни опит с администрацията и чувството за самосъхранение в тая Недържава ни го крещи много ясно това. Излиза че живота на клетата жена е вероятно е зависел от това колко бързо администраторката може да печата имена и егн-та от личните карти, или дали е била в настроение, дали е пила кафе и т.н. Масово е това. Навсякъде. Малко власт в ръцете на най-малкия чиновник, го прави цар на живота и съдбата на най-нуждаещите се и най-онеправдани. Пълен Отврат. Гьонсуратлук. Първобитност. Лицемерие. Омерта.

1011

2

плебей

01.02 2022 в 17:09

А действията на немедицинския персонал ще се разследват ли ? За какво е това Спешно, ако трябва да чакаш 10-20-30 минути. Жалка пародия. Така е навсякъде.