Липсват доказателства, че Любомир Спасов е декан на Медицинския факулет на СУ

Александра Маркарян 11 декември 2018 в 10:52 12182 0

Снимка БГНЕС

Проф. д-р Любомир Спасов

Проф. д-р Любомир Спасов ще продължи да бъде декан на Медицинския факултет на Софийския университет до изтичането на мандата му в края на 2019 година, обеща ректорът проф. Анастас Герджиков в изявление пред медиите вчера след среща със здравния министър Кирил Ананиев.

Дали директорът на болница "Лозенец" обаче наистина е декан? Единственият орган, който има право да провери това и да потвърди, че той е легитимно избран - Контролният съвет на Софийския университет - не е получил и един документ, който да удостоверява това*. А ги е искал неколкократно - и от Медицинския факултет, и от ректора Герджиков. "Битката" е продължила не един, не два, не шест месеца, а години - откакто Спасов поема управлението на факултета при възраждането му през 2006 г. година.

Сагата е описана подробно в Отчет за дейността на Контролния съвет на Софийския университет за периода 15.11.2017 - 28.11.2018 г. OFFNews разполага с копие от 68-страничния документ. Той е изпратен до председателя на Общото събрание и членовете му, както и до ректора. С други думи, няколкостотин човека** в СУ би трябвало да са запознати с казуса.

Ето какво дословно се казва на стр. 8-11, където е описан той:

ФС = Факултетен съвет

Следващата страница навежда на мисълта, че може би липсата на документи за легитимно проведен избор се крият в непредставена от декана декларация по чл. 54, ал. 3 от тогавашния Правилник за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ).

Те категорично показват, също така, че ректорът не само е бил информиран, а че от него - отново в съгласие с правилника - е било поискано да се намеси, за да може документите да пристигнат в Контролния съвет в едноседмичен срок.

Същият текст от Правилника през 2009 г. гласи:

Чл. 54 (3) Деканът и заместник-деканите не могат:

1. да заемат:

а. друга ръководна длъжност в орган на управление на Университета;

б. ръководна длъжност в друго висше училище;

2. да бъдат на ръководна длъжност в ръководни органи на политически и синдикални организации.

Видно от отчета на КС, липсата на доказателства за легитимно избрани декан и Факултетен съвет не са единственият проблем на Факултета по медицина на Софийския университет. Оказва се, че не е спазено и изискването в Закона за висшето образование (ЗВО) за минимален брой преподаватели в МФ на основен трудов договор към СУ, както и това за броя на хабилитираните преподаватели (доценти и професори) във Факултета.

Контролният съвет подчертава, че ректорът не е откликнал на искането им за съдействие за предоставяне на документите за избора в едноседмичен срок.

В момента Любомир Спасов управлява едновременно Медицинския факултет на СУ и болница "Лозенец" (бивша Правителствена). С решение от 21 ноември 2018 г. Министерският съвет реши тя вече да не е правителствена и писмено заяви намерението си да я преобразува в многопрофилна педиатрична болница. Официално Спасов (чрез текст на сайта на болницата) "приветства" решението, след което, миналата седмица, свика студентите и преподавателите от Медицинския факултет и заяви, че той ще бъде закрит, студентите ще останат "на улицата", ако болницата не бъде запазена и не мине към Софийския университет. Той дори ги призова да направят подписка и за "защитят" факултета си. Заяви, че акредитацията на МФ била дадена на болница "Лозенец". (Видно от документите за акредитацията на Националната агенция по оценяване и акредитация, това не е вярно - акредитацията е на Софийския университет, а МФ е негово основно звено, той не е и по закон няма как да е към болница "Лозенец").  Д-р Спасов отиде и по-далеч: заяви, че е заплашена и акредитацията на Факултета по химия и фармация на СУ, понеже акредитацията за "Фармация" била минала през него.

В отговор на създалата се паника сред студентите, Студентският съвет към ФХФ излезе с остро опровержение.

OFFNews първи публикува пълен запис от речта на Спасов на съвещанието, както и реакцията на студентите.

От Ректората първоначално отказаха да коментират пред медията с мотива, че първо трябва да отпразнуват 130-ата си годишнина, но набиращият сила скандал принуди ректора Герджиков в тв интервю да увери студентите, че няма опасност за съществуването на Медицинския факултет. Ден по-късно пред камерите застана и здравният министър Кирил Ананиев, по чието предложение се прави трансформацията в болница "Лозенец", и даде ясно да се разбере, че тя се управлява изключително лошо, че дълговете са десетки милиони, че лекари, медсестри и персонал не са сигурни за заплатите си, че в момента тече одит вътре и че след него д-р Спасов няма да остане директор. Вчера трите страни - здравният министър, студентите и ректорът - се срещнаха. След продължили повече от час разговори в Ректората на Софийския университет министърът и ректорът дадоха изявления пред медиите: няма опасност за Медицинския факултет, студентите може да са спокойни. Ректорът обаче заяви, че д-р Спасов остава негов декан до изтичането на мандата му в края на 2019 г. Мандат, получен неясно как.

На въпроса "Как" Медицинският факултет даде своя отговор, като публикува два протокола от заседания на Общото си събрание за избори, включително на декан. Вижте ги ТУК.

* Съгласно Правилника за устройството и дейността на Университета КС извършва проверка на законосъобразността на изборите за ръководни органи на висшето училище, на неговите основни звена (каквито са факултетите) и/или филиалите му.

** Общото събрание се състои от представители на всяко самостоятелно звено на Софийския университет, общо 400 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови