Вучич: Няма да въвеждаме санкции срещу Русия въпреки силния западен натиск

OFFNews 20 февруари 2024 в 10:44 612 4

Вучич

Снимка GettyImages

Сърбия възнамерява да запази независимата си политика по отношение на отказа от въвеждане на санкции срещу Русия въпреки силния натиск на Запада, заяви сръбският държавен глава в интервю за ТАСС.

Вучич припомня, че когато конфликтът в Украйна започнал, той казал, че не знае как ще се развият събитията. Решили на държавно равнище да осъдят конфликта, както всички останали, но посочили, че тяхната позиция е да не въвеждат санкции срещу Руската федерация.

"Ние казахме, че знаем какво е да бъдат въведени санкции срещу вас. Става въпрос за приятелски народ и би било несправедливо да се постъпи така с руския народ", каза Вучич на Андрей Олегович Кондрашов, генералният директор на ТАСС.

Той отбеляза, че Сърбия е единствената страна в Европа, която не е въвела санкции срещу Русия към момента. По думите му на всички събития на международно равнище, в които участва Сърбия, основната тема е санкциите срещу Русия.

"Минаха точно две години (от началото на военния конфликт - бел.ред). (…) Имате много приятели в Европа, но всички те въведоха санкции срещу Русия. Единствената страна, която не въведе санкции, е малката Сърбия", посочи Вучич.

Той изтъкна, че човешкото достойнство и човешката природа се ценят повече в трудни времена, а пословицата "приятел в нужда се познава" описва най-добре отношенията между Сърбия и Русия.

"Мисля, че Сърбия, въпреки че е малка страна, е по-справедлива по отношение на руската държава и руския народ. (…) Като президент аз трябва да имам рационален подход, но трябва да разбирам и емоциите, които съществуват в повечето сърби“, отбеляза Вучич, говорейки за "братските отношения" между Сърбия и Русия и любовта към руската култура на голяма част от сръбския народ.

След началото на конфликта в Украйна сръбският президент съобщи в обръщение към нацията, след заседание на Съвета за сигурност на Сърбия, че страната подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да въведе санкции срещу Русия, припомня ТАСС.

Вучич заяви, че страната временно прекратява военните и полицейските учения с всички чуждестранни партньори. Той отбеляза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски държави и съжалява за това, което се случва в Източна Европа. Той съобщи също, че Белград е готов да предостави хуманитарна помощ на Киев.

Вучич коментира и Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе от 16 до 18 февруари и в която той участва. Според него международните политици вече не работят за постигане на мир, а думата "мир" се е превърнала в "нежелана дума в целия свят".

"Безусловно ще се появи нова архитектура на световната политика, но тя ще се отличава от това, което е било по-рано. Започваме да свикваме, но това, което мога да кажа е, че ние винаги сме длъжни да защитаваме свободата си, правото си на мнение, самостоятелното взимане на решения и приемането на решения в съответствие с интересите на народа ни", подчерта Вучич.

Сръбският президент пожела на руския народ стабилност и успех на предстоящите президентски избори, които ще се проведат на 17 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Зла свекърва

20.02 2024 в 13:35

Сърбите, както винаги, го играят опортюнистично. Хем да са приятели с едните, хем да имат полза от другите. Явно още не са минали през катарзис за собствените си шовинистични блянове.

135

3

Far Rider

20.02 2024 в 13:12

И 100 минуса да ми сложите това е истината. пРезидентът ходи на международните срещи и представя Задунайская губерния. Чуждите информационни агенции цитират него, а не нас. На думи сме евроатлантици , а на дела сме руски подлоги! Купили сме руски нефт за 6 милиарда и познайте кой го е направил! Евроатлантиците които не искат да се откажат от дерогацията! И само това ли е!

135

2

Far Rider

20.02 2024 в 12:25

AlexT, нали си даваш сметка, че и България е като Сърбия? Когато пожелаваш тези неща за визи, инвестиции и т.н. справедливо ще бъде да се приложат и към Задунайская губерния! Прочети какво говори президента! Той изразява официалната позиция. Нашите писаници срещу него си ги четем ние тук.

-1395

1

AlexT

20.02 2024 в 12:18

Интересно кога ЕС ще реши и наложат, поне , визи на сърбите за страните в ЕС !?
До кога ще се неглижира един Троянски кон в ЕС - със съмнителното движение на руски агенти в Европа през Сърбия и т.н..Базата там на КГБ другари и сие ...Затворете им границите с визи- ще приключат и инвестициите там, освен ...китайските и руските , разбира се ..

 
X

Да помогнем на украинските деца!