Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

България обещала да даде 200 хил. евро в помощ на бежанците

Доналд Туск свиква ново извънредно заседание на евролидерите по въпросите на миграцията

OFFNews 04 ноември 2015 в 08:48 3665 1

България обещала да даде 200 хил. евро в помощ на бежанците

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че насрочва за 12 ноември ново извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС по въпросите на миграцията.

Туск отбелязва, че основна цел на предстоящата извънредна среща ще бъде оценка на изпълнението на приетите мерки за справяне с кризата. Ще бъде отчетен напредъкът в преговорите с Турция по миграционните въпроси, ще бъдат оценени дейностите по прилагането на квотите за разселване, както и по работата на "горещите точки" в Италия и Гърция. Една от темите в дневния ред е свързана с укрепването на сигурността по външните граници на ЕС.

Председателят на Европейския съвет отбелязва, че темата за миграцията ще залегне и в дневния ред на заседанието на европейските лидери през декември. От април насам се състояха пет заседания на държавните лидери в ЕС, посветени на миграцията, като едно от тях бе организирано от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

До момента България е обещала да предостави 200 хиляди евро в помощ на бежанците съгласно призива на ЕС за допълнителни средства за справяне с миграционната криза, съобщава БНР. Еврокомисията публикува днес актуализирана информация за приноса на всяка от 28-те държави-членки по т.нар. Европейски план за миграцията.

Към момента българските власти са обявили 100 хиляди евро за специалния доверителен фонд на ЕС за сирийските бежанци в съседните на Сирия държави Турция, Ливан, Йордания, Ирак и Египет, както и засегнатите страни в Западните Балкани.

На 23 септември лидерите на съюза се ангажираха да заделят от националните си бюджети още пари за хуманитарна помощ. Преди това София е предоставила още 100 хиляди евро на хуманитарните агенции на ООН.Няма обявен финансов принос от страната ни за другия европейски доверителен фонд който цели набирането на 1,8 милиарда евро за развиващите се страни в Африка.По данни на Еврокомисията българските власти са обявили, че имат готовност с 40 свободни места за настаняване по новата квотна система за преместване на бежанци от Гърция и Италия, но от Комисията засега не анонсират предстоящи полети до София.

Общият брой на хората, които е длъжна да приеме България идните 2 години все още не е окончателно уточнен, защото част от 160-те хиляди бежанци не са разпределени с формално решение между държавите. На първо време се знае, че Рим и Атина трябва да пратят у нас 450 души по първата схема за релокация, а на по-късен етап още 1600. През декември вътрешните министри трябва да се разберат за разпределянето по квоти на още 7 744 човека.

Освен това нашето правителство е предложило да изпрати 1 български експерт в отговор на молбата на Европейската служба по въпросите на убежището за повече персонал. От България се очаква да изпрати хора и за пограничната агенция Фронтекс. Агенцията обаче вече е съдействала на страната ни за експулсирането на 15 пакистанци с полет на 23 септември. Данните на еврокомисията за изпълнението на миграционните мерки ще се актуализират ежеседмично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!