Любов и зюмбюли. Учителка по история стана командир на артилерийска батарея в армията на Украйна

OFFNews 30 май 2022 в 12:40 5516 0

Любов Плаксюк

Снимка Министерство на отбраната на Украйна

Лейт. Любов Плаксюк е първата жена-командир на батарея в Украйна.

Преподавателката по история и право от Житомир Любов Плаксюк стана първата жена командир на артилерийска батарея в състава на Въоръжените сили на Украйна, съобщи военното министерство в Киев. Вместо да се занимава с учебници и книги Плаксюк, се грижи за "зюмбюлите" си. "Зюмбюл" в превод на български е името на 155-милиметровото самоходното артилерийско оръдие 2С5 „Хиацинт-С“, чиито разчети в едноименния дивизион командва лейт. Плаксюк. По данни на украинското командване към днешна дата 22 на сто от състава на въоръжените сили са жени, а от униформения състав всеки 10-и военнослужещ е жена.

30-годишната Любов Олександровна е родена в Барановка в Житомирска област. Завършила история и право и започнала като учител по история в селско училище в родния си край. В един момент закрили училището и тогава си спомнила за детската си мечта да стане войник. През 2016 година подписала договор за военна служба и започнала първо като радист в 14-и батальон на Черкаската териториална отбрана. Впоследствие се мести в 26-та самостоятелна артилерийска бригада „Генерал Роман Дашкевич“, под чиито знамена се сражава и днес.

Още с влизането си в армията Любов Плаксюк се оказва в района на провеждане на т. н. антитерористична операция в Източна Украйна. На полигона "Гончаровски" като младши сержант прави и първата си стрелба със САУ „Хиацинт-С“.

Без да знае, че само след три години ще трябва да отиграва същата ситуация в реални бойни условия, на 22 април 2019 година Плаксюк трябва да покаже умения за бой и маскиране на позицията си по време на условна инвазия в Украйна. Според сценария на учението врагът настъпва, а целта на украинските войници, сред които и мл. сержант Плаксюк, е да отблъснат атаката и да предотвратят пробива на противника. Точно това, което се налага да прави, вече като командир, Любов Плаксюк. Тогава Министерството на отбраната се хвали с жената-артилерист, като съобщава, че Плаксюк е усвоила „зюмбюла“ за четири дни и за първи път е влязла в ролята на наводчик-мерач.

24 февруари т. г. артилеристката посреща като командир на батарея на самоходния артилерийски дивизион на 26-а бригада. Три месеца след началото на войната украинското командване обяви, че благодарение на уменията на Любов Плаксюк да реагира незабавно на променящите се обстоятелства, да взема оптимални решения, бързо да изчислява огневи позиции и да изчислява корекции за стрелба – руските войски търпят ужасни загуби в техника и жива сила под огъня на артилерийската бригада, която командва бившата учителка.

На 9 април т. г. с указ на президента Володимир Зеленски лейт. Любов Плаксюк е наградена с ордена „Богдан Хмелницки“ за храброст и защитата на националния суверенитет и териториалната цялост на Украйна и верността към военната клетва.

В армията на Украйна жена командва един от родовете войски – Медицинските сили, начело на военните медици е бригаден генерал Татяна Осташченко, която получи генералски пагони през август м. г. Жените на офицерски длъжности в армията на Киев са 3500. Старшина Евгения Бакай, която е завършила професионалния колеж за морски транспорт на Националния университет „Одеска морска академия“ стана първата жена-щурман в Украинския национален флот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!