Скритата захар - в кои продукти се съдържа

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2019 в 14:45 8148 0

Снимка Pixabay

Преди 3 години СЗО настоятелно препоръча ежедневното потребление на захар да се сведе до 10%, 50 г или 12 чаени лъжички, а още по-добър вариант е захарта е до 5% от дневния порцион. Свободните захари са тези, които се добавят в храната по време на обработката й. Сами по себе си те нямат хранителна стойност, но крадат от ценните вещества и витамини, които постъпват в организма с другата храна.

В окислението на глюкозата например участват витамини като В1, В2, В3, а за метаболизма на фруктозата е необходимо голямо количество фосфати, което лишава клетките на аденозинтрифосфорната киселина (АТФ) – жизненоважно вещество, което е един от основните преносители на енергия в организма.

Ако сте решили твърдо да следите количеството захар в храната си, не е достатъчно само да започнете да пиете кафето си без захар, да се откажете от сладките храни и да престанете да пиете сладки напитки. Значително количество добавена захар е скрита в преработените продукти, които не се отнасят към сладките храни.

Добавената захар се "крие" под названия като декстроза, малтоза, царевичен сироп, меласа, сироп от агаве, сгъстен сок от тръстика и други шифровани наименования. Общо наброяват около 61. Кои са несладките продукти, в които производителите добавят захар и как да се ориентираме по етикетите пише специализираното издание Women’s Health.

Готовите сосове

Дори най-несладките сосове и дресинги за салата съдържат голямо количество захар. Според анализи на Британския фонд за борба със сърдечносъдовите заболявания, в 1 с. л. обикновен кетчуп има около 4 г захар (около 1 ч. л.), в традиционния английски кафяв сос – 3,5 г, в чили соса – 8 г. Като цяло захар има във всеки готов сос и точното му количество зависи от бранда (австралийските например са съставили своя таблица на основата на асортимента в местните магазини). Изводът е един – ако прецизно следите количеството захар в менюто си – приготвяйте си сосове вкъщи.

Консервирани супи

Както и в случая с готовите сосове, всичко зависи от производителя. В общия случай количеството захар в 100 г супа може да варира от безобидните 0,5 до внушителните 7 г. Прочутата доматена супа Campbell, донесла някога огромна слава на Анди Уорхол, претворил етикета й в картина, съдържа 6,6 г захар.

Месни полуфабрикати

Непреработеното месо се състои от протеини и мазнини, а хранителният състав на месните полуфабрикати – кренвирши, салами, бекон, деликатеси е значително по-разнообразен и много често включва добавени въглехидрати, вкл. свободни захари (захароза, меласа, декстроза, царевичен сироп).
В повечето случаи това не се отразява на вкуса на изделията (освен при бекона, където е възможен леко сладникав вкус), но влияе на цвета им – яркият отенък на месните полуфабрикати се получава и благодарение на захарта.

Хляб

Привържениците на здравословното хранене категорично делят хляба на „вреден“(бял) и всички останали видове. В ръжения и пълнозърнестия хляб наистина има значително повече хранителни вещества, отколкото в рафинираното бяло брашно, но от гледна точка на захарта не се различават. В 100 г какъвто и да било хляб се съдържат около 4 г захар.

Суши

Сушито отдавна е в списъка на полезните, „правилни“ храни. На пръв поглед изглежда, че съчетанието на ориз, морски водорасли нори и риба не предизвиква подозрения и изглежда максимално полезно, при това неособено калорично. Проблемът е само, че за суши не се използва обикновен ориз. По време на приготвянето му се добавя оризово брашно, сол и захар за консистенция. На една чашка ориз за суши се пада около 1 с. л. захар.

Обезмаслени млечни продукти

Уточнението „обезмаслени“ на етикета на млечните продукти подвежда, защото асоциацията е "по-здравословни" (което всъщност не е така, защото мазнините са не по-малко нужни на организма от протеините и въглехидратите). Всъщност е малко по-сложно: тъй като сами по себе си обезмаслените продукти нямат особено приятен вкус, производителите добавят подсладители, за да подобрят вкусовите им качества. В резултат дори в 100 г обикновено кисело мляко се съдържат до 10 г добавена захар.

Зеленчукови консерви

През 2017 г. независимата европейска организация за защита правата на потребителите FoodWatch е провела изследване, в което констатира, че в 46% от консервираните продукти на световния пазар се добавя захар.
Експертите изследвали около 170 вида консерви, 79 от които съдържали до 10% захар. Органичните (био) варианти също не оправдали очакванията. В черния списък на продуктите съдържащи в 100 г до 10 г захар се оказали консервираният грах, морковите, червеното зеле, брюкселското зеле, тиквата и царевицата.

Мариновани домати и краставици

В този случай захарта се добавя по рецепта – средно 2 с. л. на 1 литър марината. В домашни условия обаче е напълно реално да се приготви по-здравословна версия на купените мариновани зеленчуци.