Не Клара Добрев, а кмет на малък град ще се изправи срещу Орбан през 2022

OFFNews 18 октомври 2021 в 10:50 1617 1

Фейсбук профил на Márki-Zay Péter

Кмет на малък град спечели вътрешните избори на обединената анти-Орбан коалиция и ще се изправи срещу премиера на парламентарните избори в Унгария през 2022 г.

Зам.-председателят на ЕП Клара Добрев, която е с български корени, загуби предварителните избори в коалицията от Петер Марки-Зай. Добрев бе сред фаворитите за номинацията на опозицията за министър-председател.

49-годишният Петер Марки-Зай не е свързан с политическа партия, но ще води обединената опозиция на парламентарните избори. Според социолозите той има най-добри шансове да свали от поста премиера Виктор Орбан, който управлява страната от 2010 г. насам.

"Ние искаме една нова, по-чиста и честна Унгария, не просто да сменим Орбан или неговата партия", заяви Марки-Зай в Букурещ.

Кандидатът на опозицията е практикуващ католик и баща на седем деца.

Клара Добрев го поздрави за победата и каза, че оттук нататък ще бъде негов поддръжник.

Години наред партията на Орбан "Фидес" използваше разделението сред опозиционните сили, отбелязва Би Би Си. За пръв път, откакто е на власт, той ще се изправи срещу обединените си противници, сред които са социалистите, либералите и бившите крайнодесни, сега позиционирани в център-дясно Jobbik (Движение за по-добра Унгария).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови