Д-р Ивелина Герова: Смисълът на храненето е далеч отвъд засищане на глад

OFFNews 21 април 2023 в 15:44 9575 1

Снимка

Днес се срещаме д-р Ивелина Герова, мениджър Медицинска комуникация за Югоизточен пазар „Нестле Детско хранене“ и специалист по хранене и диететика. Тя ще ни разкаже малко повече за смисъла на балансираното храненето и изграждането на полезни хранителни навици от ранна детска възраст.

Как започна вашия път в Нестле?

Пътят ми в Нестле започна преди 13 години, когато след 10-годишен опит във Фармацевтичния сектор реших, че имам нужда да обогатя професионалните си знания чрез опит и в хранителната индустрия. И разбира се, избрах да се уча от най-добрите . Нестле като глобален лидер в производството на храни и напитки все още за мен е място, където постоянно уча нови неща, общувам с колеги от различни държави, имам достъп до съвременни проучвания в областта на храненето, развивам се, и не на последно място се забавлявам с колегите си.

Какво значи специалист по хранене и диететика и какво ви привлече към това призвание?

Аз по образование съм лекар, и като такъв знам, че правилното хранене е един от стълбовете на доброто здраве. Смисълът на храненето е далеч отвъд засищане на глад. То е факторът, който създава условията за изграждане на човешкия организъм – всички органи, системи, метаболитни функции зависят от вноса на правилните хранителни вещества.

От това какво внасяме чрез храната в тялото си, зависят както физическото, така и психичното ни здраве, настроението, възможността да изпълняваме ежедневните си задължения, да работим, творим, да се забавляваме. Също така, храната е и достъпното лекарство – всяко заболяване може да бъде повлияна чрез съответен индивидуализиран хранителен режим.

Специалистът по хранене има знанията и уменията да оцени състоянието на всеки един човек или пациент, и на базата на индивидуалните му потребности, здравословно състояние, активност, и нужди да предложи адекватен хранителен план, който да даде възможност на пациента да се чувства здрав и енергичен, или да повлияе благоприятно дадено заболяване.
Точно това ме привлече и в тази специалност – магията да използваме възможностите дадени ни от природата под формата на храна, за да осигурим здраве и пълноценен живот на всеки.

А какво ви накара да се фокусирате върху детско хранене?

Ако храненето е важна част от грижата за всеки човек, то е многократно по-важно при грижата за детето. Правилното хранене на детето започва още преди момента на зачеване, колкото и странно да звучи – но значението на Първите 1000 дни от живота на човека е научно доказана концепция. Затова храненето на майката преди и по време на бременността определят и здравето на бъдещия човек.
Първите 1000 дни започват с първия ден на зачеването , и продължават до края на втората година от живота. В този период се изграждат всички органи и системи, или образно казано се изгражда “оборудването“, с което ще разполагаме до края на живота си. Ако го изградим и поддържаме правилно – ще се радваме на добро здраве и активност до дълбока старост.

Затова мен ме привлича възможността да помагам на родителите да предоставят най-доброто хранене за своите деца от момента на раждане, да изградят здравословни хранителни навици, и да мотивирам по-големите деца да се грижат за своето здраве чрез храните, които подбират.

Какъв съвет бихте дали на родителите, които имат по-капризни деца у дома, и как могат да насърчат детето си да опитва нови храни?

Както казах, правилното хранене започва още преди раждането – чрез плацентата бебето се запознава с доста вкусове от храната на майката.

В периода на захранване се възбужда любопитството към нови храни в детето. Разбира се, всяко дете има и индивидуални предпочитания, които не винаги съвпадат с тези на родителите или хората, които се грижат за него. Има проучвания, които показват, че дори при първоначален отказ на дадена храна, ако родителят продължи да я предлага поне 7 пъти още, детето привиква към вкуса и я приема.

Личният пример, както и моделът на хранене в семейството също е от огромно значение – няма как да убедите детето да направи здравословен избор самостоятелно, ако останалите членове не се хранят по този начин.

Включването на децата в процеса на приготвяне на храната, разяснението от страна на родителя какъв е този зеленчук, защо ни е необходим, как да го приготвим най-удачно, също помага на детето да променя отношението си към продукти, които първоначално не приема.

В този смисъл, постоянството и търпението на родителя, взаимодействието с детето в процеса на приготвяне на храна, създаването на традиции за хранене в семейството са фактори, които променят нагласата на детето към храната и храненето.

Има ли някакви конкретни хранителни групи или хранителни вещества, които смятате, че са особено важни за цялостното здраве и благополучие на децата?

Всички хранителни групи и вещества са важни за здравето и благополучието на децата. Разбира се, ако се доставят в подходящото балансирано съотношение.
Белтъците изграждат нашия скелет, мускули, органи. Въглехидратите ни дават енергия. Мазнините изграждат нервната ни система, топлят тялото ни. Витамините и минералите са важни за правилното протичане на метаболитните процеси. Така, че няма как да се лишим от нито една група, просто трябва да ги съчетаваме в правилните пропорции.

Това е смисълът и на наръчникът „Порция Баланс“ – да помогне на децата и родителите да избират разнообразни храни в подходящите пропорции.

Споменахте наръчника „Порция баланс“, можете ли да ни споделите малко повече за него и защо той е важен?

Както казах, наръчникът „Порция Баланс“ е помощник на децата, родителите или хората, които се грижат за тях в изграждането на разнообразно и балансирано меню. Той илюстрира по интересен начин кои са важните хранителни групи и как те да бъдат включени в ежедневното меню.„Порция Баланс“ е базирана на реален метод за изготвяне на разнообразно меню, предназначена за деца между 3 и 12 години и е илюстриран като чиния, чиято вътрешност е разделена на три части. Те указват, че:

- половината от чинията трябва да е изпълнена със зеленчуци;
- четвърт от нея с храни, богати на протеини;
- четвърт със зърнени храни, макаронени изделия, ориз и други въглехидрати.

Следвайки този визуално атрактивен наръчник можем да сме сигурни, че детето е получило всички необходими и важни хранителни вещества.

Как наръчникът „Порция Баланс“ се включва в цялостната мисля на Нестле за промотиране на здравословни хранителни навици у децата?

Той е част от усилията на програмата "Нестле за по-здрави деца" да мотивира деца и родители да се хранят по-балансирано,. А за да направи балансираното хранене още по-лесно за следване „Нестле за по-здрави деца“ създава първата детска кулинарна книга с рецепти за балансирано детско хранене в България. В нея специалисти от Нестле селектират 50 рецепти, базирани на „Порция Баланс“, с рецепти на блогъри и родители от цялата страна.
За нас е важно да изградим трайни навици у децата, които да им помогнат да се чувстват енергизирани и здрави. По тази причина тази година направихме „Порция Баланс“ достъпен и за деца и родители с нарушено зрение като създадохме забавен и образователен подкаст, в който Ути Бъчваров и Йоанна Темелкова разказват повече за наръчника и споделят няколко балансирани рецепти.

В неделя ще се състои кулинарния конкурс „Порция Баланс“, в който ще участват деца и родители със зрителни увреждания. Какво влияние се надявате кулинарният конкурс да окаже върху по-широкия разговор около храненето на децата и ролята, която „Порция Баланс“ може да играе за насърчаване на по-здравословни хранителни навици?

Кулинарният конкурс е интересен начин, по който да привлечем вниманието към темата за балансираното хранене на децата , и за това как да им помогнем да изградят по-здравословни хранителни навици.

Чрез него искаме да стимулираме креативността на деца и родители как да използват познанията си в областта на готвенето и храненето, и с помощта на наръчника да създадат кулинарни предложения базирани на основите на правилното хранене.

Надяваме се, че тази форма на обогатяване на познанията ще стимулира не само участниците, но и всички около тях да имат правилен избор на храни без да правят компромис с вкуса на ястията.

Защо са важни подобни конкурси?

Подобни конкурси са важни, защото под формата на игра, забавление, състезание децата учат по-лесно. Когато впрегнат своето въображение в създаването на рецепта и участват в целия процес на приготвяне на храната те са по-мотивирани да следват този модел на хранене и извън условията на конкурса – в ежедневието си
Също така се надявам, че чрез конкурса ще привлечем вниманието на много хора, които смятат, че здравословното хранене е скъп и трудоемък процес. Ще им покажем, че не е така, а приготвянето на балансирано меню може да бъде забавно и да помогне за по-пълноценно общуване на деца и възрастни.

Как те помагат за установяването на трайни балансирани хранителни навици у децата?

Всяка една активност, която помага на детето да разбере защо балансираното хранене е важно за здравето му, кои са храните, които ще му дадат възможност да се чувства добре, да спортува, да учи, да расте здраво и да развива пълния си потенциал – е стъпка към изграждането на балансирани хранителни навици.

Децата трябва да знаят, че здравословната храна може да бъде вкусна. Разбира се, че всички се поддаваме на вкусни изкушения, които не са най-здравословният избор, но навиците и знанията защо храната е важна за здравето помагат тези моменти да бъдат изключение, а не правило в храненето.

И последно, можете ли да се обърнете към нашите читатели и да им кажете защо е важно да се храним балансирано от ранна възраст?

Както вече споменах, първите 1000 дни поставят основите на здравето за цял живот. Колкото по-рано започнем да градим здрави основи, толкова по-дълго ще се радваме на добро здраве и активност. Храната е един от най-мощните епигенетини фактори, които могат да повлияят положително неблагоприятното генно наследство, което носим – предразположение към диабет, сърдечни заболявания, костно-ставни проблеми и някои видове рак. Но това не е еднократен акт, а процес, който започва от ден 1 и протича през целия ни живот.

Ако направим храната свой съюзник, можем да предотвратим развитието на тези социално-значими заболявания и да се насладим на пълноценен и активен живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!