Кристалина Георгиева: Надявам се България да не стане "гореща точка"

OFFNews 29 септември 2015 в 08:12 5478 5

Кристалина Георгиева: Надявам се България да не стане

Надявам се България да не стане гореща точка, но трябва да подкрепяме идеята за изпращане на капацитет там, където нуждата е най-голяма.

Това каза пред Нова телевизия еврокомисарият Кристалина Георгиева.

Тя смята, че по ефикасният вариант в случая на натиска по границата е да се помага "по места", отколкото да се предприемат мерки, едва след като имигрантите дойдат на територията на ЕС.

Кристалина Георгиева е категорична, че Евросъюзът ще помогне на България, при необходимост. 

Изявленията по темата за т.нар. "гореща точка" на наша територия, преминаха през различни нюанси. Първоначално за създаването на гореща точка на наша територия съобщи германският канцлер Ангела Меркел. Според нея страната ни сама предложила да бъде такава точка, като външна граница на Евросъюза.

Това беше отречено от евродепутата Ева Паунова, а по-късно навлече гнева на премиера Бойко Борисов. В половинчасова реч, която беше излъчена по БНР и БНТ, той обясни, че България и в момента е гореща точка. "И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата?”, коментира Борисов, според когото страховете на българите са, "че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море и, когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата границите”, обясни Борисов миналата седмица. 

Президентът Росен Плевнелиев е на мнение, че всяка една държава член на Европейския съюз би следвало да има гореща точка. Не може само да прехвърляме топката от един на друг. Трябва единство за справяне с бежанската криза, посочи Плевнелиев, който се срещна с българската общност в Ню Йорк в сградата на Генералното консулство

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови