България поискала да бъде "гореща точка" за бежанци

OFFNews 24 септември 2015 в 07:48 20805 39

Снимка бТВ

България сама поискала "гореща точка" за бежанци на нейна територия. Това стана ясно след извънредната среща на Европейския съвет по проблемите на мигрантската криза, приключила късно снощи.

Предложението, което е направил българският премиер Бойко Борисов, беше оповестено от канцлера на Германия Ангела Меркел на пресконференция. Самият Борисов отказал коментар пред журналисти.  

След срещата стана ясно, че подобни регистрационни центрове за бежанци ще бъдат създадени в държавите, разположени по външните граници на Европейския съюз до края на ноември. 

„Горещите точки ще бъдат определени до края на ноември”, съобщи президентът на Европейския съвет Доналд Туск. Засега спряганите държави са Гърция и Италия, но България също настоява на нейна територия да бъде разположен такъв център. 

Българското предложение дойде часове, след като стана ясно, че ЕК е започнала три наказателни процедури срещу България заради неприлагане на законодателството на Евросъюза, свързано с имигрантите.

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция и че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието с разбиране и заявихме, че щом страната иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. България сама каза: "Ние имаме проблем, защо не и ние?", каза Ангела Меркел след срещата.

Преди да замине спешно за Брюксел, Борисов заяви, че страната ни ще има твърда позиция по проблема и ще настоява за решаване на конфликта в Сирия. 

"Отивам на извънреден Съвет във връзка с бежанската криза. Там позицията ще ми е, че каквито и мерки да се взимат сега – квоти и каквото и да било, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред", коментира Борисов пред министрите си на заседанието на кабинета в сряда. Няколко часа по-късно, пред журналисти той прогнозира, че ако проблемът не бъде решен, през България ще се отприщи имигрантска вълна от 10 млн. души.

За това предупреди снощи и Доналд Туск. "Най-голямата вълна от имигранти тепърва ще пристигне в Европа", предупреди той.

Късно снощи беше решено също Европейският съюз да отпусне над 1 милиард евро допълнително на агенциите, които се грижат за бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!