С разногласия започна срещата в Малта за миграционната криза

OFFNews 11 ноември 2015 в 23:23 3527 3

Мигранти по море

Снимка Архив

Около 800 000 души са доплавали от началото на годината в Европа с примитивни и претоварени съдове, поемайки смъртен риск.

Първият ден на започналата в Малта среща за миграционната криза, е минал под знака на неубедителен опит изходът да „се купи” с много пари, на неприкрити противоречия между страни членки на ЕС; под знака на неочаквани едностранни мерки - и на нови жертви.

14 мигранти се удавиха в последното по дата потъване на дървено корабче, докато лидери от Европейски съюз и Африка вече се бяха събрали в Малта, за да разискват как да преградят притока на хора в Европа, предаде Би Би Си.

Седем от загиналите между Турция и гръцкия остров Лесбос са били деца. Граничната стража е успяла да извади от морето 27 оцелели от същото крушение.

По съвпадение сегашната среща в малтийската столица Валета беше планирана тази пролет, след като през април край либийския бряг потъна кораб и 800 души се удавиха.

По данни на ООН близо 800 000 мигранти са пристигнали по море в Европа от началото на годината, а около 3440 са загинали или се смятат за безследно изчезнали по време на пътуването си.

За десет месеца около 150 000 души от африкански страни като Еритрея, Нигерия и Сомалия са успели в опасното пресичане на Средиземно море до Малта или Италия.

Но това изглежда дребно в сравнение 650-те хиляди – предимно сирийци – преплавали от Турция до гръцките острови.

Според Би Би Си кризата се е развила особено бързо тази година, докато европейските лидери се опитват да формулират някаква адекватна политика.

На двудневната среща на високо равнище в Малта се очаква лидерите от ЕС да предложат на страните Африка огромни суми в замяна на тяхното съдействие против миграционната криза.

Европейската комисия подготвя за Африка помощен фонд от 1,8 милиарда евро и настойчиво е приканила страните членки да съберат парите. Но не е сигурно, че те направят това.

Целта на фонда е да се преборят икономическите проблеми и несигурността, които подтикват хората да бягат; да бъдат също така уговорени африканските страни да си приберат повече от хората, които не получили право на убежище на Стария континент.

На африканските страни са предложени също редица улеснения, съобщава от своя страна Ройтерс. От 17 страници бил планът, който ще се обсъжда окончателно в четвъртък.

Предвижда се, например, по-лесно издаване на визи. Освен това за работещите в страните от ЕС може да стане по-евтино да изпращат пари на семействата си в Африка.

Планът вече е бил договорен от европейски и африкански лидери, добавя Ройтерс.

Но според Би Би Си изглежда, че африканските лидери виждат «сделката» различно. Те ще настояват за по-надеждни начини по-малко на брой техни граждани да се преселят легално в Европа. А в замяна ще помогнат да се облекчи миграционният наплив.

В самия ЕС – обобщава Би Би Си – напреженията растат, поради натиска, понасян от онези страни, в които повечето мигранти достигат континента, по-специално Гърция, Италия и Унгария. После хилядите хора се упътват към Германия или Швеция, разглеждани като най-гостоприемни за бежанци – и търсят там убежище.

По-рано лидерите от ЕС трудно се договориха за оспорвана програма за преразпределяне на хиляди мигранти, но засега едва около 130 души са напуснали Гърция и Италия.

Тази вечер шведският министър на вътрешните работи Андерс Йеман обяви, че страната му установява временен граничен контрол за 10 дни – от утре в 12.00 ч местно време до 21 ноември. Мярката трябва да позволи на властите да се справят с десетките хиляди новопристигнали.

И други събития от отиващото си денонощие разкриха дълбоките разделения между страните от ЕС по мигрантския проблем.

Унгария остро критикува германското намерение да върне повече сирийски бежанци обратно, в първата страна от ЕС, в която те са влезли. Така би станало, след като Берлин прибегне до т. нар. Дъблински регламент на ЕС за даването на убежище. Това обаче нямало да се отнася до Гърция, откъдето в Европа влизат огромната част от мигрантите.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е казал по този спор: «Дъблинската система е мъртва».

Той освен това е обвинил германските политици, че са направили «безотговорни изявления», които някои мигранти са изтълкували като покана да идват в Европа.

Междувременно, както вече бе съобщено, Словения започна да издига преграда от бодлива тел по границата си с Хърватия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!