Защо празнуваме Рождество на 25 декември и кой е Дядо Коледа?

Йоанна Кънчева Последна промяна на 24 декември 2014 в 00:10 41294 6

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници, който се празнува на 25 декември. Но защо го отбелязваме точно на тази дата? 

В Библията не се споменава точна дата на раждането на Христос и през IV век император Константин Велики решил да използва това, за да наложи християнската вяра над римският народ, който тогава чествал езически празници, въпреки че християнството било прието за официална религия.

Хората вярвали, че на 25 декември се е родил бог Митра и императорът решил да слее двата празника.

През годините Рождество се е празнувало и на 6 януари, когато го отбелязва арменската църква. В България денят се отбелязва от българската църква през 1968 година. По времето на комунистическия режим Рождество Христово не се празнува официално, а само в тесен семеен кръг от вярващите. В България празникът отново става официален с решение на 9-то Народно събрание от 28 март 1990 г.

Езически, а не християнски е един от обичаите, които свързваме с празника - коледуването. Поверието е, че при зимното слънцестоене адът се отваря и на земята бродят зли създания, които коледарите прогонват. Вярвало се също, че тогава се отваря и раят, затова се смятало, че коледната молитва е най-силна.

Подаряването на подаръци пък е свързано с поверия за св. Николай, чийто празник се отбелязва на 6 декември. Според тях след като получава голямо богатство от баща си, светецът го раздава на бедните. Холандците съкращават името му от Sint Nicolaas на Sinterklaas, а американците го преработват до Santa Claus.

Образът на Дядо Коледа в голяма степен е изграден от рекламните клипове на компанията Coca-Cola - именно нейно творение е белобрадият весел дядо с червен костюм.

Дядо Коледа е и единственият маркетингов образ, който продава най-много стоки по Коледа, но за него няма наложени авторски права. С други думи, всеки може да рекламира и продава стоката си с неговия образ.

В днешно време се разказва, че Дядо Коледа живее в Лапландия заедно с елфи и джуджета, които изработват подаръците за всички деца по света, които Дядо Коледа раздава с помощта на шейната или елените си. Имената на елените са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф.

В България, Коледа е и имен ден на хората носещи имената: Христа, Христо, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.12 2014 в 19:54

Празнуваме Рождество Христово, а го наричаме Коледа защото за нас раждането на ИИсус отдааавна е загубило значение. А КОЛЕНЕТО на прасето е дало име на този ден! Това е важен ден в живота на всеки българин. България на 3 ракии!

24.12 2014 в 16:10

Колко хубаво - подробничко за Кока Кола, а нито дума за Коледа (Коляда). Дебил - това звучи гордо!

24.12 2014 в 13:03

Начи, съжалявам, ама не мога да се сдържа пред толкова много фактологически грешки. Първо, Константин подпомага християнството и прекратява преследването на християни, но това далеч не означава, че християнството става единствената официална религия на империята. Това се случва една идея по-късно. Второ, зимното слънцестоене се чества универсално от европейските народи, включително тези извън Римската империя, което не е задължително да е свързано с Митра - той е просто едно от многото божества, които олицетворяват слънцето и поради това и неговият празник е на тази дата. На Иисус Христос са прикачени много атрибути на слънчевите богове, понеже за езичниците обикновено богът-слънце е главният бог, а целта на църквата е да замести този главен бог именно с християнския единствен бог. Трето, Коледа се празнува на 6-ти януари не само от арменската църква, но също и в Сърбия, Македония и Русия (уточнение - Бъдни вечер е на 6-ти януари, а Коледа - на 7-ми). Причината за това е в разликата между Юлианския и Григорианския календар. Четвърто, функцията да гонят злите духове имат кукерите, а не коледарите, и това се прави в друг момент от годината. Коледарските песни са изцяло благопожелателни и имат функцията на благословия/заклинание за успех, щастие и здраве. Пето, връзката между св. Николай Мирликийски и подаряването на подаръци е много съмнителна, тъй като размяната на подаръци е относително нова традиция. Шесто, статията обяснява произхода на името Santa Claus, но не и на названието "дядо Коледа". Доколкото си спомням, ние все още го наричаме така. Иначе очевидно е, че Коледа идва от Николай/Никола, да. Седмо, тва с елените пък е вече съвсем прекалено. Елените са изцяло част от англоамериканската традиция и не разпространени дори в другите западни държави, камо ли у нас. На всичкото отгоре елените се появяват едва в последните два века - преди това са коне, а имената им идват от едно коледно стихотворенийце, което е авторско, т.е. не са част от някаква народна традиция. Кока-кола измисля образа на дядо Коледа като весел дебел дядо с червен костюм - факт. На повечето места по света традиционният образ е доста различен от това. Дядо Коледа не живее в Лапландия с "елфи И джуджета". Джуджетата и елфите са едно и също нещо в случая - в англоамериканската версия елфите са дребни хора с остри уши. В нашата - това са джуджета. И въобще, като видях заглавието, очаквах сериозна статия, която наистина да обяснява произхода и значението на празника и образите, свързани с него. Весело посрещане на празниците! :D

24.12 2014 в 12:30

Виктор, преди 89та не се празнуваше тайно, а само кротко у дома. И Дядо Коледа се казваше Дядо Мраз.

24.12 2014 в 10:16

Авторката пропуска да отбележи, че преди 89-та година, Рождество се празнуваше не само в "тесен семеен кръг", а и много тайно, като децата ни предупреждаваха да не разказваме за това в училище. Нямаше Коледа, е Дед Мороз-Краснiьй нос и задължително Том Джоунс или АББА на Бъдни вечер. Честно казано, 100 пъти предпочитам "маркетинговия продукт" Коледа, пред всичко, което ни накараха да преживеем комунягите. Весело просрещане на Бъдни вечер и щастлива Коледа.

24.12 2014 в 10:03

Празнуваме "Рождество Христово", а почитаме "Коледа" заради масово изкланите новородени от цар Ирод за да се унищожи в зародиш заплахата според пророчеството за властта на земните царе ...Kакто би трябвало тази Коледа да почетем и изпратените на заколение невинни пътници на Боинг 777 над Украйна ... Вече се знае КОЙ е стрелял.