Св. Варвара, Св. Йоан Дамаскин

Последна промяна на 04 декември 2012 в 00:01 5470 0

Св. Варвара
Св. Варвара

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г.

Паметта ѝ се почита, както в православната църква, така и в католическата на 4 декември.

В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт - които са нямали време да се покаят и причестят. В Полша денят на Св. Варвара е един от най-уважаваните празници, обявен е и за Ден на миньора, тъй като светицата се счита за покровителка на миньорите.

Света Варвара е родена в семейството на аристократ - езичник от Илиопол (Мала Азия). Последното проучване на богослова Венцислав Каравълчев обаче показва, че св. Варвара е родена в с. Елешница- Разложко (Югозападна България), което в древността също се е наричало Илиопол. Отличавала се е с особена и впечатляваща красота. Ревнивият ѝ баща я затваря в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието говори, че божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града - те двамата са поразени от мълния.

През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

Св. Иоан Дамаскин

Кратко животоописание

Св. Йоан Дамаскин. Стенопис от скита "Св. Ана" в Св. Гора АтонСв. преподобни Иоан Дамаскин бил родом от Дамаск, от знатен богат род. Страдал за почитане на св. икони: наклеветен несправедливо в държавна измяна, отсекли му дясната ръка, но с молитва към св. Богородица той я прилепил и зараснала. По тоя случай той написал ирмоса (песен): "Твоята победителна десница в сила се прослави..."

По същото време написал и песента: "За Тебе се радва, Благодатна, всяка твар..."

Кърпата, с която била превързана ръката му, за спомен носил на главата си. Постъпил в манастира на св. Сава Освещени, станал монах в чин презвитер. Написал много канони - Пасхалния канон и други. Починал в 790 година.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

Свети Иоан Дамаскин - богослов и песнописец, монах от обителта на свети Сава, ревнител за православието в борбата с иконоборците, живял в VIII в. За своите високохудожествени умилителни песнопения той получил името ?златоструен?. Свети Иоан Дамаскин се прославил със съставянето на канони (от него са съставени около 60 канона), от които особено забележителен е пасхалният канон. Главната заслуга на свети Иоан Дамаскин е разработването на теорията на църковното пеене. Той разделил църковното пеене на осем гласа или музикални тоналности (ладове). Като практическо приложение на теорията за църковното осмогласие е известен трудът на Дамаскин "Октоих". Свети Иоан Дамаскин починал в 776 година. Паметта му се чества от Църквата на 4 декември.

Из бележки към "Жития на светиите" от Св. Димитрий Ростовски

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови