WND: Може ли Европа да преживее това нашествие?

ПАТРИК БЮКАНЪН 10 ноември 2015 в 16:36 5952 4

Мигранти

Снимка Архив

Поредните няколко десетки мигранти на път към богатите страни в Европа.

„Тече съвременна масова миграция... която би могла да промени облика на европейската цивилизация“, предупреди унгарският премиер Виктор Орбан.

„Ако това се случи, то е необратимо... Няма да има път назад от мултикултурна Европа – каза Орбан. - Ако, направим грешка сега, ще бъде завинаги.“

Орбан действаше според убежденията си. Той издигна 110-милна преграда на сръбската граница, пренасочвайки стотици хиляди мигранти далеч от Унгария, към Хърватия, после към Австрия и Германия.

В неделя, след като над 320 000 души бяха минали през Хърватия, тя смени левия център в управлението с дясна партия. Две седмици по-рано дясната евроскептична партия „Право и справедливост“ спечели категорична победа в Полша.

Подкрепата за Ангела Меркел, която отвори Германия за милион мигранти, пропада. Баварският Християнсоциален съюз, партия сестра на християндемократите на Меркел, се бунтува. Бавария беше основен вход за стотици хиляди пристигащи мигранти.

Европа понася най-голямата масова миграция след Втората световна война, когато 14 милиона германци буха изтласкани от Прусия и Източна Германия, и Централна и Източна Европа.

Онази масова миграция спря след две години. Но не се вижда краят на миграциите от Африка и Близкия Изток.

До тогава, докогато границите на Европа остават отворени, те ще идват. А хората, които желаят да дойдат наброяват не просто милиони, а десетки милиони и повече. И те знаят как да дойдат.

Пътищата – през Турция и Балканите по суша, или от Либия към Лампедуза и Сицилия, или в испанските анклави на мароканския бряг, или към Канарските острови – са мъчителни, но не невъзможни.

Защо да не дойдат?

Защо араби и африканци да не бягат от тиранията, терора, бедността и войната, които са тяхна участ, за да дойдат в Европа? Защо да не живеят хубавия живот, защо да нямат необходимото за този живот, доставено за техните семейства от щедрите държави на благосъстоянието в северна Европа? И какво ще ги спре?

„Лагерът на светците“ на Жан Распай се оказа по-пророческа книга от „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли или „1984“ на Оруел.

Като имаме предвид кризите, пред които Европа е изправена, въпросът вече не е „Ще оцелее ли ЕС?“, а е въпросът на Орбан: „Ще оцелее ли през този век европейската цивилизация?“

Тази година еврозоната, валутният съюз на ЕС, избегна разпадането, защото Атина капитулира и прие политиката на строги ограничения, а трудно поддаващите се пазарлък германци се съгласиха на финансово урегулиране.

Колко дълго гърците и други страни членки на ЕС ще приемат строгите икономии? Колко дълго германците ще подкрепят страни, чиито народи обичат да работят по-малко часове, докато получават по-големи социални блага?

Според Шенгенското споразумение няма да има бариери за търговията и пътуванията, за движението на стоки и хора вътре в ЕС.

И все пак из Европа се издигат прегради, граници се установяват наново, антиимигрантски и анти-ЕС партии - като Националния фронт на французойката Марин льо Пен – печелят привърженици.

Ако масовите миграции не бъдат спрени, възходът на националистически режими за сметка на европейските либерали и леви е неизбежен.

В този малък и малко населен континент темповете на раждаемост от десетилетия са под равнищата, необходими за поддържане на населението. Европа старее, смалява се и умира, като че ли е била завладяна и видоизменена завинаги.

Оптимистите припомнят как Америка абсорбира 15-те милиона, които пристигнаха с Голяма вълна на имиграция от 1890 до 1920 година.

Но те пренебрегват разликите. Имигрантите на Америка бяха европейци от християнски нации, идващи в страна с исторически опит в асимилирането. И Голямата вълна спря през 1924-а.

За разлика от Америка, Европа никога не е познавала масова миграция. А и онези, които се изливат в Европа са араби, африканци и мюсюлмани, не са европейски християни или евреи. Те идват от други цивилизации и култури. И не всички се асимилират, а по-скоро създават в Европа анклави - копие на земите, откъдето са дошли.

Миналата година швейцарците гласуваха да ограничат имиграцията.

Тази година, при нарастващата популярност на британската Партия на независимостта, министър-председателят Девйд Камерън иска реформи в правилата на ЕС, преди британците да гласуват дали да не напуснат вкупом съюза.

С хиляди мигранти, кръжащи около Кале и входа на тунела до Дувър, британците ще да се чудят сега дали е било мъдро да се копае този тунел под Ламанша до техния островен дом.

Заплахите, изникнали от масовата миграция в Европа, се издигат до нивото на екзистенциалното.

Може ли една цивилизация да преживее замяната на хората, които са я създали, с хора от други раси, религии и цивилизации?

Питайте коренните жители на Америка.

Ще остане ли Европа Европа, ако бъде наново населена – с араби, мюсюлмани, азиатци и африканци? Какво ще държи Европа цялостна? Свободната търговия?

През 1981 г., когато „Солидарност“ беше смазана от режима във Варшава по заповед на Москва, американците подеха възгласа „Нека Полша да бъде Полша“.

Един ден, скоро, ще се издигне глас през Атлантика, който ще зове за край на това нашествие, със сила ако е необходимо, и ще декларира: „Нека Европа да бъде Европа“.

- - -

Авторът е дългогодишен американски консервативен политик и анализатор, висш съветник на президентите Никсън, Форд и Рейгън. Два пъти е участвал в първични избори за президентска номинация от Републиканската партия. Автор е на редица книги, статии и речи. Актуалният анализ, който публикуваме тук е от сайта WND.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!