Как Любомир Спасов взе сграда на Софийския университет и я хариза на Цацаров

Александра Маркарян 20 декември 2017 в 15:42 21211 1

Снимка СУ

Проф. д-р Любомир Спасов в Софийския университет

Как сграда за милиони на университет с непрестанна нужда от още и още пари се харизва безропотно, без 1 стотинка в замяна? Отговор на този въпрос даде днес Министерският съвет, който сложи последната точка в развивалата се повече от една година схема.

Построената през 1952 г. сграда се намира в широкия център на София - на бул. "Александър Стамболийски" 82, на метри от Mall of Sofia. Имотът е с площ 8020 кв. м, заедно с обособена част от построената в имота учебна сграда.

До ноември 2016 г. той е собственост на Софийския университет, а сградата е предназначена за Факултета по класически и нови филологии.

На 15 ноември 2016 г. членовете на Академичния съвет получават предложение от ректора проф. Анастас Герджиков сградата да бъде прехвърлена на болница "Лозенец" "за предклинична подготовка на студентите от Медицинския факултет на Софийския университет". И факултетът, и болницата се управляват от едно и също лице - д-р Любомир Спасов.

Предложението не е отправено на редовно заседание на Съвета. Членовете му го получават в електронен вид и са принудени да гласуват също електронно, без да го обсъждат, защото решението, по незнайни причини, трябва да се вземе спешно. Електронното гласуване трябва да приключи на 18 ноември.

Министерският съвет обаче не дочаква официално решение от АС. На 16 ноември правителството прехвърля сградата от СУ на болница "Лозенец" с мотив "отпаднала необходимост" за Софийския университет и с обещанието да бъдат отпуснати 18 милиона лева на болницата за капиталови разходи (става въпрос за две решения на МС, съобщени на 17 и 18 ноември 2016 г.)

Как МС взе своето решение преди гласуването на Академичния съвет да е приключило, пита с възмущение един от членовете му - студентът Симеон Георгиев, но въпросът остава без отговор. Той призовава СУ да обжалва, защото губи сграда за милиони, но това не се случва.

Пред OFFNews ректорът Герджиков тогава оправдава решението с предшественика си - през 2014 г., по времето на проф. Иван Илчев, било взето решение сградата да се прехвърли на най-новия факултет на СУ - медицинския, защото болница "Лозенец" имала пари и щяла да я ремонтира.

Предклинично обучение на студентите по медицина на "Стамболийски" така и не започва. Вместо това днес, в навечерието на празниците, Министерският съвет мимоходом взе ново решение: прехвърля сградата от болница "Лозенец" на Висшия съдебен съвет, защото "теренът от 8 дка и построената в него сграда са с отпаднала необходимост за болница "Лозенец". Те ще бъдат използвани са нуждите на специализираните органи на съдебната власт - съд и прокуратура, пише още в съобщението за решението на правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови