Стратфор прогнозира, че Русия и ЕС ще се разпаднат до 10 години

ОFFNews Последна промяна на 25 февруари 2015 в 18:23 18201 24

Руската Федерация.

Снимка Wikimedia.

Руската Федерация.

Според прогноза за бъдещето на света в периода 2015-2025 г. на частната американска разузнавателна агенция "Статфор" Руската федерация ще се разпадне.

Според доклада сблъсъкът на Кремъл със Запада заради случващото се в Украйна ще продължи да бъде водеща международна политическа тема в следващите няколко години.

Основен проблем на Москва ще е огромната зависимост на страната от износа на енергийни източници и непредсказуемостта на цените на тези ресурси, което ще направи мисията на Кремъл да запази контрола си над всички територии на страната невъзможна.

"Стратфор" изтъква, че Русия не е успяла да превърне износа на енергийни ресурси в устойчива икономика, което я прави открита за несигурностите на международните пазари, като РФ няма и защитен механизъм спрямо силите на свободния пазар, което би преповторило случилото се в периода 1980-1990 г.

Полша, Унгария и Румъния ще се възползват от слабостта на Кремъл и ще се опитат да си върнат територии, които са загубили през годините, като освен това ще пробват да привлекат на своя страна Беларус и Украйна. Москва ще изгуби контрола над Северен Кавказ, а Централна Азия ще стане силно нестабилна.

Областта Карелия пък ще поиска да се обедини с Финландия, а крайбрежните югоизточни райони ще се сближат с Китай, Япония и САЩ и ще придобият независимо държание.

Разпадът на РФ обаче няма да е изпитание само за Москва, но и за САЩ, които ще се пробват да изградят система от съюзници, които обаче не членуват в НАТО, като по този начин се гарантира стабилността в региона. Важни за постигането на тази цел ще са Турция и Азербайджан, в които Щатите ще се опитат да настанят свои военни сили. 

Друга опасност, която трябва да бъде избегната в началото на 2020 година, ще бъдат евентуалните ядрени катастрофи, предизвикани от разпада на Русия и невъзможността на страната да опази сама ядрения си арсенал от екстремисти.

Пред опасност от разпад, според "Стратфор", е и ЕС. Ако все пак съюзът се запази, той ще бъде по-фрагментиран и национализмът ще се засили. Икономиката на Германия ще изпита трудности, в следствие на които влиянието на Полша в региона ще се увеличи.

Заради слабостта на държавните органи властта в множество държави в Северна Африка и Близкия Изток ще бъде разклатена от различни воюващи въоръжени фракции.

"Стратфор" смята, че проблемите в тези страни няма да бъдат решени от въздушни удари на САЩ, а ще е необходима по-твърда намеса. Турция ще бъде въвлечена активно в конфликта в Сирия и ще стане най-силната страна в региона.

Според "Стратфор" Китай ще е приключил цикъла на бърз икономически ръст при ниски заплати и започва нова фаза на по-бавен ръст и увеличаване на властта на диктатурата. Китай ще продължи да бъде голяма икономическа сила, но няма да остане двигател за световен растеж, какъвто беше доскоро. Тази роля ще бъде поета от група от 16 държави в Югоизточна Азия, Източна Африка, и части от Латинска Америка. Китай няма да стане агресивна военно държава, но комунистическата диктатура ще се засили, прогнозират още от "Стратфор".

Япония остава най-вероятният претендент за доминантна позиция в Източна Азия заради две причини - географското си положение и нуждите си от внос.

Прогнозата сочи, че САЩ ще запази позицията си на най-голяма икономическа, политическа и военна сила в света, но ще бъде по-внимателна в намесите си във вътрешната политика на други страни по света.

Русия не мисли така

"Russia Today", англоезичният глас на Кремъл, обаче не се съгласи с прогнозата на "Стратфор" за следващите 10 години, като изтъкна предишни грешки в анализите на частната разузнавателна компания.

RT припомни, че прогнозата за десетилетието 1995-2005 г. е предвиждала увеличаващо се неразбиране между различните националности на глобално ниво, както и вътрешни междунационални сблъсъци.

За Китай пък се е смятало, че ще влезе в период на нарастваща нестабилност, разпадане и дори гражданска война, а САЩ е била единствената страна, разглеждана като супер сила.

Докладът за 2005-2015 г. предвиждаше САЩ да има военен контрол над моретата и Космоса, придобивайки стратегическа глобална доминация. Според "Стратфор" Америка е щяла да се отдръпне от Ирак и от останалата част на ислямския свят.

RT подчертава, че дори самите "Стратфор" признават като голям свой пропуск това, че не са предвидили войната между джихадистите и САЩ, а и сбърканите сметки като цяло по отношение на Близкия Изток.

В доклада от 2005 г. също е пишело, че Русия се разпада бавно, но сигурно. Според тогавашната прогноза до 2015 г. САЩ е трябвало да замени Путин с друг, по-удобен президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2015 в 18:18

Частната американска разузнавателна агенция "Статфор", не прави само прогнози, повече действа, организира цветни революции, войни, ИД, тероризъм.
Не зная това демокрация ли е, частник да има свое ДАНС и армия?
Повечето неща от статията са само мечти, колко и да са силни, БРИКС е по-силен и военно и икономически. Интересна ми е частта за Полша, което отдавна си личеше. Досега беше Германия протежето на САЩ в ЕС, обаче не желаят да воюват срещу Русия, затова слагат Полша, заедно с Украйна, Литва и не дай боже и ние. Забележете как успяха да ги направят по-богати само с един лост, чуждестранните вериги, 30% храни в тях са полски а не 5% колкото би трябвало да е, доколко е истинска пазарна икономика.

