Защо празнуваме Рождество на 25 декември и кой е Дядо Коледа?

Йоанна Кънчева 24 декември 2014 в 00:10 46397 6

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници, който се празнува на 25 декември. Но защо го отбелязваме точно на тази дата? 

В Библията не се споменава точна дата на раждането на Христос и през IV век император Константин Велики решил да използва това, за да наложи християнската вяра над римският народ, който тогава чествал езически празници, въпреки че християнството било прието за официална религия.

Хората вярвали, че на 25 декември се е родил бог Митра и императорът решил да слее двата празника.

През годините Рождество се е празнувало и на 6 януари, когато го отбелязва арменската църква. В България денят се отбелязва от българската църква през 1968 година. По времето на комунистическия режим Рождество Христово не се празнува официално, а само в тесен семеен кръг от вярващите. В България празникът отново става официален с решение на 9-то Народно събрание от 28 март 1990 г.

Езически, а не християнски е един от обичаите, които свързваме с празника - коледуването. Поверието е, че при зимното слънцестоене адът се отваря и на земята бродят зли създания, които коледарите прогонват. Вярвало се също, че тогава се отваря и раят, затова се смятало, че коледната молитва е най-силна.

Подаряването на подаръци пък е свързано с поверия за св. Николай, чийто празник се отбелязва на 6 декември. Според тях след като получава голямо богатство от баща си, светецът го раздава на бедните. Холандците съкращават името му от Sint Nicolaas на Sinterklaas, а американците го преработват до Santa Claus.

Образът на Дядо Коледа в голяма степен е изграден от рекламните клипове на компанията Coca-Cola - именно нейно творение е белобрадият весел дядо с червен костюм.

Дядо Коледа е и единственият маркетингов образ, който продава най-много стоки по Коледа, но за него няма наложени авторски права. С други думи, всеки може да рекламира и продава стоката си с неговия образ.

В днешно време се разказва, че Дядо Коледа живее в Лапландия заедно с елфи и джуджета, които изработват подаръците за всички деца по света, които Дядо Коледа раздава с помощта на шейната или елените си. Имената на елените са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф.

В България, Коледа е и имен ден на хората носещи имената: Христа, Христо, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!