Стара Загора плаща 526 509 лв. за автобус, който в София струва 303 154 лв.

Юлиана Ончева, Владимир Йончев 07 октомври 2015 в 13:20 29945 46

Снимка stz7.com архив

Кметът Живко Тодоров и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов

Колко струва един автобус? 

Вероятно не знаете. Точно на това разчитат в община Стара Загора, а сигурно и не само там. 

Управляваната от един млад и успешен, току-що прехвърлил 33-те, мъж община Стара Загора ще плати по 526 509 лева (без ДДС) за всеки един от 50-те автобуса, които е поръчала. За същия тип автобус София ще плати 303 154 лева, пак без ДДС.

Победителят в търга в Стара Загора - "Соларис", е участвал и в търга в София. В столицата е предложил цена от 345 000 лева за автобус и е класиран чак на пето място. В Стара Загора същият автобус е първи, макар да е със 181 509 лева по-скъп.

Да се върнем пак на въпроса знаете ли колко струва един автобус.

Незнанието ще ви струва скъпо. По 223 355 лева на рейс, колкото е разликата в цената между столицата и града на липите. 223 355 лева х 50 автобуса = 11 167 750 лева. От една сделка. Честито на печелившите! 

Но да бъдем милостиви към община Стара Загора и да предположим, че по някакви причини автобусът на "Соларис" е по-хубав от останалите автобуси и Стара Загора е имала причина да го класира на първо място. Тогава защо един и същ автобус на "Соларис" в София струва със 181 509 лева по-малко, отколкото в Стара Загора?

Да сметнем корупционния интерес:

181 509 лева х 50 автобуса = 9 075 450

Девет милиона! Честит празник, старозагорци, сега давате ли си сметка как се става успешен кмет?

Столичната община, понеже е пред очите на медиите, е отнасяла какви ли не обвинения. Стара Загора е отделна губерния и обгърната в тайнственост. На тъмно се правят най-печелившите сделки.

Да сравним търговете на София и Стара Загора.

Търгът в София е за 110 автобуса. На него се явяват 10 фирми. 4 от тях са отстранени и в състезанието участват 6 оферти. Класирането е следното:

1 място - Джънджоу с оферта 303 154 лв. /без ДДС единична цена за автобус/;

2 място - Карсан с 299 242 лв.;

3 място - Ивеко с 363 895 лв.;

4 място - Темса с 336 403 лева;

5 място - Соларис с 345 000 лева;

6 място - Ман с 371 810 лева.

Отстранени са: Сор Либхави, Анадолу Исузу Синайн Ве Тиджарет, Отокар Отомотив Ве Савунма Санайн, Хайгер Бус Компани Лимитед.

Решението е публикувано на http://sofiabus.nit.bg/assets/resourcedocuments/1007/Решение СД за класиране- ОП Дост.на 110 авт..pdf Още документи за поръчката в София на http://sofiabus.nit.bg/assets/resourcedocuments/713/Протокол № 1.pdf и http://sofiabus.nit.bg/assets/resourcedocuments/713/Протокол № 2 - ОП Дост. на 110 бр. авт..pdf

В Стара Загора на търга се явяват 9 фирми. 6 от тях са отстранени и в класирането участват 3 фирми.

Класирането в Стара Загора е следното:

1 място: СОЛАРИС БЪС & КОУЧ С.А. – ПОЛША с оферта 526 509 лева без ДДС за един автобус и обща сума 26 325 450 лева.

2 място: „СОР ЛИБХАВИ“ ООД – ЧЕХИЯ с предложение от 479 178 за автобус, общо 23 958 917 лв.

3 място: „СИТИ ТРАНСПОРТ ГРУП“ ООД – УКРАЙНА с цена 504 604 лв. за автобус, общо 25 230 207 лв.

Отстранени са: „ИВЕКО РЕПУБЛИКА ЧЕХИЯ“ АД – ЧЕХИЯ, „ИСУБУС“ ООД, гр. София, „TEMSA GLOBAL SANAYI VE TICARET A.S. – ТУРЦИЯ, „ДЖЪНДЖОУ ЮЙТУН БУС КОМПАНИ ЛИМИТЕД“ ООД– КНР, ОБЕДИНЕНИЕ „АЛ КАР МИР – СТАРА ЗАГОРА“ и ЛИДЕР ТРЕЙДИНГ“ ООД – ПОЛША. 

3 от отстранените в Стара Загора са допуснати до участие в София, което поражда въпроси дали в еднакви по същество търгове не се прилагат различни критерии. Цената, която отстранените в Стара Загора са предложили на търга в София, е между 162 614 лв. и 223 355 лева по-ниска, отколкото управляваната от Живко Тодоров община плаща.

За корупционната сделка пръв съобщи председателят на общинарите от БСП в Стара Загора Борис Боричев пред http://tvstz.com Той даде пример и с Варна, където по думите му цената на нов автобус, предложен от същата "Соларис", която печели в Стара Загора, е 337 000 лева. 

Оправданията

Заместник кметът на Стара Загора Йордан Николов, който заема поста на кмета Живко Тодоров по време на предизборната кампания, определи твърденията като неверни - старозагорските автобуси се отличавали с по-висок еко-стандарт от варненските. Според него бъдещите автобуси на старозагорци са най-качествените в България - последна дума на техниката с най-високия екостандарт - Евро 6.

Вярно е, че във Варна автобусите са Евро 5. Но в София са Евро 6.

Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в София - също от ГЕРБ, както и управниците на Стара Загора, коментира пред OFFNews следното:

От началото на 2014 г. Евро 6 е задължителен стандарт за автобуси и камиони във всички страни от ЕС, независимо дали са дизелови, на газ или каквото и да е гориво. Ако не отговарят на условието, няма как да бъдат регистрирани.

На въпроса по-хубави ли са старозагорските от софийските, Христов каза:

Не знам какво значи "по-хубави". Ако искате и кафеварка си сложете вътре, софийските - 110 солови автобуса от последната обществена поръчка - отговарят на най-високите стандарти.

Столичният зам.-кмет отказа да коментира цените на автобусите в Стара Загора, защото не е следил търга.

Той обаче опроверга думите на старозагорския си колега, че автобусите в Града на липите са най-качествените в България. По улиците на София вече се движат автобуси, купени на предишен търг за 126 рейса и всичките са по стандарт Евро 6, обясни Христов.

Камера за 200 хиляди

Все пак в старозагорските автобуси има две екстри в сравнение със столицата.

В 50-те рейса има информационен дисплей на водача, четири камери с 14-дневен запис на информацията, два допълнителни информационни дисплея вътре в автобуса, а подобни изисквания няма в предложенията на Варна и София, обяснява Николов.

Това вероятно са най-скъпите камери в галактиката.

Изпълняващият длъжността кмет на Стара Загора дори изрази съжаление, че поради липсата на достатъчно финансови средства, в обществената поръчка не са участвали най-големите производители в света, чиито технологии били още по-нови, но автобусите им стрували между 400 000 - 900 000 евро.

Коментарът на "Соларис"

Скъсеният срок на доставка на 110 дни срок в Стара Загора, срещу 270 дни за другите градове, също определя оскъпяването на старозагорските автобуси, обяснява представителят на "Соларис" Милен Николов. Той твърди, че няма произволна игра с цифрите и оскъпяване, а новите стандарти повишават цената на цялото оборудване на автобусите.

Стандартите наистина са нови в сравнение с поръчката във Варна. Обаче са съвсем същите като в София. Разликата на един автобус на "Соларис" по Евро 5 във Варна и на същия автобус по Евро 6 в София е 8 хиляди лева, която е разумна надценка за по-нов двигател. Разликата между Евро 5 във Варна и Евро 6 в Стара Загора е 189 509 лева. Което повдига въпроси за корупция и финансирането на изборите.

Ролята на КЗК

На 23 юли КЗК решава да остави без уважение жалбата на „Исубус“ с управител Стоян Желев от 11 юни срещу решението на община Стара Загора за избор на изпълнител.

Дружеството има три основни възражения: на заседания на комисията не е присъствал юрист, което прави решението незаконно; неверни са констатациите на комисията, довели до отстраняването на „Исубус“ (комисията твърди, че не са били предоставени доказателства за разхода на гориво и мощност на единица маса, както и че в документацията липсват доказателства в чертежи, схеми, каталози относно теглото с максимален товар в килограми, височина на пода и светлинен отвор на вратите); комисията неправилно е приела обосновката на избрания изпълнител - Соларис Бъс&Коуч С.А. - Полша.

КЗК отхвърля първото твърдение с мотива, че според доказателства към преписката трима от 11-те редовни членове на комисията са с квалификация юрист и придобита правоспособност. От обосновката за пропуските в документацията става ясно, че комисията е отчела като пропуснати данни, които всъщност се съдържат в предоставения от фирмата сертификат за съответствие (за пълното тегло); че е изисквала доказателства, които документацията не е изисквала (за минималната височина на първото стъпало на автобуса и минималния светъл отвор на вратите) и които, въпреки това, са били дадени чрез предоставянето на типовото одобрение за съответната категория и клас автобус. Комисията твърди, че има разминаване между изискваната и реалната височина на предложените от „Исубус“ автобуси. Всъщност размерът на автобуса от производителя – обяснява изхвърлената от участие фирма – е даден от производителя в милиметри, а в протокола за тестване SORT, който е бил предоставен на комисията, размерът е в метри и разликата в записаните стойности е 4 милиметра, в резултат на закръгляне в размера в протокола от тестването по SORT.

Не маловажно е и третото възражение – оказва се, че Соларис Бъс&Коуч С.А. - Полша не са участвали в процедурата с автобуса, който евентуално би дал показатели, които да водят до сочената от тях икономия. Те са сертифицирали дизелов двигател DAF-MX11, който евентуално има сочените технически преимущества, но от изложеното в протокола не става ясно СОЛАРИС да са участвали в процедурата с автобуси именно с този двигател.

Комисията отхвърля всички тези аргументи – разходът на гориво трябвало да се докаже по друг начин, а не чрез направените тестове, резултатите от които са били предоставени; предварителният сертификат за съответствие, в който е посочена пълната маса, не бил официален документ; било задължително да се предоставят доказателства, касаещи височината на пода и светлинния отвор, защото „задължително към офертата се прилагат брошури и/или технически характеристики и/или информация от интернет пространството, където характеристиките могат да бъдат разгледани и/или други документи, доказващи качеството и параметрите на предлаганите автобуси“.
КЗК отказва да разглежда частта в жалбата на „Исубус“, която се отнася до „Соларис“, защото нямали правен интерес.

Върховният административен съд (ВАС) също не уважи жалбата на фирма "Исубус" за предварително изпълнение на договора между Община Стара Загора и класирания а първо място в обществената поръчка участник СОЛАРИС БЪС & КОУЧ С.А. - Полша, стана ясно пак в края на юли. Така ВАС даде зелена улица за доставка на новите автобуси в областния град за обявените по договор 116 календарни дни, т.е. до ноември 2015 г.

Решението за обществената поръчка е публикувано тук. В него могат да се проследят и точните причини за отстраняването на участници от търга, както и за предложените срокове за доставка на автобусите и технически характеристики.

Обжалване и в София

Обжалване на поръчката върви и в София.

КЗК отмени решението на Столичен автотранспорт по жалба на третия в класирането "Ивеко". Засегнатите Джънджау и Карсан пък обжалват отмяната във ВАС.

Дори и Ивеко да спечели поръчката в София, цената на един автобус според офертата на фирмата ще е 363 895 лева. Тоест старозагорските ще бъдат по-скъпи с над 160 000 лева.

Кметът Живко Тодоров

В продължение на седмица кметът на Стара Загора Живко Тодоров не вдигна мобилния си телефон за коментар. 

На 6 август той е написал във Фейсбук:

Новите автобуси на Стара Загора ще бъдат зелено-бели, ще са пригодени за хора с увреждания, с климатици, с Евро 6 двигател. До края на ноември пристигат в Стара Загора.

Два месеца по-рано - на 5 юни, на страницата си във Фейсбук кметът съобщава:

Здравейте! Прекрасна новина за Стара Загора от днес! Отпускат ни средства за 55 чисто нови автобуси* и за ремонт на над 10 големи междублокови пространства. С това ще обновим изцяло транспорта на града ни, ще оправим много кални улици и площи, ще осигурим нови детски площадки и места за паркиране. Благодаря на премиера Борисов и на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова за подкрепата!

Първият коментар под новината е "Дано не ги откраднат".

..........

* Освен 50-те соло автобуса, обект на търга са и 5 сдвоени автобуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!