26.02 2015 в 14:06

Наистина звучи невероятно, но все пак една голяма империя е обречена и колкото повече затяга положението вътре и вън от себе си, толкова повече се приближава до края си. Външните врагове са най-малкото зло. Обикновено решаващото значение се пада на "вътрешния пролетариат" - разбирай не измислен, а реален враг. Не мога да го дефинирам, но така стават нещата от хилядолетия насам.

26.02 2015 в 13:01

Аз стигнах до този цитат:
Полша, Унгария и Румъния ще се възползват от слабостта на Кремъл и ще се опитат да си върнат територии, които са загубили през годините, като освен това ще пробват да привлекат на своя страна Беларус и Украйна.
И ми стана тъпо.
Загубените през ВСВ територии на Полша, Унгария и Румъния са в момента в Беларус и Украйна. Да не говорим, че Молдова западно от Днестър, цялата е една загубена румънска територия. И как точно ще си върнат тези територии поради слабостта на Кремъл?

Значи в англосанксонските глави седи още равенството СССР=Русия.
Полша, Унгария и Румъния губят територии, които са погълнати от СССР, значи сега могат да се вземат обратно от Русия.

Ами да бяха погледнали картата преди да пишат глупости.

26.02 2015 в 12:39

.начи то имаше мач и между "великите"мужици пияндета и едни афганистански овчари.Не знам дали пак си люпил семки и си гледал мачлето,но мужиците такъв бой отнесоха,че още сънуват кошмари

26.02 2015 в 12:02

Хаха този текст от мокрите сънища на Маккеин :). Много евтина пропаганда. Добре е ,че света се отдръпва бавно и сигурно от долара :). Трагедията на САЩ е ,че никой не ги харесва дори държави като Франция, Германия, Испания, ... успяха да си спечелят презрението на всички.

26.02 2015 в 11:07

@Jack Daniels, язък ти за името значи...

"Ей това чака Рашка през Декември:
http://obozrevatel.com..."

Айде укросайтовете да си гледат преди всичко рошен и тяхното селско стопанство.
Днес колко е курса на гривната?
Ами лихвения процент?
Въобще някой дава ли кредти за селско стопанство в Украйна в момента?
:))))))))))))
- - -
"стратфор може да ми смуче циците"
сара, къде се подават молби за сътрудници на стратфор? искам да започна работа веднагически в стратфор!26.02 2015 в 10:08

Не забравяйте ,че е налице най-ползотворният фактор за САМОунищожението на рашките-путлер лилипутиевич.Прочетете Преподобна Стойна!Маневрите на САЩ с Китай,Турция,Иран дават огромни възможности,които ще наблюдаваме във времето.10-20 години са мигове в исторически смисъл.Историята не помни империя оцеляла,поради факта,че се крепи на пропаганда,лъжа и ...изостаналост.

26.02 2015 в 08:59

Абе сън не ме лови от вчера за тоя доклад дейба, начи гледам гледам картата на Европа,обръщам я на така, на така и после на диагонал нали...и колкото и да гледам, бахти..ми то нито Румъния,нито Полша,нито Унгария имат обща граница с Русия, бахго...тея от Стратфор да не би да са забравили да си ъпдейтнат картите и да работят с такива от '85-та и сега пишат Русия а си мислят за СССР?!?!

Мистерия...


Начи не ме разбирайте погрешно,пак казвам,с интерес ще следя военния сблъсък Русия-Румъния или Русия-Унгария---тва ше е нещо като футболче Манчестър Юнайтед-Витоша Бистрица нали, ше е забавно...

26.02 2015 в 04:03

стратфор може да ми смуче циците

25.02 2015 в 23:43

Не е вярно, нещо е сбъркано!!! То щеше да е добре да се разпадне... но Кочино-Гнилия Бардак (КГБ) е доста силна структура!!! Да не забравяме че рашките са хазари, те са наследници на хазарската морга, и винаги са били срещу България!!! Тези гадове са способни на всичко, за да продължават да съществуват!!! Те са способни на трета световна война, в която куба и с. корея ще бъдат най верните другари на путкин!!! Хора!!! Трябва да се обединим срещу тази империя!!! Дори и да се разпадне, какво ще стане с тази комунистическа структура??? Тя ще продължава да съществува... по цял свят... няма да се разпадне!!! Или сега, или никога!!! Трябва да се обединим в обща борба срещу путин и цялата мафйотска структура по света, командвана от хазарската империя!!! Тази империя има верни съюзници, не само куба и с. корея, а сърбия и гърция!!! Не си мислете че те не искат да ни взимат територии!!! Сърбия и гърция имат територялни претенции към България!!! А сърбия, това е втора хазария!!! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ако КГБ загуби русия, ще се бори за сърбия!!!