Българска връзка в схема за незаконни трансплантации в Япония

OFFNews 17 август 2022 в 13:51 1999 0

трансплантация

Снимка Getty Images

Незаконните трансплантации у нас са били извършвани с посредничеството на турски гражданин.

Две бъбречни трансплантации на японци в България са обект на разследване в Страната на изгряващото слънце. Операциите са преминали успешно и са били уредени от турчин, който спрял да посредничи след като българските власти започнали разследване по подозрение за нелегални трансплантации от живи донори, извършени у нас през 2019 - 2021 г.

За това пише Дневник, който цитира разследване на "Йомиури Шинбун", един от водещите вестници на Япония, за международна схема за незаконни трансплантации в редица държави. Поводът са подозренията, че японска неправителствена организация с идеална цел е участвала в нея, като е сътрудничила със споменатия "координатор", чието име не се споменава.

В поредица публикации на изданието обаче се твърди, че това е гражданин на Турция, който се е представял за лекар. В хода на разследването става ясно, че през 2017 г. той е бил арестуван от властите в Украйна по подозрение за участие в трафик на органи. Заведено е дело, което още не е приключило.

"Известно е, че той е получавал средства, вкл. "такса за донора" от около 15 хил. долара от Асоциацията за подкрепа на пациенти с нелечими заболявания ("Набо канджа шиен но кай"), базирана в Токио. Общата сума достигала 80 хил. долара.

"Йомиури Шинбун" не дава повече подробности за българската част от схемата, но през юни 2021 г. служебният здравен министър Стойчо Кацаров съобщи, че проверки на НЗОК и ИА "Медицински надзор" са установили източване на НЗОК с подправени документи за фиктивно лечение, лошо финансово състояние и незаконни трансплантации в болница "Лозенец" (бившата Правителствена болница). Проверките са предизвикани от сигнали на граждани и журналистическо разследване на Миролюба Бенатова.

Тогава Кацаров изнесе скандални данни за извършваните в лечебното заведение трансплантации за периода 2019-2020 г., когато са били присадени бъбреци на 14 пациенти от живи донори.  Това бе и едно от основанията той да отстрани директора проф. Любомир Спасов и освободи Съвета на директорите на здравното заведение.

Служебният министър каза още, че Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е извършвала проверки, получила е информация за част от случаите от съответните държави и е установила, че посочените в документацията на "Лозенец" самоличности на донорите са фалшиви. Нещо повече - тези данни са били предоставени на здравното министерство, но не е последвала никаква реакция.

Твърдението за схема на турски гражданин с български представител присъства от началото на юни 2021 г.

Пред "Нова" телевизия Мишел Леви, бившият маркетинг мениджър на правителствена болница "Лозенец" (и един от разпитаните по случая), потвърди, че там са правени незаконни трансплантации, вкл. четири бъбречни, като за всяка от тях по сметките на болницата са постъпвали над 20 хиляди долара.

По думите му връзката между пациентите и болницата се осъществявала през специална фирма.

"Има фирма, която е собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите (от Украйна и Молдова) и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница "Лозенец", каза той.

Леви каза още, че тази практика е била известна на властите. Данни за съмнителни трансплантации са постъпили в здравното министерство още през октомври 2020 г.

Българското законодателство не разрешава трансплантации, когато донорът няма пряка родствена връзка с реципиента. По думите на бившият здравен министър Стойчо Кацаров "всички донори са млади хора от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и пр. Всички реципиенти (хората, които са получили органите) са обявени като техни чичовци или лели, тъй като законът у нас не позволява да се трансплантират органи от жив донор на хора, които не са в близка родствена връзка. Реципиентите са от Израел, Япония, Германия, Оман и т.н."

В изявление от болница „Лозенец“ заявиха, че са спазили стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор и са изискали и получили нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са били уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като се касае за чужденци.

Японското журналистическо разследване се позовава на звукозаписи и видео, с които разполага, както и свидетелства от лица, свързани с асоциацията и пациенти, преминали през хирургическа намеса, пише "Дневник".

В един от записите става дума за планиране на трансплантация в Шри Ланка през 2022 г. при подозрение за трафик на бъбреци от живи дарители. Предвиждало се да бъдат изпращани по двама пациенти от група от общо 10 души, но всичко се провалило заради икономическия хаос и безредиците, в които тази островна държава изпадна.

Асоциацията е извеждала японци предимно в Китай като посредник за трансплантации от починали хора или екзекутирани затворници, пише още "Йомиури Шинбун". Но там нещата станали сложни непрекъснатите локдауни, налагани от властите за овладяване на епидемията от COVID-19 и други проблеми.

Тогава "Набо канджа шиен но кай" се обърнала към посредничеството на турчина, който осигурил връзката с болница в България, но заради разследването в София през юни 2021 г. схемата се пренасочила към Узбекистан. В крайна сметка трансплантациите са извършени в частна клиника в Киргизстан. Някои от тях обаче се оказват неуспешни.

Междувременно, година преди да станат известни фактите за незаконни трансплантации в "Лозенец", в края на януари 2020 г. Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т.нар. лилава бюлетина (Purple notice) за "данни за трафик на органи чрез фалшифициране на документи и деклариране на неверни данни за роднински връзки".

Българското МВР препраща по служебен път уведомлението до Министерството на здравеопазването. Заместник-министърът Бойко Пенков го препраща на Агенция "Медицински надзор", която започва проверка, вкл. със запитвания до посолствата на няколко държави в София за автентичността на документите за самоличност. Заради установеното агенцията уведомява министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и ДАНС, на която препраща и всички данни за фалшиви документи. 

ДАНС отговаря след известно време, че случаят не е за тях, и го препращат към ГДБОП. Впоследствие се оказва, че ДАНС и ГДБОП не пазят документите по преписката. Кацаров събира ново досие по случая и го предава на Бойко Рашков (по онова време служебен министър на вътрешните работи).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews