Ангелов и службите знаели за незаконни трансплантации от октомври 2020 г.

OFFNews 07 юни 2021 в 11:44 11020 0

Снимка Архив/БТА

Бившият здравен министър Костадин Ангелов, ДАНС и ГДБОП са знаели за незаконните трансплантации, които се извършват в болница "Лозенец", но не са направили нищо, твърди в публикация "Капитал". Вчера в тв интервю самият Ангелов индиректно потвърди, че е била получена такава информация, но опонира с думите, че институциите са си свършили работата по случая.

Според изданието в края на януари Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т. нар. лилава бюлетина (Purple notice). Това са уведомления до полицейските организации за развиването на нов тип международна организиране престъпност - трафик на органи чрез фалшифициране на документи и деклариране на неверни данни за роднински връзки.

В лилавата бюлетина се описват случаи на трансплантирани в Бразилия израелски граждани. Донорите били източноевропейци. Между едните и другите нямало роднинска връзка. Интерпол предупреждават да се вземе предвид възможността за извършване на този тип престъпления, особено ако съответната страна не се позволява доброволно даряване на органи от хора без роднинска връзка с реципиента, какъвто е случаят у нас.

По информация на "Капитал" уведомлението попада при бившия зам.-министър Бойко Пенков. Той го препраща на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) за проверка. Указва в случай на установени подобни данни или информация по идентични случаи агенцията да информира своевременно МЗ.

Проверката установява извършените трансплантации на чужденци в България през последните години. Документите на донорите и реципиентите се изпращат в съответните посолства за проверка на автентичността. Впоследствие поне от три посолства пристига отговор, че не могат да потвърдят роднинска връзка между донора и реципиента  - на Сирийската арабска република, Израел, Индия. Първото уведомление е от 28 октомври 2020 г.

Както министър Кацаров съобщи, през 2019 и 2020 г. са установени 14 незаконни трансплантации на чужденци.

ИАМН преценява случая като много сериозен и уведомява министъра на здравеопазването и ДАНС, препращайки всички данни за фалшиви документи. От ДАНС отговарят на ИАМН, че случаят не е за тях и го препращат към ГДБОП. Оттам нататък досега не се е случило нищо.

През първите месеци на 2021 г. Костадин Ангелов преназначава като изпълнителен директор на "Лозенец" проф. Любомир Спасов. Бившият министър не е сезирал прокуратурата по случаите.

Вчера пред Нова тв бившият министър Ангелов потвърди индиректно за пристигналото предупреждение от Интерпол. Той каза, че след първите сигнали в ИАМН е разпоредено всички документи да бъдат изпратени в ДАНС и ГДБОП, които да уведомят МЗ своевременно. Ангелов допълни, че вероятно резултатите са факт и това е позволило на Стойчо Кацаров да ги изнесе. "Институциите сме си свършили работата, за да може сега да говори, защото единственото, което виждам от него, са приказки", каза Ангелов.

Бивш маркетинг мениджър на болница "Лозенец" разказа пред Нова телевизия, че там е имало незаконни трансплантации и за всяка от тях по сметките на болницата са постъпвали над 20 000 долара. Той говори за 5 трансплантации в разрез със закона. При всяка от тях донорите и реципиентите са имали родствена връзка само по документи. Получателите на органи са били палестинци с израелски паспорт, а връзката между донор и реципиент се осъществявала през фирма на турски гражданин с човек в България, който отговарял за логистиката.

По думите на мениджъра тази фирма е намирала реципиентите и донорите. Той твърди още, че и донорите, и реципиентите са били с нисък социален статус. Документите им били изпращани в ИАМН ден-два преди трансплантацията, за да няма време за реакция. По закон документацията трябва да се предостави до 7 дни по-рано.

Какви са наказанията при незаконни трансплантации

Според НК който засяга нарушаването на правила, установени при вземане и предоставяне на човешки органи за трансплантация, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години. Ако деянието е с користна цел - от 3 до 5 г. Ако са налице документи с невярно съдържание и те са създадени от длъжностни лица, те носят наказателна отговорност и могат да лежат в затвора до 5 г. Всяко ползване на фалшифициран документ с умисъл е отделно престъпление.

OFFNews потърси проф. Ангелов, за да му даде възможност за коментар. За съжаление, не го открихме на мобилния му номер, но сме готови да представим позицията му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови