Туризъм по време на война. Как почива мирното население на Украйна

Екатерина Артюх / УНИАН 02 август 2022 в 10:16 5341 0

Дестинация - България. Време е да помечтаем.

Снимка OFFNews / Join UP

"Време е да помечтаем" - украинските агенции рекламират автобусни турове в България.

В условията на война може да изглежда, че всички в Украйна са забравили за пътешествията. Но това не е съвсем вярно: в страната има много семейства с деца, които се нуждаят от почивка, промяна на обстановката и подобряване на здравето. Хората, които са запазили източниците си на доходи, се опитват да организират почивки по любимия си маршрут. Но, разбира се, войната е внесла своите корекции. Как почива мирното население на Украйна, когато наоколо гърмят бомби, снаряди и ракети, разказва анализ на украинската агенция УНИАН.

През първите седмици на войната пътуванията с туристическа цел спират напълно. Ситуацията е нестабилна, много хора заминаха в чужбина, бягайки от войната. Постепенно стана ясно, че войната ще продължи дълго време, а хората трябва да се адаптират към новите реалности.

С настъпване на лятото, което е пиковият сезон за пътешествия, търсенето и в Украйна започна да се повишава отново. Независимо от това, ако се сравнят текущите резервации дори с обема на предходната година, също трудна предвид пандемията от COVID-19, пак ще се види огромен спад.

По данните на вътрешната статистика на един от най-големите национални туроператори през юни 2022 г. турове от Украйна са резервирали около 1440 туристи, а през същия месец на 2021 г. са регистрирали над 95 000 пътешественици. Търсенето на екскурзии в чужбина е започнало да расте нагоре с наближаването на лятото. В глобален мащаб Световната туристическа организация прогнозира загуби в размер на 14 милиарда долара – точно толкова е делът за световната икономика на украинските и руските туристи, които сега няма да пътуват.

Подобни цифри показват общото състояние на нещата в бранша. В бъдеще, разбира се, ни очаква възстановяване, но по отношение на изходящия туризъм от Украйна много ще зависи от скоростта на икономическото възстановяване след войната.

Има и допълнителни фактори за негативното въздействие на войната. Европейската комисия по туризъм, която проведе проучване на настроенията на пътниците, заключи, че 19% от анкетираните китайски и 41% от японските пътници не са готови да пътуват до страни от ЕС поради руската агресия.

Кой и как резервира екскурзии?

Мъжете в мобилизационна възраст, с малки изключения, все още не могат да напуснат Украйна, така че основната аудитория за екскурзиите представляват жените и децата. Това е тази част от гражданите, които не са заминали за постоянно пребиваване в чужбина, защото са запазили работата си и съответно имат нужда да излязат в отпуск.

Правенето на резервации си остава типичното за последните години - повечето клиенти резервират пътуване 2-3 седмици преди началото му. Ранните записвания си остават, но по обективни страхове никой не планира почивките си предварително.

Къде ходят най-често украинците?

Като се има предвид забраната за пътуване в чужбина за повечето украински мъже, ако някой има възможност да отиде на почивка с цялото семейство, той избира да почива в Украйна.

Предвид кризата в икономиката като цяло и в частност в туристическия бранш цените за почивка в страната не са се повишили значително спрямо миналата година, а офертите са достатъчно.

Въпреки всичко почивката в страната сега си има своите недостатъци, основният от които е по отношение на сигурността. Наистина сега човек не може да се чувства напълно сигурен в нито едно място от Украйна, но пък му се иска да си почине от постоянните заплахи от ракетни удари и въздушни нападения. На първо място, това се отнася за семейства с деца, които според възможностите си обмислят варианти за почивка в чужбина.

Сега лидерите сред почивките в чужбина са:

Автобусни почивки в Турция

Самолетни почивки от Кишинев в Турция и Египет

Автобусни почивки в Черна гора

Как да отидеш на почивка?

Спирането на въздушния транспорт се превърна в един от критичните фактори за индустрията. В същото време е важно да се помни, че проблемите започнаха още преди пълномащабната инвазия - когато първо западните авиокомпании спряха полетите, а след това международните авиационни застрахователи не искаха да застраховат самолети в украинското въздушно пространство.

Туроператорите в настоящия момент се стремят да компенсират затвореното небе с автобусни превози от региони, които са по-далеч от бойните действия. Най-често те предлагат два варианта за разрешаване на проблема: автобусни почивки от украинските градове и самолетни екскурзии от най-близките летища на съседни страни. Едно от тези места е близкият Кишинев. Оттам, например, се изпълняват полети до Турция, Черна гора, Египет, Гърция (Крит). В същото време туроператорите вече организират трансфери до столицата на Молдова от Киев, Житомир, Виница, Одеса, Днепър, Кропивницки и някои други градове.

Автобусни почивки се предлагат обикновено до България, Турция и Черна гора. Организират се тръгвания от много от големите градове: Киев, Била Церква, Уман, Одеса, Измаил, Лвов, Ивано-Франковск, Черновци, Коломия, Житомир, Виница, Хмелницки, Каменец-Подолски. По-рядък вариант е автобусна почивка в Гърция. Такива са достъпни само от столицата Киев.

Интересен факт е, че според Държавната агенция за развитие на туризма (ДАРТ) през първото полугодие на 2022 г. е отчетен значителен ръст на приходите на туристическите агенции. ДАРТ отбелязва, че туристическите агенции са платили с 85% повече данъци в държавния бюджет, отколкото през същия период на 2021 г. Самата агенция обаче посочва, че това се дължи на резултатите от първите предвоенни месеци на годината, когато индустрията току-що беше започнала възстановяването си след COVID.

Как се е променила цената на почивките?

През 2021 г. средната автобусна обиколка е струвала 16 520 гривни (за двама възрастни за 7 нощувки, включително закуска) – тази година цената на подобно пътуване започва от 16 000 гривни (824 лева, б. р.). Средната сметка обаче се е увеличила значително - украинците по-често избират по-дълги обиколки от 14 дни, а такова пътуване струва от порядъка на 37 450 гривни (1930 лева). Трябва да се добави, че миналата година автобусни турове имаше само до България, но тази година можете да отидете и до по-скъпите Турция и Черна гора.

Освен това, върху индустрията постепенно започват да влияят и други фактори. Тъй като основните туристически дестинации са или директно разположени в еврозоната, или партньорите извършват плащания в долари, разходите пряко зависят от колебанията на обменния курс. Друг фактор за автобусните турове е покачването на цените на горивата. Съответно, поради военните действия и въздействието върху икономиката на Украйна, цената на почивките може да се увеличи.

Какви са бъдещите перспективи пред индустрията?

По време на война е доста трудно да се правят дългосрочни прогнози - много фактори остават неизвестни. От една страна, имаме тежко разрушаване на инфраструктурата, жилищния фонд, предприятията, което се отразява на стандарта на живот на гражданите. От друга страна има медиен интерес към Украйна, която може да се превърне в туристическа марка след войната.
„Така че след победата по-скоро ще се възобнови входящият туризъм. Поне има предпоставки за това, макар и да се усеща нужда от качествени маркетингови кампании в различните страни, които да стимулират чужденците да посещават страната ни. По отношение на изходящия туризъм основният фактор тук ще бъде скоростта на икономическото възстановяване и отварянето на летищата. Във всеки случай туризмът ще се развива, защото желанието на хората да пътуват остава и в най-трудните условия.“ – допълва авторката на анализа за УНИАН Екатерина Артюх, собственик на туроператорската фирма Join UP.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови