Стратфор прогнозира, че Русия и ЕС ще се разпаднат до 10 години

ОFFNews 25 февруари 2015 в 18:23 19460 24

Руската Федерация.

Снимка Wikimedia.

Руската Федерация.

Според прогноза за бъдещето на света в периода 2015-2025 г. на частната американска разузнавателна агенция "Статфор" Руската федерация ще се разпадне.

Според доклада сблъсъкът на Кремъл със Запада заради случващото се в Украйна ще продължи да бъде водеща международна политическа тема в следващите няколко години.

Основен проблем на Москва ще е огромната зависимост на страната от износа на енергийни източници и непредсказуемостта на цените на тези ресурси, което ще направи мисията на Кремъл да запази контрола си над всички територии на страната невъзможна.

"Стратфор" изтъква, че Русия не е успяла да превърне износа на енергийни ресурси в устойчива икономика, което я прави открита за несигурностите на международните пазари, като РФ няма и защитен механизъм спрямо силите на свободния пазар, което би преповторило случилото се в периода 1980-1990 г.

Полша, Унгария и Румъния ще се възползват от слабостта на Кремъл и ще се опитат да си върнат територии, които са загубили през годините, като освен това ще пробват да привлекат на своя страна Беларус и Украйна. Москва ще изгуби контрола над Северен Кавказ, а Централна Азия ще стане силно нестабилна.

Областта Карелия пък ще поиска да се обедини с Финландия, а крайбрежните югоизточни райони ще се сближат с Китай, Япония и САЩ и ще придобият независимо държание.

Разпадът на РФ обаче няма да е изпитание само за Москва, но и за САЩ, които ще се пробват да изградят система от съюзници, които обаче не членуват в НАТО, като по този начин се гарантира стабилността в региона. Важни за постигането на тази цел ще са Турция и Азербайджан, в които Щатите ще се опитат да настанят свои военни сили. 

Друга опасност, която трябва да бъде избегната в началото на 2020 година, ще бъдат евентуалните ядрени катастрофи, предизвикани от разпада на Русия и невъзможността на страната да опази сама ядрения си арсенал от екстремисти.

Пред опасност от разпад, според "Стратфор", е и ЕС. Ако все пак съюзът се запази, той ще бъде по-фрагментиран и национализмът ще се засили. Икономиката на Германия ще изпита трудности, в следствие на които влиянието на Полша в региона ще се увеличи.

Заради слабостта на държавните органи властта в множество държави в Северна Африка и Близкия Изток ще бъде разклатена от различни воюващи въоръжени фракции.

"Стратфор" смята, че проблемите в тези страни няма да бъдат решени от въздушни удари на САЩ, а ще е необходима по-твърда намеса. Турция ще бъде въвлечена активно в конфликта в Сирия и ще стане най-силната страна в региона.

Според "Стратфор" Китай ще е приключил цикъла на бърз икономически ръст при ниски заплати и започва нова фаза на по-бавен ръст и увеличаване на властта на диктатурата. Китай ще продължи да бъде голяма икономическа сила, но няма да остане двигател за световен растеж, какъвто беше доскоро. Тази роля ще бъде поета от група от 16 държави в Югоизточна Азия, Източна Африка, и части от Латинска Америка. Китай няма да стане агресивна военно държава, но комунистическата диктатура ще се засили, прогнозират още от "Стратфор".

Япония остава най-вероятният претендент за доминантна позиция в Източна Азия заради две причини - географското си положение и нуждите си от внос.

Прогнозата сочи, че САЩ ще запази позицията си на най-голяма икономическа, политическа и военна сила в света, но ще бъде по-внимателна в намесите си във вътрешната политика на други страни по света.

Русия не мисли така

"Russia Today", англоезичният глас на Кремъл, обаче не се съгласи с прогнозата на "Стратфор" за следващите 10 години, като изтъкна предишни грешки в анализите на частната разузнавателна компания.

RT припомни, че прогнозата за десетилетието 1995-2005 г. е предвиждала увеличаващо се неразбиране между различните националности на глобално ниво, както и вътрешни междунационални сблъсъци.

За Китай пък се е смятало, че ще влезе в период на нарастваща нестабилност, разпадане и дори гражданска война, а САЩ е била единствената страна, разглеждана като супер сила.

Докладът за 2005-2015 г. предвиждаше САЩ да има военен контрол над моретата и Космоса, придобивайки стратегическа глобална доминация. Според "Стратфор" Америка е щяла да се отдръпне от Ирак и от останалата част на ислямския свят.

RT подчертава, че дори самите "Стратфор" признават като голям свой пропуск това, че не са предвидили войната между джихадистите и САЩ, а и сбърканите сметки като цяло по отношение на Близкия Изток.

В доклада от 2005 г. също е пишело, че Русия се разпада бавно, но сигурно. Според тогавашната прогноза до 2015 г. САЩ е трябвало да замени Путин с друг, по-удобен президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!