Русия взриви мост към Северодонецк, градът е почти откъснат от света

6-годишно дете е загинало при обстрел в Лисичанск

OFFNews 13 юни 2022 в 07:40 2910 0

Лисичанск

Снимка Getty Images

Лисичанск, 10 юни 2022 г.

Руски сили са взривили мост, свързващ украинския град Северодонецк с града от другата страна на реката Лисичанск, с което са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от служители на местната власт.

Взривеният мост над река Северски Донецк е един от някогашните три. Сега остава само един.

Северодонецк стана епицентър на битката за контрол над Донбаския регион в Украйна. Части от града бяха разрушени в едни от най-кръвопролитните боеве, откакто Кремъл започна инвазията на 24 февруари. Руските сили са превзели по-голямата част от града.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е променила: те оказват натиск в Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение и добави, че руските въоръжени сили се опитват да разположат в Донбас сили от резерва си.

Образът на 12-годишно дете, ранено при руски удар, сега е лицето на Русия пред света. Не Петър Велики, не Лев Толстой, а деца, ранени и убити при руски нападения - заяви президентът.

Областният управител на Луганск Сергий Хайдай каза вчера, че украински и руски сили все още водят битки по улиците на града. Руските сили са превзели по-голямата част от града, но украински сили са запазили контрола върху индустриална зона и химическия завод "Азот", където се укриват стотици цивилни.

По думите му там остават около 500 цивилни, 40 от които са деца. "Понякога военните успяват да евакуират някого", каза Хайдай.

А и последният останал мост се срути, градът наистина ще бъде отрязан. Няма да има възможност да се напусне Северодонецк с превозно средство, каза Хайдай.

Няма споразумение с руската страна за прекратяване на огъня, нито договорени коридори за евакуация.

При обстрел в Лисичанск е загинало 6-годишно дете, каза още Хайдай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!