Командирът на НАТО в Европа ген. Каволи: Руснаците нямат сили за пробив, ВСУ ще удържи

OFFNews 17 май 2024 в 10:45 20182 1

Снимка Архив

Руската офанзива в Украйна не може да доведе до пробив, заяви командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи. 

"Знам, че руснаците не разполагат с необходимата численост, за да направят стратегически пробив", каза вчера Каволи след среща на началниците на отбраната на алианса в централата на НАТО в Брюксел, предаде Politico.

По думите му руската армия няма способността и умението да действа в мащаба, необходим за използването на всеки пробив в стратегическо предимство. "Имат обаче способността да правят локални успехи и са направили някои от тях", каза Кристофър Каволи.

Той заяви, че оценката му идва от "много близък контакт с нашите украински колеги" и добави, че е уверен, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще удържат фронта. 

Въпреки че Русия усили натиска си и неотдавна предприе атака край Харков, Каволи заяви, че не е сигурен, че това е пълномащабна лятна офанзива на Москва. "Това, което не виждаме, е генериране на голям брой резерви някъде", посочи той. 

Според командващият силите на НАТО в Европа е трудно да се разбере дали усилията на Русия са се изчерпали.

Каволи каза още, че в момента в Украйна се доставят "огромни количества боеприпаси и системи за ПВО с малък обсег, както и значителен брой бронирани превозни средства" от САЩ. 

На същата пресконференция председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер заяви, че все пак Русия не бива да бъде подценявана:

"За повече от две години бойни действия Русия се е подобрила в области като логистиката и промишленото производство, където всъщност напредва по-бързо от нас в Европа и Северна Америка", подчерта той. 

По думите му Русия е успяла да събере допълнителни сили, но качеството на войските ѝ е по-ниско от това на тези, с които започнаха конфликта. Причината са убитите офицери в началото на войната, което прави трудно обучението на нови войници.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?