Причинява ли млякото акне?

Лора Костова 29 януари 2022 в 09:48 7214 0

Снимка Pixabay

Първите проучвания за връзката между акнето и млечните продукти започват през 40-те години на миналия век. Едва през последните десетилетия обаче се появиха убедителни доказателства, че млечните продукти могат да имат комедогенен ефект.

Учените са на мнение, че вероятната причина е съдържанието на хормони в млечните продукти, синтезирани от кравите по време на бременност.

Кои са тези хормони

Инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1) - смята се, че той стимулира космения фоликул и себоцитите (мастните клетки), което води до развитие на възпаление. Концентрацията на хормона IGF-1 в кръвта варира в зависимост от тежестта на акнето. Млякото и млечните продукти съдържат казеин (вид млечен белтък), който стимулира производството на IGF-1 в черния дроб, като впоследствие повишава нивата му. Това възбужда мастните клетки, което води до прогресиране на акнето. По време на пубертета нивата на IGF-1 се повишават под влияние на хормона на растежа и това влошава акнето.

Инсулиноподобният растежен фактор стимулира синтеза на андрогени (хормони, които подпомагат развитието на вторичните мъжки полови белези) в яйчниците и тестисите и потиска синтеза на глобулин, който свързва половите хормони.

Млякото от магазините е богато не само на хормона прогестерон, но и на други предшественици на мъжкия хормон. Млякото съдържа стероидни хормони, които са предшественици на дихидротестостерон (DHT). Смята се, че те активират образуването на акне, като стимулират производството на себум, веществото, което отделят мастните клетки по повърхността на кожата.

Проучвания, проведени от американски дерматолози, показват, че млякото и млечните продукти модулират FoxO1, протеин, който изостря възпалението. Доказано е, че той регулира свързаните с акне гени и мастната секреция и неговото активиране играе важна роля за обостряне на акнето. 

Мляко и акне

Няколко проучвания за консумацията на мляко, млечни продукти и образуването на акне са публикувани в различни страни. Възрастовите групи са деца, юноши и младежи (от 7 до 30 години). Учените установяват, че всички млечни продукти, както и пълномасленото мляко, обезмасленото мляко и киселото мляко, независимо от количеството и честота на приема, увеличават вероятността от образуване на акне.

Въпреки това, някои техни колеги изказват съмнения относно доказателствената стойност на изследванията и се разграничават от тях.

И при все че проучванията показват положителна връзка между консумацията на мляко и акнето, Американската академия по дерматология не е склонна да приложи препоръките за ограничаване на консумацията на млечни продукти, тъй като счита тези доказателства за недостатъчни.

Колко мляко можем да пием без да се притесняваме от появата на акне?

Норвежко популационно проучване е установило, че консумацията на повече от две чаши мляко на ден на пълномаслени млечни продукти е свързана с умерен риск.

Безопасно ли е обезмасленото мляко?

Много изследвания показват, че обезмасленото мляко е по-комедогенно от пълномасленото. Смята се, че по време на производството му настъпват промени в активността на вид стероидни хормони, което нарушава хормоналния баланс на продукта. Освен това, за да поддържат правилната консистенция, производителите на обезмаслено мляко добавят протеини, които също играят значителна роля в образуването на акне.
През 2005 г. бе доказано, че обезмасленото мляко съдържа по-малко естроген - хормонът, който може да ограничи акнето.

Последните научни публикации доказват на биохимично и хормонално ниво защо е по-добре да се избягва пълномасленото краве мляко по време на лечението на пациенти с акне. От друга страна редица наблюдателни и клинични проучвания доказват връзка между тежестта на заболяването и прекомерната консумация на обезмаслено мляко.

Източник: Juhl CR, Bergholdt HKM, Miller IM, Jemec GBE, Kanters JK, Ellervik C. Dairy Intake and Acne Vulgaris: A Systematic Review and Meta-Analysis of 78,529 Children, Adolescents, and Young Adults. Nutrients. 2018 Aug 9;10(8):1049. doi: 10.3390/nu10081049. PMID: 30096883; PMCID: PMC6115795.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews