Ямбол влезе в червената зона, в Търговище маските на открито са задължителни

В Добрич и Варна разкриват нови легла за лечение на COVID пациенти

OFFNews 26 август 2021 в 13:24 1379 1

Снимка Pixabay

От днес област Ямбол е в червената зона по разпространение на COVID-19. Броят на заболелите на 14-дневна база премина критичния праг от 250 и достигна 271 на 100 000 души население. Това съобщи за БТА главният секретар на Регионалната здравна инспекция Донка Желева.

През последното денонощие в областта са регистрирани 39 нови случая, двама са починали вследствие на инфекцията. Активните носители на инфекцията са 361, от тях в болници се лекуват 59 души.

Расте броят на пациентите на интензивно лечение в областната болница "Св. Пантелеймон" - заети са 6 от общо 8 легла в единствената COVID реанимация в региона. Поставени под карантина са 506 контактни на заразени.

Заради ръста на заболеваемостта в Търговище въвеждат временни противоепидемични мерки до 30 септември със заповед на кмета Дарин Димитров. Задължително става носенето на защитни маски на открити обществени места - пазари, тържища, и навсякъде на открито, където е невъзможно спазването на физическа дистанция от 1,5 м, съобщават от пресцентъра на общината.

Днес кметът призова гражданите за повече отговорност и спазване на противоепидемичните мерки:

"Вече сме в червената зона. За разлика от миналата година, когато в края на август ситуацията бе добра, сега тя става все по-тежка. Ситуацията с Делта варианта вече е такава, че когато се разболее един от семейството, се заразяват всички", допълни той и изтъкна ползата от ваксинацията.

Преструктуриране на легловата база на лечебните заведения в областта увеличаване на броя на леглата за пациенти с коронавирус в област Добрич се извършва от днес със заповед на РЗИ. Мярката се налага заради нарастването заболеваемостта от COVID-19 в областта. 

В болница "Св. Марина" във Варна откриха 5 отделения за болни с коронавирус. Това съобщи днес епидимиологът от звеното за противоепидемичен контрол на здравното заведение доц. Цонко Паунов, който прие роботизиран апарат за UV-дезинфекция срещу коронавируса - дарение по линия на обща поръчка на ЕК, финансирана от Инструмента за спешна подкрепа на ЕС.

Той допълни, че в лечебницата постъпват за лечение и болни от други области в страната. Доц. Паунов каза, че случаите в интензивните отделения се увеличават и протичат по-тежко. Той припомни, че при пика на последната вълна на COVID-19 в болницата са били открити 15 отделения за лечение на болни с коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!