Мерките срещу пандемията донесоха изборна победа на управляващите в Южна Корея

OFFNews Последна промяна на 16 април 2020 в 11:18 1582 1

Снимка ЕПА

Ето така се провеждат избори в условия на пандемия от коронавирус

Партията на южнокорейския президент Мун Дже-Ин спечели убедително парламентарните избори в страната. Така избирателите показаха, че подкрепят правителствените мерки за справяне с коронавирусната пандемия, съобщава Би Би Си. За пръв път от 16 години левите партии си осигуриха мнозинство в Националното събрание.

Южна Корея бе сред първите засетнати от Covid-19 страни, които проведоха национални избори от началото на пандемията.

Изборите на 15 април бяха проведени като никои други. Те се състояха в условия на стриктно социално дистанциране. Избирателите носеха маски и стояха на метър разстояние. На всеки се мереше температурата. Ръцете им се дезинфекцираха. Носеха ръкавици. Само тогава получаваха бюлетина и можеха да се отправят към кабината за гласуване.

При почти пълно преброяване на бюлетините Демократическата партия на Мун печели 163 места в 300-местното Национално събрание. Заедно с гласовете на сестринската ѝ партия в коалицията Platform, правителството ще разполага с общо 180 места.

Избирателната активност на вчерашните избори бе най-високата от три десетилетия насам.

Въпреки че 35 партии се бориха за парламента, състезанието беше основно между лявата Демократическа партия и консервативната опозиция, в лицето на "Обединено бъдеще", които се очаква да получат 103 места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови